avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cum se poate ataca un act de mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cum se poate ataca un act de mostenire?

Buna ziua,mai intai sa incep cu inceputul :Mama impreuna cu tatal meu au o casa pe care tatal meu acum cateva luni a primit-o mostenire (cu acte de mostenitor) de la mama lui(soacra mamei), dar casa a fost construita in 1979 ;fundate, etc fara imbnatatiri majore cum ar fi: sobe cu gaz, apa, bunuri imobiliare, etc.toate facute de mama mea.Din cate stiu doar noi copii (suntem 2 surorigemene) avem dreptul la casa (dupa moartea tatalui) dar nu stiu ce drepturi are mama?Asi dori sa stiu ce se poate face in cazul acesta ,ca sa poata avea si ea drepturi la casa?
Astept urgent un raspuns ,va mltumesc.
Cel mai recent răspuns: cosmilore , utilizator 11:12, 10 Mai 2013
Citez liber din Noul Cod Civil (care are aproiape aceleasi prevederi ca vechiul):

Dacă după defunct au rămas atât moştenitori legali (părinţi, copii, fraţi, nepoţi etc), cât şi soţ supravietuitor, acesta din urmă este chemat la mostenire alături de oricare dintre ei, dar partea care îi revine din avere este următoare:

a) un sfert din mostenire, daca vine in concurs cu descendentii defunctului (copii, nepoţi etc)
[...]

Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
De asemenea, Noul Cod păstrează pentru soţul supravieţuitor dreptul de abitaţie (de a locui) în casa în care a locuit până la data deschiderii moştenirii, dacă nu are un alt drept real de a folosi o locuinţă corespunzătoare şi dacă respectiva casă face parte din bunurile moştenirii.

Ca şi în Legea 319/1944, care reglementa drepturile soţului supravieţuitor în vechea reglementare, şi Noul Cod prevede că oricare dintre moştenitori poate cere restrângerea dreptului de abitaţie dacă locuinţa nu este necesară în întregime soţului supravieţuitor sau îi poate oferi o altă locuinţă corespunzătoare (spaţiul corespunzător se apreciază conform Legii locuinţei nr. 114/1996).

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii mostenirii. Acest drept inceteaza, chiar inainte de implinirea termenului de un an, in caz de recasatorire a sotului supravietuitor.

Toate litigiile cu privire la dreptul de abitatie reglementat prin prezentul articol se solutioneaza de catre instanta competenta sa judece partajul mostenirii, care va hotari de urgenta, in camera de consiliu.

Dreptul special de mostenire al sotului supravietuitor
Cand nu vine in concurs cu descendentii defunctului, sotul supravietuitor mosteneste, pe langa cota arătată mai sus, mobilierul si obiectele de uz casnic care au fost afectate folosintei comune a sotilor.
Daca in timpul vietii mostenitorul(tata) de drept ii face un testamen(mamei) in care specifica ca ii lasa tot mamei mele,se poate?
Ultima modificare: Vineri, 10 Mai 2013
cosmilore, utilizator
Daca tata a facut un testament in favoarea mamei, acesta este valabil.
Daca bunurile tatalui contau doar in acest imobil, atunci testamentul va fi supus reductiunii, pentru ca parintii nu pot incalca rezerva succesorala a copiilor. Deci, in acest caz , copiii vor primi oricum jumatate din cota lor legala.
:D:D Va multumesc tare mult,mi-ati fost de un real ajutor..!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Moștenirea după decesul sotului ioanamirela1971@gmail.com ioanamirela1971@gmail.com Ce cota parte îmi revine după decesul soțului ,la un apartament achiziționat de sot înainte de casatorie,si la alte mosteniri dobandite de el dupa moartea ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters256193 ContSters256193 Buna ziua! In urma divortului, am facut partajul. Daca tatal copilului s-a recasatorit, sotia lui actuala are drept de mostenire la proprietatile acestuia in ... (vezi toată discuția)
Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va consult intr-o problema,legata de succesiune. A decedat tatal. Acesta a primit,printr-un contract de vanzare-cumparare , ... (vezi toată discuția)