avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 509 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... \"coproprietate\" fortata si perpetua
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

"coproprietate" fortata si perpetua

Buna ziua,
Rog raspuns la obiect pe urmatoarea speta:
Este legal ca un dezvoltator imobiliar de complex rezidential (in sensul L230/2007 si L114/1196(r1)) sa vanda loturi cu cedarea gratuita a unui drept de servitute, pentru ca ulterior sa solicite plata unor taxe pentru drumul pe care si l-a retinut in proprietate exclusiva? Mai exact, dezvoltatorul a vandut loturile de casa dar drumul de acces l-a retinut in proprietatea sa exclusiva, acum obligand proprietarii loturilor la plata impozitelor pe teren si impunand restrictii de acces (bariera cu paza)in incinta complexului rezidential. Face acest lucru sub paravanul unei asa-zise asociatii de proprietari (constituita fara acordul majoritatii proprietarilor si care nu figureaza in Registrul ONG) protejata de instante in ciuda evidentelor.
Cel mai recent răspuns: adema1980 , utilizator 19:56, 23 Martie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asociatiile de proprietari nu se inscriu in niciun registru al asociatiilor si fundatiilor, ci numai la judecatorie.
Atata timp cat a cedat gratuit dreptul de servitute nu poate solicita plata unor taxe.
Dreptul de servitute a fost cedat gratuit pe intreaga perioada de existenta a constructiei sau pe o perioada limitata?
Poate fi acuzat de inselatorie daca a cedat dreptul de servitute si apoi sa solicite taxe pentru el.
E pe langa subiect raspunsul. Ministerul Justitiei este obligat sa tina un registru (de fapt mai multe, pe categorii) a numerelor de inregistrare a asociatiilor si fundatiilor din Romania. Se gaseste pe portalul just.ro, la adresa [ link extern ] /
Aceasta asociatie de proprietari nu figureaza acolo (desi ar trebui daca ar fi constituita legal).
Nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune si nici de tulburare de posesie.
Vanzarea s0a facut inainte de 2008, acum nu se mai permit la notariat asemenea marlanii.
Rog un avocat sa raspunda, multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
adema1980, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
@adema1980, daca sunteti atat de informata si considerati ca raspunsul este "pe langa subiect", ati sesizat ca asociatia respectiva "nu figureaza acolo", puteti va rog sa ne indicati in link-ul pe care l-ati postat mai sus pozitiile din registrul asociatiilor unde ati gasit inscrise asociatii de proprietari.

V-as fi indicat si temeiul legal al registrului respectiv dar va las dvs aceasta placere.
Sau poate il primiti din partea unui avocat.

PS: Pana primiti raspunsul de la un avocat cititi cu atentie "Registrul National ONG", daca asociati asociatiile de proprietari cu ONG-urile sunteti intr-o mare eroare!
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Constat ca inca nu a intervenit inca niciun avocat, daca nu este prea mult in completarea mesajului anterior, revin cu precizarea ca in Legea 230/2007 nu se prevede nicaieri obligativitatea inscrierii asociatiilor de proprietari in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

In Romania sunt muuuuult mai multe condominii decat un numar nesemnificativ de asociatii de prop care apar in RNFA,
Sunt localitati in care sunt mai multe condominii decat cele inscrise in registrul la care faceti referire.

Spre exemplu
In anul 2011 in judetul Teleorman erau 133561 cladiri cu locuinte rezidentiale
[ link extern ]
In anul 1992 in Bucuresti erau 109194 blocuri conform recensamantului din acel an.
[ link extern ]

Cum va explicati faptul ca celelate asociatii de prop nu sunt inscrise in registrul respectiv?

ORDIN nr. 954/B/C din 26 aprilie 2000 (*actualizat*) pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea Registrului asociaţiilor şi fundaţiilor, Registrului federaţiilor şi Registrului naţional al persoanelor juridice fără scop patrimonial

ANEXA 1
Regulamentul privind organizarea Registrului asociațiilor și fundațiilor, Registrului federațiilor și Registrului național al persoanelor juridice fără scop patrimonial din 26.04.2000
Art. 1. -
(1) Asociațiile, fundațiile și federațiile constituite în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, denumită în continuare ordonanță, sunt supuse înscrierii în registre speciale, constituite, potrivit prezentului regulament, la instanțele judecătorești.

