Sotul meu este implicat in calitate de parat intr-un proces deschis de catre matusa lui. Iata cum stau lucrurile:
Au fost 6 frati: 1 2 3 4 5 6.
In anul 2002 a fost facut un titlu de proprietate in baza legii nr. 18/1991, pe o suprafata de 1ha 9016mp pe numele a 4 dintre frati, fratele 5 declarand ca cedeaza in favoarea fratelui 1, iar fratele 6 declarand ca cedeaza in favoarea fratelui 2.
Fratele 2 a decedat in 2006 (tatal sotului meu) - a lasat 4 mostenitori (din care: 1 - sotul meu dintr-o casatorie, 2 cu alta femeie - nu stiu exact daca a fost casatorit, 1 minor cu alta femeie), si fratele 4 este de asemenea decedat (nu stiu exact in ce an) - a lasat 3 mostenitori.
Fratele 1 (matusa sotului meu) deschide procesul in instanta, in calitate de reclamant. Sunt 4 parati in acest proces:
- fratele 3
- primul mostenitor al fratelui 2 (sotul meu)
- 2 din cei 3 mostenitori ai fratelui 4.
Pe citatie scrie asa:
"este chemat in instanta in calitate de parat, in proces cu ... in calitate de reclamant, si altiii pentru Fond - succesiune iesire din indiviziune.
Cel mai tarziu cu 5 zile inainte de termenul stabilit pentru judecata, aveti obligatia de a depune INTAMPINARE.
In caz de nereprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa.
Cu copie actiune.
Nr cu duplicat. A se formula intampinare."
Citatia este insotita de o cerere:
"Motivele actiunii,
In fapt, subsemnata impreuna cu fratii mei ... am formulat cerere in baza legii 18/1991 pentru reconstituirea dreptului de proprietate in calitate de mostenitori ai defunctului ... Ca urmare a fost intocmit tiltul de proprietate nr. ... pentru suprafata de 1 ha 9016m.
Avand in vedere ca noi partile suntem in indiviziune asupra acestor suprafete de teren solicitam iesirea din indiviziunea in cote legale.
Subsemnata solicit atribuirea terenurilor si obligarea la plata unor sulte catre parati.
Motivez aceasta cerere pe considerentul ca subsemnata am posesia terenurilor, de asemenea, pe terenul intravilan am construit casa, anexe gospodaresti si gradina, iar terenul extravilan este cultivat de subsemnata cu diverse culturi, paratii nemanifestandu-si dorinta de a stapani aceste terenuri.
In drept: art728 c. civ
Probe: acte martori, interogatorii, expertize"
Prima infatisare a fost in octombrie - avocatul matusii a fost bolnav si s-a facut cerere de amanare. S-au prezentat doar fratele 1 (matusa) si sotul meu - fara avocat. Urmatorul termen este in noiembrie.
Cred ca a fost un noroc din partea noastra, faptul ca s-a amanat. Acum avem ceva timp la dispozitie pentru a alege pe cineva sa ne reprezinte.
Mentionez ca nu am depus intampinare.
Ce credeti ca urmareste matusa?
De ce a mers in instanta? (nu ne-a spus niciodata ce vrea, nu ne-a propus nimic)
Cine plateste cheltuielile de judecata ? (este cineva care castiga si cineva care pierde intr-o iesire din indiviziune?)
De ce nu sunt parati toti mostenitorii?
Matusa sustine mereu ca a platit impozitele, este posibil sa le ceara ?
Cat ne va purta prin tribunal acest proces?
Ce sfaturi aveti in alegerea unui avocat?
Va multumesc pentru rabdarea cu care cititi aceste randuri, si va astept cu interes opiniile. Daca este necesar sa mai dau unele date, ma voi interesa si voi raspunde.
Normal, nu ar trebui sa piarda nimeni prin aceasta iesire din indiviziune. Iar matusa probabil , dorind sa i se atribuie terenul , de aceea sustine ca a platit impozitele si a posedat terenurile. A mers in instanta , considerand probabi ca nu ar exista o buna intelegere intre mostenitori iar in instanta , lucrurile au sansa sa se rezolve in mod corect si toata lumea sa fie multumita. este posibil sa dureze ceva mai mult, in ipoteza in care vor exista parti nemultumite, daca insa , toata lumea va fi de acord ca matusa sa pastreze terenul iar ceilalti sa fie despagubiti in mod corespunzator, se poate rezolva si mai repede.
Ce urmareste matusa? Simplu, scrie in motivele actiunii: sa va ia partea de teren in schimbul platii unei sulte!
Poate sa faca acest lucru? Depinde de dvs si de felul in care faceti intampinarea.
Merita sa ii cedati partea de teren care va apartine legal? Depinde de valoarea pe care o stabileste expertul desemnat de instanta si de perioada de timp in care matusa se obliga sa va dea banii! Din punctul meu de vedere nu merita sa cedati partea de teren fiindca va dura mult si bine pana va veti primii banii!
Insa alegerea va apartine!
SUCCES!
B-)
reclamanta a solicitat atribuirea in natura a acelor terenuri, cu obligatia de a plati celorlalti mostenitori o sulta .
dvs puteti pastra /renunta la partea de teren care va revine, in schimbul despagubirii.
instanta va dispune efectuarea expertizei topografice . in baza expertizei se va stabili valoarea reala a terenului .
iar daca nu au fost citati toti mostenitorii , acestia vor putea face cerere de interventie in interes propriu .
avand in vedere complexitatea cauzei , este chiar recomandat sa va angajati aparator .
Incerc sa imi adun gandurile si sa pun intrebari cat mai sugestive. Noi suntem tineri, iar acest proces s-a potrivit ca nuca in perete.
In primul rand nu avem incredere ca vom vedea vre-un ban de la matusa, sau o valoare nesemnificativa. Ne gandim ca ea va iesi basma curata si ne lasa pe noi sa ii platim cheltuielile de judecata si nu mai zic de impozitele pe care le-a platit ea.
Am vrea sa sustinem primirea terenurilor ce i se cuvin sotului. Ce se intampla in acest caz? I se va face un titlu de proprietate? Ce se intampla cu ceilalti 3 frati ai lui? Vom avea probleme si cu ei dupa acest proces? Cu ce influienteaza faptul ca fratele 6 a cedat in favoarea tatalui sotului meu (decedat) si nu apare pe titlul de proprietate?
speta dvs este complexa si aveti nevoie de un avocat .
degeaba cautati sa gasiti solutii pe diverse forumuri , nici un avocat nu va va da lamuririle necesare fara a studia actele in cauza.
procedati la angajarea unui aparator din localitatea dvs .
se va proceda la efectuarea unei expertize topografice in cadrul procesului , si se va stabili valoarea reala a terenului .
nu sunteti obligat sa renuntati la partea dvs din terenuri daca nu doriti acest lucru .