avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mi-au crăpat pereții din cauza lucrărilor efectuate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mi-au crăpat pereții din cauza lucrărilor efectuate în apartament de vecinul de dedesubt. Îl pot acționa în judecată?

Vecina de la et 1 de sub apartamentul meu a executat lucrari de amenajari interioare si timp de 6 luni aproape zilnic mi a forat creierii cu tot felul de aparate, a daramat toti peretii si a facut foarte multe modificari. Am fost intelegatoare timp de 3 luni si nu am spus nimic, dupa 3 luni neputand sa ma odihnesc din cauza zgomotului, lucrand in ture si eu si sotul am sunat la asociatie, am luat nr vecinei, am sunat o si i am explicat situatia, am vorbit civilizat, am intrebat o cat mai dureaza sa stiu la ce sa ma astept, am fost in apartament si am vazut ce lucrari a efectuat. Ideea e ca m am suparat tare in momentul in care au inceput sa mi se crape peretii.
Nu am fost absurda, toata lumea isi renoveaza apartamentul dar fratilor in 6 luni am vazut cum s au construit blocuri, mai ales ca doamna are firma de constructii. A sustinut ca are autorizatie iar dupa 6 luni de zgomot infernal nu am rezistat si am sunat la inspectia in constructii si ce sa vezi doamna nu avea niciun fel de autorizatie. Mai mult decat atat a sustinut faptul ca lucrarile au durat atat de mult din cauza mea. Datorita faptului ca am fost rabdatoare si intelegatoare si doamna a fost de a dreptul nesimtita vreau mai mult decat sa plateasca o amenda
Nu mi se pare normal sa suport atata timp acest zgomot si mai ales faptul ca acum sunt nevoita sa ma apuc de renovari ca nu pot sta cu peretii crapati in casa. Indrumati ma va rog cum pot face, eventual sa ma ajutati cu o baza legialativa. Multumesc! Tin sa precizez ca lucrarile la apartamentul vecinei sunt pe departe de a fi finalizate...
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
daca intentionati sa promovati actiune impotriva vecinei,informati-va temeinic despre riscurile pe care vi le asumati
Actionarea in instanta a vecinei implica un stres apreciabil,un timp alocat termenelor de judecata,eventual sume financiare pentru angajare aparator ales -fara a avea garantia unei hotarari judecatoresti favorabile
Pe langa neajunsurile pana acum suportate apreciati ca se mai justifica si cele aferente unei actiuni in instanta ?
Dv sunteti singura care poate cantari si hotari eventualele demersuri
Daca va hotarati sa formulati actiune in instanta,aveti grija ca va revine obligatia sa probati toate acuzele inclusiv aspectul privitor la peretii crapati in casa.,respectiv va trebui sa suportati contravaloare expertiza tehnica care sa concluzioneze asupra factorilor care au generat craparea peretilor in apartamentul
Sunt frecvente astfel de situatii in imobilele de locuit in comun
Este de inteles atitudinea dv,dar nimeni nu va poate garanta ca dupa ce veti demara un proces civil veti beneficia si de hotarare favorabila
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ceilalti vecinicum suporta zgomotul zilnic?
Cei din conducerea asociatiei, presedintele, nu s-au autosesizat cu privire la zgomotul produs? Nu s,au dus sa discute cu proprietara, sa vada daca are autorizatie pentru demolarea blocului? Sau sunt genul care nu se implica?
Sesizati ISC si serv disciplina in constructii din primarie, sa dispuna sistarea lucrarilor si sanctionarea proprietarei.
Vecinii sunt genul de oameni care nu sa implica. Ieri am discutat cu unul dintre ei dar nu reclama... La parterul blocului isi desfasura activitatea o societate care saptamana trecuta s a mutat. Si ieri am inteles ca firma de constructii a doamnei le a construit un sediu in alta locatie. La asociatie nu am facut nimic scris dar am sunat intr o zi si mi au dat nr. de telefon al doamnei. De la control urbanism de la primarie a fost cineva si i a dat amenda pentru lipsa autorizatie, structura de rezistenta a zis ca nu a fost afectata dar blocul e construit pe cadre si toti peretii din apartament sunt din bca, insa a zis ca nu poate sista lucrarile ca trebuie sa faca dosar... Eu stiu ca obligat in momentul in care nu ai autorizatie nu mai faci nicio o luctare pana nu te pui in legalitate. Credeti ma ca nu se poate sta in casa, imediat dula ce a plecat dl de la Control Urbanism au inceput iar! Chiar nu imi pot imagina de ce mai face zgomot! De daramat a darmat toti peretii din casa. De o saptamana filmez cum tremura geamurile si inregiatrez zgomotul. Azi e duminica si vad ca nu se lucreaza. De luni voi suna la ISC.
Ultima modificare: Duminică, 4 Februarie 2018
trandafir2, moderator


cyan a scris:



Sesizati ISC si serv disciplina in constructii din primarie, sa dispuna sistarea lucrarilor si sanctionarea proprietarei.


Initiatorul topicului a precizat fara echivoc
am sunat la inspectia in constructii si ce sa vezi doamna nu avea niciun fel de autorizatie.

4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu este suficient sa sunati, trebuie sa depuneti o petitie in scris.
Precizati faptul ca s-au produs fisuri in apartamentul dvs si solicitati sa se faca o constatare a celor sesizate.
Astfel inspectorul ISC va fi obligat sa consemneze in procesul verbal de constatare daca cele sesizate (fisurile) se confirma sau nu.
Solicitati ISC sa va fie comunicat rezultatul sesizarii in termenul legal de 30 de zile (procesul verbal de constatare, nu este secret!), altfel cei de la ISC, daca o cunosc pe individa, este posibil avand in vedere ca lucreaza in domeniul constructiilor, sa nu comunice rezultatul inspectiei si sa il "ingroape" in vreun sertar.
Daca nu va comunica puteti face o revenire la petitie.
Ulterior veti avea posibilitatea sa actionati in instanta individa in baza pv de constatare de la SIC care confirma deteriorarea apartamentului, dacaISC nu va comunica sau nu sunteti multumita de raspuns puteti actiona in contencios administrativ.
De asemenea puteti sesiza politia locala cu privire la producerea zgomotelor de fiecare data cand depaseste o limita acceptatabila de suportabilitate.

Legea nr. 61/1991, „Sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata la 7 februarie 2014”,
Art. 2. – Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:
25) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;

Alte discuții în legătură

Decupare gol de usa in perete de rezistenta - bloc pe cadre de beton CristiACB CristiACB Buna ziua. Sunt presedintele de Asociatie al unui bloc cu 10 etaje. De curand la etajul 6 al blocului s-a mutat cineva care a dat jos de pe pereti tot ce a ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie - abuz / incalcarea dreptului de proprietate mariaM24 mariaM24 Buna ziua, Locuiesc intr-un bloc cu 4 etaje, iar un locatar de la parter a spart doi pereti interiori, un perete exterior pentru a patrunde intr-un alt ... (vezi toată discuția)
Modificare apartament vecin, rezultat pereti crapati la mine utilizatorcosmin utilizatorcosmin Buna ziua, O cunostinta dintr-ul alt oras are un aparament care este la ultimul etaj intr-un bloc cu 4 etaje nou construit (nou de aprox. 7 ani). A tot ... (vezi toată discuția)