Poate fi considerata abatere disciplinara refuzul salariatului de a se inscrie la curs de SSM, pentru a fi numit lucrator desemnat, fara a indeplini conditiile de a urma acest curs?. adica are pregatire superioara in specializarea Drept si nu in profil tehnic
1. Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.
2. Codul Muncii
art.40
(1) Angajatorul are, in principal, urmatoarele drepturi:
a) sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii;
b) sa stabileasca atributiile corespunzatoare fiecarui salariat, in conditiile legii;
c) sa dea dispozitii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalitatii lor;
......
art.39
....
(2) Salariatului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
a) obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului;
b) obligatia de a respecta disciplina muncii;
.....
3. Abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile trebuie sa fie mentionate in Reg.intern.
Buna ziua. Angajatorul știe că nu îndeliniți condițiile legale pentru a urma acel curs? Din ce știu eu nu va poate primi niciun centru de formare profesională la acel curs daca nu îndepliniti condițiile minime din Leg. 319/2006 și HG: 1425/ 2006, cu modificarile și completările ulterioare.
Prezentați aceste cerințe angajatorului, poate nu știe de ele...
multumesc. asta i-am comunicat si angajatorului si m-a amenintat ca ma sanctioneaza, asta in conditiile in care exista persoane calificate in institutie iar o alta doreste sa faca acest curs