avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie

Buna ziua,
Sunt nascut in data de 09.09.1956 si am urmatoarele perioade ce pot fi considerate vechime in munca:
-2 ani scoala profesioana in meseria de mecanic utilaje constructii si terasamente(1973-1975);
-9 luni curs de specializare in meseria de tamplar(1979);
-1 an, 3 luni, 18 zile stagiu militar;
-20 ani, 1 luna, 5 zile tamplar la grupa II de munca in perioada 1978-1998;
-9 luni, 26 zile somaj (1998-1999);
-1 luna o firma privata;
-4ani, 5 luni pensie de invaliditate;
-6 luni pensie de urmas.
Va rog sa-mi spuneti cand pot iesi la pensie, indiferent de forma si aici ma refer la pensie partiala sau anticipat?
Va multumesc pentru raspuns!
Ultima modificare: Luni, 5 Februarie 2018
Adyh81, utilizator
Cel mai recent răspuns: Adyh81 , utilizator 16:08, 21 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Trebuie sa ai cel putin 35 de ani stagiul complet de cotizare pentru pensie anticipata partial. Cea mai putin pretentioasa.
2. Vechimea pentru scoli profesionale, ucenicie, cursuri, nu se regasesc in acte normative (legi). Numai prin decizia 18/2015 a ICCJ a adimis recursul in interesul legii, formulat de Avacatul Poporului pentru ca si aceste perioade sa se considere vechime in munca. Dar pentru asta trebuie sa actionezi casa de pensii in instanta ca sa le obtii. Nu se merita, ca oricum vad ca d-abia faci 21 de ani stagiu de cotizare.
3. Stagiul militar si pensia de invaliditate sunt perioade asimilate si nu se iau in considerare decat, la indeplinirea varstei pentru pensie pentru limita de varsta.
4. Pensia de urmas nu are nici o legatura cu vechimea in munca decat ce-ai mai lucrat ca tamplar si somajul.
In concluzie nu puteti iesi decat la pensie pentru limita de varsta la data de 09.09.2021, avand in vedere ca ati depasit satagiul minim de cotizare care este de 15 ani.
Ultima modificare: Marți, 6 Februarie 2018
procesomanul, utilizator
Încă o întrebare, cei 5 ani vechime de la grupa nu se scad din vârstă de pensionare și se adaugă ca vechime?
Adică 65-5=60 ani sau mai trebuie îndeplinită și condiția de stagiu complet de cotizare de 35 de ani?
Mulțumesc,
acest răspuns util
Mi-a scapat ca cei 20 de ani ca tamplar a fost la gurpa II. Pentru un stagiu de 20 de ani in grupa II, aveti o reducere de la varsta standard de pensionare cu 4 ani si 6 luni. Un stagiu aferent de 5 ani. Veti face un stagiu total de cotzare de 26 de ani si cateva zile. Stagiul complet de cotizare de 35 de ani este obligatoriu ! imi pare rau.
Toate cele bune.
Buna seara,
Am mers cu dosarul la Casa de Pensii și conform perioadelor de mai sus, a ieșit o vechime de 31 ani, 4 luni și 13 zile și mi s-au spus că pot cumpăra vechimea de 3 ani și 8 luni cu suma de 10.700 lei.
Am uitat sa menționez ca din 2007 până în prezent iau o indemnizație de handicap în baza legii Nr 448/2006 indemnizație plătită de Consiliul Județean in valoare de 270 lei(indemnizație revizuibila la 12 luni).
Întrebarea mea este, daca aceasta indemnizație mă împiedică să plătesc cei 3,8 ani de vechime? Daca da, pot plăti vechimea anticipat și să ies acum la pensie?
Va pun aceste întrebări deoarece, din ce am citit eu, că sa pot cumpăra vechime in munca trebuie sa nu fiu asigurat, in cazul meu, pe perioada 2014-2017. Iar eu in perioada asta am luat pensia de 270 de lei.
Între anii 2000-2006 nu am avut nici un venit și am avut asigurare de sănătate pe pensia soției, pot plăti vechimea din aceasta perioadă?
Mulțumesc mult,
acest răspuns util
Chiar Dvs spuneti aici ca cei 270 lei, reprezinta indemnizatia de handicap. Deci nu este pensie ! Daca cei de la casa de pensii v-au spus suma in lei pentru a plati difernta care va lipseste pentru a realiza stagiul complet de cotizare (35 ani), este in regula. Este sursa cea mai de increcredere. Asigurarea de sanatate pe pensia sotiei nu are nici o legatura. Daca doriti sa actionati in judecata pentru a castiga si cei doi ani de scoala profesionala, este alegerea Dvs. Cantariti daca se merita. Daca nu, faceti asa cum vi s-a spus si veti putea depune dosarul pentru pensie anticipata partial.
Va doresc succes !
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
procesomanul, utilizator

Alte discuții în legătură

La ce varsta pot sa ma pensionez anticipat? misu2005s misu2005s am lucrat din anul1972 28 11 pina 27 02 1974 am facut armata dupa care am lucrat pina in anul 2003 27 10 din data de16 05 1983 pina la data de01 04 2001 am ... (vezi toată discuția)
Varsta limita pentru pensionare marin1981 marin1981 Am 51 de ani impliniti.Am o vechime in munca de 30 de ani , din care 10 ani sunt la gr II.Imi puteti spune , va rog, care este varsta limita la care pot iesi ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare BADNIC4 BADNIC4 Buna ziua,parintii mei au stagiu de cotizare pt pensie complet,respectiv mama nascuta in 17.8.1960-35 ani si 4 luni cotizatie si 3 ani si 6 luni grupa a.2.a ... (vezi toată discuția)