Sotul supravietuitor este amenintat de fratii sotiei defuncte sa vanda garsoniera si sa le dea 1/2 din garsoniera proprietate comuna cu defuncta sotie. In fapt, cei doi soti nu au avut testament unul in favoarea celuilalt si astfel stiu ca pot apare fratii defunctei la succesiune, dar nu vor obtine decat 1/4 din garsoniera. Decesul a avut loc cu 3 luni in urma, batranul nu poate deschide succesiunea (din lipsa banilor) in cazul in care deschid ei il pot obliga sa paraseasca garsoniera (aceasta fiind singurul lui domiciliu) sau sa-i despagubeasca imediat pe cota lor? Va rog sa ma ajutati cu relatii pentru ca el este lipsit de fonduri si disperat de amenintarile lor incat intentioneaza sa se sinucida ca se vede pe strada.Nu exista posibilitatea sa ramana sa locuiasca linistit acolo pana moare si apoi ei sa intre in posesia cotei lor?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.
Dacă bunul e comun, numai jumătate intra în masa succesorala și aceasta jumătate se împarte egal, o jumătate mosteneste soțul, jumătate împart fratii.
Poate face rost de bani sa ii despăgubească.
Drepturile succesorale ale soţului supravieţuitor, astfel cum sunt reglementate în mod expres de dispoziţiile Legii nr. 319/1944, sunt in numar de trei:
• dreptul la moştenire în concurs cu oricare dintre cele patru clase de moştenitori legali sau singur, în lipsa acestor rude;
• dreptul de succesiune asupra mobilelor şi obiectelor care apartin gospodăriei casnice, dar şi asupra darurilor de nuntă;
• dreptul temporar de abitaţie asupra casei de locuit.
Art. 1 din Legea 319/1944 stabileste dreptul sotului supravieţuitor la o cota parte din masa succesorală.
Marimea acestei cote variază în funcţie de clasa sau subclasa de moştenitori cu care vine în concurs la mostenire, astfel:
c) numai cu ascendenţii privilegiaţi sau numai cu colateralii privilegiaţi (frati/surori defunct), indiferent de numărul lor, sotul culege jumatate din moştenire;
Stabilirea cotei soţului supravieţuitor se face cu întâietate faţă de stabilirea cotelor moştenitorilor cu care concurează.
Deci, deoarece presupunem cota de participare a sotilor la formarea masei succesorale ca fiind egala, deci de ½, masa succesorala dupa decesul sotiei este de ½ din valoarea bunului imobil.
Sotul supravietuitor are dreptul de mostenirea asupra ½ din ½ deci 1/4 din valoarea bunului imobil.
In total, ¾ din valoarea bunului imobil.
Dreptul de abitatie al sotului supravietuitor
În timpul casniciei, soţul care locuieşte în locuinţa proprietatea exclusivă a celuilalt beneficiaza de un drept de folosinţă asupra acesteia. Prin asimilare, art.4 din Legea 319/1944 a prevăzut că soţul supravieţuitor are în momentul deschiderii moştenirii, în afară de celelalte drepturi succesorale, si un drept de abitaţie asupra casei de locuit, in principal dacă aceasta face parte din masa succesorala şi el nu are o altă locuinţă proprie.
Acest drept de abitatie al soţului supravieţuitor operează indiferent de moştenitorii cu care vine în concurs la moştenire.
