avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul la moștenire după moartea tatălui: ce poate face mama ca eu să plec din apartament?

Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu daca mama ma poate da afara din apartament dupa moartea tatalui (care e acum grav bolnav) si ceda partea ei de mostenire fratelui meu. Ce drepturi am in acest caz? Ce poate face mama mea ca eu sa plec din apartament (relatia cu ea nu a fost niciodata buna). Mentionez ca mama are manifestari de agresivitate de multe ori, tipa si ma ameninta. Ea l-a favorizat intotdeauna pe fratele meu, desi el nu a facut nimic pentru parintii mei. Eu nu am un alt domicliu si lucrez in Bucuresti. E posibil ca ea sa ii cedeze fratelui partea ei de mostenire? Mama are 84 de ani si este in bune relatii cu administratorul blocului, pe care a cautat sa il convinga ca sunt o persoana nedorita, agresiva.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Dupa decesul tatalui, veti dezbate succesiunea impreuna cu mama si fratele, cota dvs va fi mica, mititica.
Mama poate cere evacuarea dvs pt ca are drept de abitatie ca sotie supravietuitoare, iar dvs puteti cere restrangerea drepturlui de abitatie, ca nu locuieste in toata casa, ramane de vazut cine va castiga.
Mama mai poate cere, ajutata si de frate, iesirea din indiviziune, sa ii fie atribuita casa si sa va dea sulta pt cota dvs, dupa proces, care poate fi de durata, chiar va trebui sa va mutati.
Cu cota sa, mama poate face se doreste.
Multumesc. Astept si alte raspunsuri. Legal, sotul supravietuitor are 1/4 iar copiii 3/4 impreuna. Mica mititica inseamna jumatate din acest 3/4. Drept de abitatie ce inseamna? Si eu am un buletin pe aceasta locuinta, o cota parte. Nu am drept de abitatie?
Ultima modificare: Duminică, 25 August 2019
Ana Sophia, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am inteles sau presupus mai bine zis, ca nu ati spus.. ca ap e bunul comun al parintilor, nu numai al tatalui.
Asta ar insemna ca numai jumatate din casa ar intra in masa succesorala, iar asta inseamna ca raportat la toata casa ar insemna in procente sa aveti , 18.75 %, ( 3/16) ceea ce mi se pare putin raportat la toata casa.
Daca casa e numai a tatalui, da cota dvs e dubla, 37.5%, ( 3/8) dar asta nu inseamna ca ce am scris mai sus nu ramane valabil, mai putin referitir la cota mica, mititica, e mai marisoara. Dar asta nu inseamna ca daca vor sa scape de dvs, nu pot.
despre dreptul de abitatie al sotului supravietuitor, cititi in link.
[ link extern ]

[ link extern ]

Buletinul nu va da drept de abitatie, atesta ca aveti domiciliul acolo, ca acolo locuiti, pana la proba contrarie, dvs sunteti tolerat acolo, chiar si acum, mama poate cere evacuarea dvs.
Dupa moartea tatalui si dezbaterea succesiunii, dvs deveniti proprietar pe o cota, nu conteaza cata, insa mama titulara a acestui drept, are dreptul sa foloseasca bunul nederanjata de alt mostenitor, asa ca in virtutea dreptului ei de abitatie, poate cere evacuarea dvs, insa dvs , pt ca nici dvs nu aveti unde locui, puteti cere ca raspuns la cererea ei, restrangerea dreptului ei de pe toata casa, pe o camera si dependinte.
Cum ea o sa zica ca sunteti recalcitranta si nu va intelegeti si mai aduce si martori, poate obtine evacuarea dvs.
Mai departe, o puteti actiona in judecata pt partaj, pt a va lua partea dvs in bani.
deja ma repet..
asteptati si alte raspunsuri.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2019
gi-jane2, moderator
Buna ziua,

Dovediti in instanta rea credinta si inregistrati iesirile mamei dumneavoastra.

Aduceti martori care sa confirme declaratia mincinoasa a mamei dnvs si atunci orice declaratie a acestuia (cum ca dumneavoastra, nu ea este violenta).

Puteti seta camere de supraveghere 24/7 care sa ateste video ca dumneavoastra sunteti cel bun iar daca continua sa va hartuiasca si agreseze procedati in instanta pe aceasta cale, si cereti daune morale care sa fie echivalente cu cota ei parte sau cadeti la intelegere amiabila: dumneavoastra nu depuneti plangere pentru violente si dumneaei nu va da afara.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Ana Sophia a scris:

Buna ziua, locuiesc impreuna cu tatal si mama in acelasi apartament de 7 ani. Fratele meu locuieste in USA si are acolo domiciliul din 2000. As vrea sa stiu daca mama ma poate da afara din apartament dupa moartea tatalui (care e acum grav bolnav) si ceda partea ei de mostenire fratelui meu. Ce drepturi am in acest caz? Ce poate face mama mea ca eu sa plec din apartament (relatia cu ea nu a fost niciodata buna). Mentionez ca mama are manifestari de agresivitate de multe ori, tipa si ma ameninta. Ea l-a favorizat intotdeauna pe fratele meu, desi el nu a facut nimic pentru parintii mei. Eu nu am un alt domicliu si lucrez in Bucuresti. E posibil ca ea sa ii cedeze fratelui partea ei de mostenire? Mama are 84 de ani si este in bune relatii cu administratorul blocului, pe care a cautat sa il convinga ca sunt o persoana nedorita, agresiva.

Mama, nu poate ceda fratelui nimic.
Daca renunta la mostenire, renunta in favoarea celorlalti mostenitori. Adica, a dvs si a fratelui.
Cat priveste evacuarea, stati linista ca nu va poate evacua nimeni de acolo.
Faptul ca aveti domiciliul acolo, atesta ca acolo locuiti in mod legal si stabil. La acordarea domiciliului, proprietarul de drept si-a exprimat acordul pozitiv, in fata organelor de politie, de a va lua in spatiu, si de a va inscrie in cartea de imobil.
In cazul decesului tatalui, deoarece aveti calitatea de mostenitor legal, se prezuma ca sunteti proprietar pe o anume cota parte. Asta in cazul in care nu renuntati la mostenire in mod expres, in termen de 1 an.

Apoi, deoarece sunteti proprietar, nimeni nu va poate evacua (asa cum gresit se afirma pe aici) .

Cat priveste prietenia mamei cu administratorul, iar, stati linistita, nu are nici o relevanta in acest caz.
Pe scurt, nu puteti fi evacuata sub nicio forma, de acolo.
Decat, fortat si ilegal.

Alte discuții în legătură

Exista posibilitatea sa-mi pierd dreptul la mostenire? gimigimi gimigimi Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si nu s-a dezbatut taxa de succesiune. Mentionez ca dansul a fost recasatorit, dar nu mai are copii din aceasta casatorie. ... (vezi toată discuția)
Contestare drept abitatie sot supravietuitor danieladam danieladam Buna ziua! Tatăl meu a decedat de curând. Părinții mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 4 ani, dar nu divortati. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)
Bună ziua.se da următoarea situație.suntem 2 frați, mama ... Maryyyy121212 Maryyyy121212 Bună ziua.Se da următoarea situație.Suntem 2 frați, mama este în viață iar tatăl meu a murit.Acum fratele meu o tot constrânge pe mama să îi facă ... (vezi toată discuția)