avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 368 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Exista posibilitatea sa-mi pierd dreptul la mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Exista posibilitatea sa-mi pierd dreptul la mostenire?

Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si nu s-a dezbatut taxa de succesiune. Mentionez ca dansul a fost recasatorit, dar nu mai are copii din aceasta casatorie. Imobilul in care a locuit cu actuala sotie, a fost dobandit impreuna cu prima sotie (mama mea), dar cu care a facut partaj. Sora mea nu doreste sa se mai dezbata taxa, iar actuala sotie vrea sa semnam ca nu o dam afara din casa in care a locuit cu tatal meu. Copiii din prima casatorie, au fost impartiti (unul la mama si unul la tata) Exista posibilitatea sa imi pierd dreptul la mostenire? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Capi3 , utilizator 21:57, 22 Ianuarie 2018
gimigimi a scris:

Tatal meu a decedat in urma cu 2 ani si nu s-a dezbatut taxa de succesiune. Sora mea nu doreste sa se mai dezbata taxa.


Nu se dezbate "taxa", se dezbate succesiunea, taxa se achita la finalizarea dezbaterii...
Nu aveti cum sa va pierdeti dreptul la succesiune... daca tatalui dvs. i-a revenit intregul imobil in urma partajului cu prima sotie, la mostenirea sa sotia supravietuitoare va dobandi o cota de 1/4, iar copiii sai (impreuna) vor dobandi o cota de 3/4. Succesiunea trebuie dezbatura, intrucat imobilul apartine unei persoane decedate...
SI ATUNCI ACTUALA SOTIE VA RAMANE IN CASA?
DINSA ARE O FIICA DIN ALTA CASATORIE CARE A VENIT ACUM SI STAU IMPREUNA IN ACEL IMOBIL + COPIII ACESTEIA SI SOTUL SPUNIND CA AU SI EU DREPTUL
CE SA FAC?
EU NU VOI LOCUI NICIODATA ACOLO SI POATE NICI SORA MEA?/???
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai editati mesajele cu litere majuscule, pentru ca pe de o parte lectura unor astfel de texte este obositoare, iar pe de alta parte, o astfel de actiunea poate fi interpretata ca fiind agresiva fata de ceilalti ultizatori. ( pct.1.2 din Regulament)
Multumesc pentru intelegere.
Sotia are dreptul, pe timp limitat, de a locui in acel imobil. Fiica sa, impreuna cu familia ei, nu au acest drept. Conform Codului Civil:

Art. 973

Dreptul de abitaţie al soţului supravieţuitor

(1) Soţul supravieţuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuinţă corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitaţie asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă această casă face parte din bunurile moştenirii.

(2) Dreptul de abitaţie este gratuit, inalienabil şi insesizabil.

(3) Oricare dintre moştenitori poate cere fie restrângerea dreptului de abitaţie, dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor, fie schimbarea obiectului abitaţiei, dacă pune la dispoziţia soţului supravieţuitor o altă locuinţă corespunzătoare.

(4) Dreptul de abitaţie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moştenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soţului supravieţuitor.

(5) Toate litigiile cu privire la dreptul de abitaţie reglementat prin prezentul articol se soluţionează de către instanţa competentă să judece partajul moştenirii, care va hotărî de urgenţă, în camera de consiliu.

Dezbateti succesiunea, incheiati si partajul asupra bunurilor ca sa rezolvati problema.
Buna seara as dori sa stiu daca imi pot pierde dreptul la mostenire : Bunici mei care sunt decedati bunicul in 1996 si bunica in 2000 au avut 4 copii 3 baieti si o fata dar fata nu poarta numele bunicului meu ci poarta doar pe numele bunici. Ea este in viata dar tatal meu si ceilalti 2 frati sunt decedai si ei ,unul in 2001 iar tatal si celalalt frate in 2008. Dezbaterea mostenirii nu a fost facuta niciodata. In tôt acest timp a fost sora tatalui care sa ocupata de pamant sa il munceasca si de casa ca era acolo in sat . Acum cand ne-am décis sa facem dezbaterea mostenirii sa aflam ca de fapt pamantul este trecut pe numele sotului ei la primariept ca el a fost cel care a platit impozitul in ultimi 10 ani . As dori sa stiu ce e de facut in aceasta situatie pentru à putea recupera pamantul si daca mai este posibil. Va multumesc anticipat si va doresc o seara frumoasa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va consult intr-o problema,legata de succesiune. A decedat tatal. Acesta a primit,printr-un contract de vanzare-cumparare , ... (vezi toată discuția)
Dreptul de a ramane in apartamentul sotiei decedate victorya_21 victorya_21 Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns: Un prieten s-a casatorit cu o femeie care avea deja 2 copii si detinea un apartament .In urma decesului ... (vezi toată discuția)