Condiţiile dreptului de abitatie
Soţul supravieţuitor beneficiaza de dreptul de abitaţie dacă sunt întrunite cumulativ următoarele condiţii:
să fi locuit la data deschiderii moştenirii în locuinta (casa, apartament etc.) care formează obiectul dreptului de abitaţie;
să nu aibă altă locuinţă proprie;
să nu devină prin moştenire proprietarul exclusiv al locuinţei; astfel, în cazul în care soţul supravieţuitor este unicul moştenitor al defunctului, în calitate de proprietar nu poate avea în plus şi un dezmembrământ al aceluiaşi drept de proprietate;
locuinţa asupra căreia se constituie dreptul de abitaţie să facă parte din masa succesorală, adică să fi aparţinut soţului decedat, exclusiv sau in proprietate comună cu alte persoane;
dacă soţul supravieţuitor moşteneşte locuinţa împreună cu alţi comoştenitori, dreptul de abitaţie îi va permite să o folosească doar potrivit necesităţilor şi nu în raport cu cota parte dobândită prin moştenire;
defunctul nu a dispus altfel; astfel, dreptul de abitaţie poate fi înlăturat de defunct fiindcă soţul supravieţuitor nu este rezervatar asupra acestui drept, ci doar asupra drepturilor prevăzute de art.1 din Legea 319/1944
Onorariul notarului public
Onorariul notarial datorat pentru obtinerea certificatului de mostenitor se calculeaza gradual in functie de valoarea bunurilor ce compun masa succesorala, respectiv valoarea bunurilor mobile (stabilita pe baza documentelor de achizitie, a expertizelor de specialitate ori a declaratiilor partilor, dupa caz) si valoarea imobilelor stabilita conform Ghidurilor orientative a valorii imobilelor intocmite prin grija Camerelor Notarilor Publici.
Taxa pe valoarea adaugata (T.V.A.)
In cazul in care notarul public care are pe rol dezbaterea succesiunii este platitor de TVA va incasa TVA in cota de 20% raportata la onorariul cuvenit pentru serviciul efectuat.
Daca biroul notarial nu este platitor de TVA cota de 20% nu va fi datorata.
Impozitul pe veniturile obtinute din succesiune
In cazul in care a trecut mai mult de 2 (doi) ani de la deschiderea succesiunii (de la data decesului), iar in masa succesorala exista bunuri imobile mostenitorii vor datora impozitul pe mostenire in cuantum de 1% din valoarea masei succesorale imobiliare.
Impozitul va fi datorat si in cazul in care succesiunea a fost dezbatuta partial in termenul de 2 (doi) ani, iar dupa expirarea acestuia se solicita eliberarea unui certificat suplimentar de succesiune pentru alte bunuri imobile decat cele pentru care a fost emis deja certificat de mostenitor.
Taxa de publicitate imobiliara ANCPI
Tariful pentru eliberarea Extrasului de Carte Funciara pentru Informare
– 20 lei, termen normal (3 zile de la data inregistrarii cererii la OCPI)
– 100 lei, in regim de urgenta (1 zi de la data inregistrarii cererii la OCPI)
Taxa de intabulare in Cartea Funciara a imobilului mostenit pentru care exista Carte Funciar deschisa pe numele defunctului sau, dupa caz, avea intocmita documentatia cadastrala fara a fi fost finalizata procedura de intabulare se calculeaza avanduse in vedere valoarea rezultata din ghidurile orientative notariale si este datorata de mostenitori diferit, dupa cum acestia sunt persoane fizice sau juridice, astfel:
- 0,15%, pentru mostenitorii persoane fizice
- 0,5%, pentru mostenitorii persoane juridice.
Tocmai asta este problema, ca nu are de unde sa faca rost de bani...dintr-o pensie de 700 ron. Ei doi intr-o viata au achizitionat o garsoniera deci... Eu gandeam ca nu-l pot obliga sa le plateasca cota lor si cumnatii pot astepta sa moara sa intre in posesia partii lor.
Doar daca se inteleg, altfel nu. Daca cer dezbaterea succesiunii si iesirea din indiviziune, va trebui sa le dea sulta pt sfertul ala de casa, plus ca se vor adauga cheltuieli cu judecata si executarea.
Omul poate gasi un strain cu care sa faca un contract si care sa plateasca practic numai 1/4 din valoare pt sulta alora si dreptul ca el sa locuiasca pana moare in ap.
Ar trebui sa vb cu ei sa vada ce vor de fapt si cat.
Dupa ce vor ei se pare ca nu vor ajunge la o intelegere, ei vor 25000 euro, nici toata garsoniera nu cred ca se vinde cu atat. Sa cheltuiasca cu succesiuni si judecati ca moare saracul batran pana atunci. Ce lege tampita sa nu ai niste batraneti fericite, nu inteleg cine poate sa-l scoata din casa lui, cum sa faci niste combinatii dubioase cu strainii, pe urma vine aia si il dau afara...