avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1070 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune

Am primit o Citatie de la Judecatorie, ca sunt chemat in instanta in calitate de Parat, in proces cu F. in calitate de Reclamant, pentru Fond - Partaj Judiciar - cu copia actiunii + mentiunea sa depun Intampinare.
Intrebare: ce scriu in intampinare? am dreptul sa propun alta varianta de partaj???
Scurt istoric: succesiunea a fost deja facuta de comun acord intre toti 3! in mostenire sunt o casa: jumatate a mamei si din jumatatea tatalui ea mai are inca 2/8, din aceasta jumatate a tatalui eu si F. avem cate 3/8 fiecare; o gradina intravilan: aceleasi cote (jumatate a mamei, din jumatatea tatalui ea mai are inca 2/8, eu si F. cate 3/8 fiecare; la tara mai multe terenuri mici cota parte a mamei este 2/8 din total de aceasta data, eu si fratele fiecare avem 3/8 parti din terenuri)!
F. propune (in cererea sa scrisa de un avocat care il reprezinta, asa este semnata: Reclamantul prin avocatul...), deci el propune Actiune Civila pentru Partaj Succesoral impotriva mea si a mamei noastre, sa se dispuna partajarea in natura, a masei succesorale ramase dupa defunctul nostru tata. Ca modalitate de partajare el propune sa se formeze loturi in natura si mentioneaza ca cere deja 2 dintre terenurile continute in Certificatul de Mostenitor.

Eu sunt de acord sa cer sa ies si eu din indiviziune. Intampinarea trebuie facuta de avocat? Trebuie sa am avocat la proces? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
Cel mai recent răspuns: iesiredinindiviziune , utilizator 15:51, 28 Ianuarie 2009
Nu este obilgatoriu sa va reprezinte un avocat, acest lucru puteti sa-l faceti si dvs, insa indicat ar fi sa va angajati un avocat care sa va reprezinte interesele intrucat este o problema destul de delicata.

Se vor cere expertize si un avocat este mult mai in masura sa va apere interesele, de ales aveti de unde, este tara plina de avocati.

Pentru mama exista o solutie ca ea sa poata locui in continuare in casa? Ea are partea ei de proprietate de 1/2, a mostenit 2/8 din jumatatea sotului ei (tatal nostru). Mama a locuit in casa in momentul decesului sotului. (Eu am doar 3/8 parti din jumatatea de casa a tatalui si F. idem, doar 3/8 mostenire).

Cand pun aceasta intrebare ma refer la o cerere (intampinare) din partea mamei de a mentine casa in indiviziune "fortata", pentru o perioada de cativa ani. Din punctul meu de vedere ar fi o solutie ca mama sa aiba aceasta locuinta. Nu cunosc punctul de vedere al luiF. Exista aceasta posibilitate? Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
Am impresia ca am deschis subiectul intr-o rubrica necorespunzatoare. Poate cineva sa-mi scrie in ce rubrica din Forum ar fi bine sa retransmit mesajele mele? Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator
Luati-va un avocat. Va va costa mai ieftin decat puteti pierde doar din sub/supraevaluarile bunurilor.
Mama are posibilitatea sa solicite sa-i fie atribuita casa la partaj.
Mama nu are cum sa solicite sa raman casa in indiviziune cata vreme exista un proces de iesire din indiviziune, intemeiat pe 728 c. civ. care zice ca nimeni nu e obligat a ramane in indiviziune. (si "nimeni" din propozitia asta e fratele care a cerut partajul)
Inteleg temeiul 728. Multumesc pentru aceste clarificari!
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Septembrie 2008
iesiredinindiviziune, utilizator

Alte discuții în legătură

Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament? Ana Sophia Ana Sophia Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)
Bună seara! se dezbate succesiunea după tată in instanță ... Vali Dumitrescu Vali Dumitrescu Bună seara! Se dezbate succesiunea după tată in instanță deoarece nu ne putem înțelege. Este vorba despre mama si doi copii. Sau hotarit cotele ... (vezi toată discuția)
Certificat mostenitor hr hr Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca mai pot reveni la optiunea ce am avut-o la un moment dat la dezbaterea mostenirii. Pe scurt : la moartea tatalui, eu si ... (vezi toată discuția)