(2) Evidența centralizată în materie se realizează prin Registrul național al persoanelor juridice fără scop patrimonial, denumit în continuare Registrul național, aflat la Ministerul Justiției, și cuprinde atât evidența persoanelor juridice care se înființează potrivit ordonanței, cât și a celor înființate potrivit Legii nr. 21/1924 pentru persoanele juridice (asociații și fundații).

Art. 2. -
În sensul prezentului regulament, termenii de mai jos au următorul înțeles:
c) persoane juridice fără scop patrimonial - asociațiile, fundațiile și federațiile care se înființează în baza ordonanței, persoanele juridice străine prevăzute la art. 76 din ordonanță, asociațiile, fundațiile, uniunile, federațiile și grupările de persoane juridice înființate în baza Legii nr. 21/1924, precum și filialele acestora;

[ link extern ]

www.avocatnet.ro/articol_300...
Ultima modificare: Miercuri, 31 Ianuarie 2018
cyan, moderator
Multumesc pentru buna-intentie, mai fac cateva precizari: hotararea judecatoreasca de infiintare a asociatiei stipuleaza ca aceasta se infiinteaza in baza legii 230/2007! Deci judecatorul a stabilit pentru aceasta asociatie (cu personalitate juridica) cadrul legal pe care aceasta va trebui sa il respecte si pe viitor! Legat de aceasta asociatie, dezvoltarea discutiei nu are sens aici, intrebarea se referea mai mult la dreptul unui "dezvoltator" de a institui plata impozitului pe terenul aferent drumului de servitute (prin intermediul unei asociatii de proprietari). Dreptul de acces pe acest drum (cu identificator cadastral) nu s-a dat prin contractul de vanzare-cumparare a lotului, ci s-a stipulat un drept teoretic de servitute fara indicarea traseului/lotului/caii de acces la lot, Acest drum e singurul care da acces la lotul respectiv, nu mai este alta cale reala de a beneficia de acest drept (doar elicopterul sau incalcarea altor proprietati private). Dreptul de acces s-a cedat cu titlu gratuit conform contractului. Ce ma surprinde este ca notarul a acceptat o asemenea mizerie, ca si cum dreptul de servitute e un drept independent si separabil de obiectul principal al tranzactiei. Totusi, repet, nu sunt indeplinite conditiile infractiunii de inselaciune.

Dand la o parte dreptul real de a contesta listele de plata ale acestei asociatii sau hotararea AGA care se ia cu incalcarea legii, exista vreo alta modalitate mai rapida (prin politie, parchet alte institutii) care sa asigure accesul neingradit al unui cetatean proprietar la propria casa? Practic acesti dezvoltatori au pus bariera cu paza armata, s-au facut plangeri peste plangeri, politia ii amendeaza si amenzile le plateste tot cetateanul fara drept de servitute...ati ghicit: prin intermediul asociatiei de proprietari, care pune amenzile la plata catorva "recalcitranti".
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2018
adema1980, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul asociatiilor si fundatiilor oana.racheriu oana.racheriu Buna ziua, Am si eu o intrebare legata de acest registru. Am nevoie de respectivul certificat de inregistrare, doar ca in hotararea de infiintare a ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea presedintilor asociatiilor de proprietari in registrul asociatiilor si fundatiilor ASOCIATIA10 ASOCIATIA10 Buna ziua, Sunt Presedintele unei Asoiciatii de Proprietari , renumerata si doresc sa fac o procura unei D-ne pentru depunerea declaratiilor 112.La Notariat ... (vezi toată discuția)
Legalitate asociaþii înfiinþate la legea 21 din 1924 Florin Lucian Manolescu Florin Lucian Manolescu Intr-un proiect de hotărâre pricind înfiinţarea unui consiliul consultativ se menţionează faptul că ong-urile care fac parte din consiliu trebuiesc ... (vezi toată discuția)