Buna seara. As dori sa aflu, daca se poate sa se faca recurs la un dosar penal cu o hotarare definitiva deja data.Cand si care sunt etapele de parcurs? In cazul in care ai avocat platit, tu ca inculpat esti plecat din tara dar la toate termenele esti reprezentat de acest avocat, accesta iti da stirea ca la Curtea Suprema din Bucuresti s-a terminat totul cu bine(asa cum si trebuia sa fie,deoarece inculpatul era nevinovat),iar la nici doua saptamani orasul din care plecase accest dosar la Bucuresti,face recurs si condamna inculpatul la savarsirea pedepsei de 5 ani inchisoare pentru furt,dar aici a lipsit avocatul si nimeni nu a stiut de accest lucru. Intrebarea mea este: Se poate face recurs la un dosar ,dupa hotararea Curtii Supreme de Justitie?Poti fii condamnat in lipsa de aparare?E posibil ca dupa aceia nimeni sa nu te anunte de acceasta intorsatura a lucrurilor si sa te trezesti arestat,deoarece esti dat in Urmarire Generala?Cum de nici macar avocatul nu a stiut de acest ultim recurs si nici de sentinta data? In cazul accesta: 1)- cu o condamnare de 5 ani(de care tu nu ai stiut), esti arestat pe teritoriul altui stat din UE, ce urmeaza? Tin sa mentionez ca familia mea este si ea in strainatate(copil,sotie), ce urmeaza de aici in colo? Unde imi voi ispasi pedeapsa?Cand pot face recurs? Exista posibilitatea sa raman pt. a ispasi pedepsa aici,sau cat mai aproape de familie?#-o
aici va trebui dvs sa discutati cu un avocat. dvs cred ca ati epuizat toate caile dar ramane de vazut cum de avocatul nu a stiut nimic sau exista si posibilitatea sa isi fi pierdut interesul fata de cazul dvs pe parcursul procesului.
depinde ce motive aveti, ar mai exista cateva portite de iesire dar depinde de ce anume s-a intamplat pe parcursul procesului.
Intr-adevar , foarte mult de ce anume s-a petrecut, luati legatura cu avocatul dvs. platit si aflati cum de s-a ajuns aici. Daca este asa, si nu mai dispuneti de alte cai de atac , si pe considerentul ca v-au fost incalcate unele drepturi elementare in judecarea procesului penal, am spicuit . pt. dvs. . cateva prevederi ale CEDO :
Art. 6 CEDO :
2. Orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată nevinovată până ce vinovăţia sa va fi legal stabilită.
3. Orice acuzat are, în special, dreptul:
a) să fie informat, în termenul cel mai scurt, într-o limbă pe care o înţelege şi în mod amănunţit, asupra naturii şi cauzei acuzaţiei aduse împotriva sa;
b) să dispună de timpul şi de înlesnirile necesare pregătirii apărării sale;
c) să se apere el însuşi sau să fie asistat de un apărător ales de el şi, dacă nu dispune de mijloacele necesare pentru a plăti un apărător, să poată fi asistat în mod gratuit de un avocat din oficiu, atunci când interesele justiţiei o cer;
d) să întrebe sau să solicite audierea martorilor acuzării şi să obţină citarea şi audierea martorilor apărării în aceleaşi condiţii ca şi martorii acuzării;
e) să fie asistat în mod gratuit de un interpret, dacă nu înţelege sau nu vorbeşte limba folosită la audiere.
Daca se va impune , va puteti adresa cu o o planagere la CEDO, in termen de 6 luni de la pronuntarea ultimei decizii nterne
1-Mai mult decat dubios daca mentionati ca aveti aparator,cum poate preciza judecarea in lipsa.In raport de hotarare ICCJ ,caile de atac sunt inchise .
2-Solutiile de la ICCJ nu se anunta ,hotararea poate fi aflata direct de la condica sau de pe sistemul electronic.Ridica reale semne de intrebare,necomunicarea termenului si mai ales dezinteresul aparatorului.
3-In raport de continutul motivatiei,de regula se gasesc portite pentru eventuale cai de atac ,mai ales pe exceptii
Cred ca puteti formula contestatie in anulare conform art.386 lit.b c.pr.pen,daca situatia se prezinta astfel cum ati descris-o la iultima instanta care a judecat cauza-ICCJ-iar in conformitate cu art.390 c.pr.pen" pana la solutionarea contestatiei in anulare,instanta sesizata,luand concluziiile procurorului,poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere"
Aceasta poate fi introdusa conf.art.388 c.pr.pen,"pentru morivele invocate in art.386 lit.a-c c.pr.pen.de catre persoana impotriva careia se face executarea,cel mai tarziu in 10 zile de la inceperea executarii,iar de catre celelalte parti in termen de 30 de zile de la data pronuntarii hotararii a ceri anulare se cere................"
Daca nu mai exista aceasta cale de atac,este bine sa urmati sfaturile date de ceilalti colegi de site
Va multumesc mult de tot pentru toate sugestiile pe care mi l-e oferiti. O sa incerc sa vad daca se mai poate face ceva in ajutorul meu. Dar oare nu este deja prea tarziu pt. a face contestatie??? Din cate am inteles sentinta mi s-a dat la inceputul lunii martie. O sa incerc oricum. Va multumesc.
Contestatia in anulare
DanyD
Pentru judecarea unei contestatii in anulare, este necesar intreg dosarul penal in care s-a pronuntat o HJ definitiva sau este suficient doar dosarul din ... (vezi toată discuția)