avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 883 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Decizie de încetare a contractului de muncă cu ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Decizie de încetare a contractului de muncă cu clauză de neconcurență. Este legală, și ce risc dacă nu o respect în totalitate?

Buna ziua, am incheiat colaborarea cu o companie care in contractul de munca si in decizia de incetare a stipulat ca in cazul in care recrutez, ademenesc sau influentez angajatii societatii in vederea incetarii raporturilor de munca cu societatea, ma oblig sa platesc daune societatii. Avand in vedere ca aceasta clauza imi ingradeste cumva dreptul la exercitatea meseriei intr-o alta companie (lucrez in recrutare), clauza este legala si trebuie respectata ad literam?
Ultima modificare: Marți, 30 Ianuarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: andrei2005 , utilizator 13:07, 1 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu vad clauza ca fiind legala. Cat priveste ingradirea dreptului de a va exercita meseria, nu cred ca poate tine in instanta, in cazul unui litigiu. Lucrand in recrutare, va puteti lovi de problema descrisa doar atunci când lucrati pentru un nou angajator care are o activitate identica cu vechiul angajator. E.g. Daca pentru vechiul angajator recrutati IT-isti, este putin probabil sa va loviti de problema descrisa daca pentru noul angajator recrutati medici.

Raspunsul dat comporta totusi unele nuantari legat de modul in care urmeaza a va desfasura activitatea, modul de recrutare etc.
Clauza se refera numai la angajatii fostului dvs angajator .. in rest , nu va ingradeste dreptul la munca.
Din cate stiu clauza de neconcurenta este valida doar daca fostul anagjator plateste un procent din salariu ca si indemnizatie de neconcurenta. Daca nu sunteti renumerat clauza este ilegala.

clauza de neconcurenta tb sa specifice clar urmatoarele aspecte:

- activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului,
- cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare,
- perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta (maxim 2 ani)
- tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii,
- aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

mai mult indemnizatia tb sa respecte urmatoarele:

- nu este de natura salariala,
- se negociaza si
- este de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca sau, in cazul in care durata contractului individual de munca a fost mai mica de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
Ultima modificare: Joi, 1 Februarie 2018
aurelian_c, utilizator
Nu este vorba despre clauza de neconcurenta ....
Deci pana la urma inteleg ca un angajator trebuie sa plateasca in fiecare luna bani in plus pentru ca angajatul sau sa fie corect si sa nu "deturneze" clientii angajatorului?... Interesanta conceptie, dar si (daca exista) legislatie. Cred ca ar trebui scoase din DEX cuvintele "deontolodie" ca si cel "corectitudine".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza ne-recrutare angajati ghe48 ghe48 Poate o companie X introduce in contractul de munca o clauza prin care un angajat, timp de 2 ani DUPA intreruperea contractului de munca, nu poate ... (vezi toată discuția)
Clauza neconcurenta ionutz_86 ionutz_86 Buna ziua, Pe parcursul actualului job am semnat un adițional de mărire de salariu dar in care apare su clauza de neconcurenta. Se specifica codurile caen ... (vezi toată discuția)
Neclaritati cu privire la dreptul de munca danyVro danyVro Buna ziua! SItuatia mea este urmatoarea: Am fost angajat la o firma si recent am demisionat cu intentia de a deschide o firma cu acelasi domeniu de ... (vezi toată discuția)