avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mastenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mastenire

In anul 1994 tatal meu a murit iar eu impreuna cu mama si sora am dezbatut partea tatei.In anul 2000 a murit si mamai iar la cateva luni sora s-a mutat in casa parintilor nostri dupa ce vanduse apartamentul pe care il detinea .Iar eu acuma vreau sa dezbat mostenirea mamei .......ce cale ar fii mai bine sa urmez....daca ar fi vreo lege care sa-i de-a mai multe drepturi...........el platind pana acuma impozitele la casa
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 20:39, 20 Octombrie 2009
Nu exista nici o astfel de lege ...aveti drepturi egale cu sora dvs .
Dezbateti succesiunea la orice notar public din raza teritoriala a ultimului domiciliu al defunctei si dupa aceea stabiliti cu sora dvs ce veti face cu bunurile pe care sunteti coproprietari(exemplu: apartamentul in care locuieste in prezent)
SUCCES!
Dreptul de optiune succesorala trebuie sa fie exercitat intr-un termen de 6 luni de la data deschiderii mostenirii.In acest sens art.700 alin.1 C. civ.(astfel cum a fost modificat prin Decretul nr.73/1954) prevede ca " dreptul de a accepta succesiunea se prescrie printr-un termen de 6 luni,socotit de la deschiderea succesiuni".Acest termen de optiune este unic si incepe sa curga de la data morti celui care lasa mostenire.
Faptul ca sora dumneavoastra s-a mutat la cateva luni in casa lasata de mama dumneavoastra poate fi considerat ca a acceptat pur si simplu mostenirea, voluntar si tacit.
Cred ca in instanta se va rezolva problema.
buna ziua!
nu exista o lege care sa ii dea mai multe drepturi, daca va intelegeti mergeti la un BNP din raza ultimului domiciliul al defunctei, si dezbateti succesiunea.
cu privire la impozite va amintesc ca si dvs aveati obligatia sa contribuiti la pla acestora potrivit cotei parti ce o detineti din imobil, respectiv de 3/8.
nu stiu in ce masura CM de pe urma tatalui a fost prezentat la administratia financiara si s-a facut schimbarea de rol fiscal.
de asemenea va mai aduc la cunostinta ca la succesiunea mamai vetia vea de achitat impozit catre stat in cunatum de 1% din valoarea masei succesorale, deoarece au trecut mai mult de 2 ani de la data decesului defunctei.
O zi buna!
trebuie sa va prezentati neaparat la notariat, in vederea dezbaterii succesorale .
daca nu va veti intelege cu sora dvs . , in ceea ce priveste succesiunea va trebui sa va rezolvati problema in instanta .
dar unde este mai ieftin de dezbatut mostenirea,la notar sau in instanta

Alte discuții în legătură

Buna seara! mama a murit acum 6 ani, eu fiind la momentul respectiv ... Mihai261348 Mihai261348 Buna seara! Mama a murit acum 6 ani, eu fiind la momentul respectiv major, acum vrea să dezbat masa succesorală după mama, eu fiind si singurul moștenitor, ... (vezi toată discuția)
Mosteniri socela socela parintii mei sunt decedati tata in anul 2000 si mama in anul 2012 in urma cu 5 ani eu am locuit impreuna cu ea dar dupa citva dicutii aprinse am fost nevoita ... (vezi toată discuția)
Timpul in care se poate face o ...succesiune mihaiene68 mihaiene68 Dupa un deces ,care este perioada in care se poate deschide o succesiune ?,ce pasi presupune acest lucru ?, (vezi toată discuția)