avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contestare drept abitatie sot supravietuitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contestare drept abitatie sot supravietuitor

Buna ziua!
Tatăl meu a decedat de curând. Părinții mei erau despărțiți in fapt de mai bine de 4 ani, dar nu divortati. Masa succesorala se compune din:
-casa nr 1, bun propriu dobândit de tatăl meu înaintea căsătoriei.
-teren de 1 ha, tot bun propriu al tatălui.
-casa nr 2 bun comun dobândit prin vânzare cumpărare cu clauza de întreținere de la bunicii din partea mamei.
Moștenitori suntem: soția supraviețuitoare și 2 copii.
Eu cu fratele meu am locuit mereu cu tatăl in casa nr. 1. Mama de aproape 4 ani locuiește in casa nr. 2 și are mutația in buletin pe acea adresa, inclusiv la data decesului tatălui meu. In acești 4 ani nu s-a interesat absolut deloc de noi și nu ne-a vizitat deloc, iar in timpul căsătoriei lor la casa nr. 1 nu au adus nici o îmbunatățire. Acum după decesul tatălui, a venit peste noi și ne tulbura liniștea, ne amenință și ne presează mereu cu amenințări, astfel încât in mai puțin de o luna am îmbătrânit 10 ani. Cred ca se răzbună pe noi ca de ce am rămas amândoi cu tata, după despărțirea lor.
In aceste condiții mama mea are drept de abitație in casa nr. 1? Putem sa ii interzicem sa mai vina in casa nr. 1? După dezbaterea succesiunii, dacă ea își păstrează cota, se va putea muta in sfertul ei (o camera), fără acordul nostru? Exista vreo modalitate de a o constrânge sa renunțe la sfertul din casa 1, in schimbul sfertului nostru din casa 2? Noi dorim ca ea sa rămână proprietara 100% pe casa nr. 2 și eu și fratele meu pe casa nr.1. Înțelegere din partea ei nu exista, ea dorind doar sa profite cât poate de noi și sa ne aibă mereu la mana cu ceva.
Va multumesc!
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
danieladam, utilizator
Cel mai recent răspuns: danieladam , utilizator 12:07, 5 Februarie 2013
Sotul supravietuitor are din momentul deschiderii succesiunii, in afara celorlalte drepturi succesorale si indiferent cu cine vine in concurs un drept de abitatie asupra casei in care a locuit, daca aceasta face parte din mostenire si el nu are o locuinta proprie,adica prntru avea drept de abitatie trebuie indeplinite urmatoarele conditii:
-la data deschiderii succesiunii sotul supravietuitor sa fi avut domiciliu in casa sau apartamentul care formeaza obiectul abitatiei ;
-sotul supravietuitor sa nu aiba alta locuinta;
-casa sau apartamentul sa faca parte in totalitate din mostenire fiind proprietatea exclusiva sau in devalmasie a defunctului;
-sotul supravietuitor sa nu devina prin mostenire proprietarul exclusiv al locuintei;
-sotul defunct sa nu fi dispus altfel,fiindca el putea inlatura dreptul de abitatie, ca drept de mostenire legala.
Multumesc pentru raspuns!
Ca sa înțeleg exact, noi, copii moștenitori, avem dreptul legal de ai ii interzice mamei sa mai vina la casa nr. 1?
Ea vine ca are numai beneficii, vrea sa stea când vrea și cât vrea, ca doar aici are curent, gaz, apa calda, televiziune prin cablu gratis, fără sa participe cu nimic la cheltuieli. Pana la urma nu aș zice asta, ca doar e mama noastră, dar in loc sa zică mulțumesc, bate cu pumnul in masa ca e dreptul ei și dacă nu facem ca ea recurge la tot felul de amenințări. Numai cearta și scandal avem cu ea.
Numai dupa ce efectuati succesiunea.
Sotia supravietuitoare are drept de abitatie asupra casei in care a locuit pana la data deschiderii mostenirii (= data mortii tatalui dvs.) In speta, are drept de abitatie asupra casei nr. 2. Restul e sicana. (puteti sa o trimiteti sa locuiasca acolo unde are dreptul)

Dreptul de abitatie se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data decesului tatalui dvs. Daca in urma partajului ii va reveni casa nr. 2, atunci nu mai vorbim despre drept de abitatie pentru ca va deveni proprietar exclusiv (va continua folosinta in calitate de proprietar exclusiv).
Ultima modificare: Luni, 4 Februarie 2013
romascanu, moderator
Va mulțumesc pentru răspuns!
In consecință ii putem interzice (teoretic deocamdată) sa mai vina la casa nr.1 pana la dezbaterea succesiunii. Dar dacă după dezbaterea succesiunii ea nu vrea in nici un chip sa renunțe la sfertul ei din casa 1, și i se va acorda o încăpere anume in urma partajului, va avea dreptul sa locuiască și sa își facă mutația in acea încăpere, fără acordul nostru, dacă ea va dorii asta?
Si încă o întrebare, casa nr.2 (defapt jumătatea tatului meu decedat), va intra in masa succesorala, dacă întreaga casa a fost dobândită de părintii mei prin CVC cu clauza de întreținere si uzufruct și bunicii mei sunt încă in viata? Sau numai după moartea bunicilor?
Mulțumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire Vlad2013 Vlad2013 Buna seara , As dori sa va consult intr-o problema,legata de succesiune. A decedat tatal. Acesta a primit,printr-un contract de vanzare-cumparare , ... (vezi toată discuția)
Succesiune kero kero Sotul supravietuitor este amenintat de fratii sotiei defuncte sa vanda garsoniera si sa le dea 1/2 din garsoniera proprietate comuna cu defuncta sotie. In ... (vezi toată discuția)
Cat revine sotului supravietuitor? ariana03 ariana03 Buna ziua In conditiile in care sotul meu decedat a mai avut 4 copii dintr-o casatorie anterioara cat imi revine mie din masa succesorala? (vezi toată discuția)