avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul de a ramane in apartamentul sotiei decedate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul de a ramane in apartamentul sotiei decedate

Buna seara,
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns:
Un prieten s-a casatorit cu o femeie care avea deja 2 copii si detinea un apartament .In urma decesului sotiei, copii vor sa-l evacueze pe tatal vitreg. Mentionez ca copii nu si-au schimbat numele.
Are vreun drept sa ramana in apartament tinand cont ca au fost casatoriti 15 ani ?
Ultima modificare: Duminică, 3 Octombrie 2021
victorya_21, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:29, 15 Octombrie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Au dezbatut succesiunea? Sotul moștenește 1/= din casa si are drept de abitatie viager sau macar pana la un eventual partaj
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are împortanță cum îi cheamă. Copiii își moștenesc mama, indiferent cum îi cheamă (contează filiația, nu numele).

Nu are importanță cât timp a durat căsătoria. Soțul supraviețuitor îl moșteneste pe soțul decedat, indiferent dacă au fost căsătoriți 15 ani sau 15 zile. Cu condiția să nu existe o hotărârea de divorț definitivă.

Cota soțului supraviețuitor = 1/4 din moștenire.
Cota descendenților = 3/4

Soțul supraviețuitor care nu este titular al niciunui drept real de a folosi o altă locuință corespunzătoare nevoilor sale beneficiază de un drept de abitație asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moștenirii, dacă această casă face parte din bunurile moștenirii.
Dreptul de abitație se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moștenirii. Acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soțului supraviețuitor.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2021
romascanu, moderator
Daca doamna care a decedat ar fi facut testament copiilor pe toate bunurile ei, atunci sotul spravietuitoe ar fi mostenit doar 1/8 ?
Acest procent se stabileste automat, in momentul existentei unui testament, sau trebuie un proces la judecatorie?
Multumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
daca nu exista intelegere, sotul se adreseaza judecatoriei si cere reductiunea liberalitatilor excesive si obtine in final rezerva succesorala, de jumatate din cat ar fi mostenit legal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune davidmirela davidmirela Succesiune Bună dimineața! Nepoțelei mele ea decedat ieri soțul S au căsătorit legal acum 1 an și 3 luni Înainte de căsătorie el și a cumpărat un ... (vezi toată discuția)
Buna seara, ma puteti ajuta va rog cu urmatoarea speta: cuplu ... Ann3.Mari3 Ann3.Mari3 Buna seara, Ma puteti ajuta va rog cu urmatoarea speta: cuplu căsătorit, fara copii împreună [bărbatul mai are un copil dintr-o căsătorie anterioara] ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire cainebogdan cainebogdan Buna Ziua Acum 3 luni tatal meu a decedat . Tatal meu si mama mea au fost divortati de acum 25 de ani el recasatorindu-se ulterior. Tatal meu si mama mea ... (vezi toată discuția)