Buna ziua, am si eu o intrebare, pentru o mama de gemeni pentru care expira concediu crestere copil peste aprox.2 saptamani, se acorda alocatia reinnoita (85%+600 lei) retroactiv?Imi puteti spune cadrul legal? multumesc
Da, se acorda cu data intrarii in vigoare a legii /2009.
HG 1016/2009:
Art. 30^1. - (2) Dreptul la indemnizaţia pentru creşterea copilului în cuantumul prevăzut la art. 1 alin. (1) şi art. 2 din ordonanţa de urgenţă, aşa cum a fost acesta modificat prin Legea nr. 239/2009 pentru modificarea art. 2 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului şi, respectiv, Legea nr. 240/2009 pentru completarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, se acordă începând cu data intrării în vigoare a prevederilor acestor legi. (18.06.2009)
(3) Prevederile alin. (2) se aplică şi următoarelor persoane:
a) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului şi care au în îngrijire copii proveniţi din sarcini multiple.
Art. 30^2
(4) Pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului persoanelor care au în îngrijire gemeni, tripleţi, multipleţi şi au deja dreptul stabilit la indemnizaţia pentru creşterea copilului, suma prevăzută la art. 2 din ordonanţa de urgenţă se acordă din oficiu, fără a fi necesară transmiterea unei noi cereri, pe baza dosarelor administrate şi gestionate de agenţiile teritoriale.
(5) Pentru situaţia prevăzută la alin. (4), agenţiile teritoriale, în termenul prevăzut la art. 30 alin. (2), transmit beneficiarilor o decizie de modificare a drepturilor acordate, conform modelului prevăzut la anexa nr. 3 d).
Ca urmare, veti primi acasa diferenta de bani pentru perioada iunie 09-octombrie 09.