Sotul meu este nascut in 14 12 1956 , Lucreza din 01 septemb 1984 ca inginer ,
Din 01 03.2018 va fi in somaj.
1.Cand se poate pensiona anticipat partial ?
2.Somajul intra in calcul de pensie ca vechime ?
3.Se poate cumpara vechime pana la pensionare anticipata ? si daca nu care este solutia ?
Ar avea dreptul la pensie anticipata partial incepand cu 04.12.2016. Pentru a beneficia de pensie anticipata partial, conform legii, trebuie sa aiba stagiul complet de cotizare de 35 de ani. Pana in martie 2018 va avea un stagiu de cotizare de 33 ani si 4 luni.Somajul se pune vechime la pensie. Deci va face 34 si 4 luni. Ii mai trebuie 8 luni si deja are dreptul la pansie anticipata partial. De cumparat nu mai poate cumpara pentru ca legea 186/2016 spune ca este valabila pana la sfarsitul lui 2018. Ori sotul Dvs va termina somajul in februarie 2019, daca parlamentarii nu vor mai prelungi si pe 2019.Daca nu pentru cele 8 luni ramase, poate incheia un contract de asigurari sociale cu casa de pensii, conf. ord. 489/2018 al Ministerului Muncii si Justitiei Sociale, in functie de cum va tine punga. Adica la salariul minim pe economie ar fi de 364 lei. Asta daca aveti din ce trai. Daca mai poate (gaseste) sa lucreze in alta parte, obligatoriu cu contract de munca, asta este mai bine. Apoi pe data de 01.19.2011 va intra in pensie anticipata partial. Ii va mai ramane 1 ani si 1 luna pana la pensie pentru limita de varsta, 14.12.2021. Important ! Nu ati pomenit nimic de grupe de munca. Eu tot ce v-am descris aici este vorba de conditii normale de munca. Daca a lucrat in grupa I sau II de munca, atunci situatia se schimba ! Daca-i asa veniti cu precizari . Daca nu ramane cum am stabilit.
Multa sanatate va doresc.
Multumesc pt raspuns
Vechimea cu somaj la 01.03.2019 va fi de 34ani si 6luni , nu ? Raman doar 6 luni pana la pensie anticipata partial.
Cum se calculeaza pct de pensie pe perioada somajului ?
valoare somaj/salar mediu brut pe economie
Referitor la precizarea D-lui Negru Daniel. Pentru cumpararea de vechime trebuie sa fi la pensie pentru limita de varsta. Are dreptate. Eu m-am referit la incheierea unui contract de asigurare cu casa de pensii, conf. ord. 489/2018 al MMJS, care poate sa-l incheie orice persoana. Spre exemplu, care in urma disponibilizarii, nu mai are un loc de munca. Nu intereseaza casa de pensii de unde provin banii. Mai trebuiesc si alte corecturi.
1. Pensie anticipata partia incepand cu 14.12.2016, nu cu 04.
2. Vechimea cu somaj eu am pus-o la 34 ani si 4 luni (34/4). Se pare ca nu este bine. Data la care sotul Dvs va incheie cu angajatorul, este 28. 02.2019, cu somaj cu tot. Pe urma este pe liber. Calculul se face in felul urmator:
2019/3 - 1984/9 = 34/6. 34 ani si 6 luni.Calculul Dvs este corect. Numai pentru 6 luni trebuie sa mai cotizeze pentru vechime. Apoi continuam
2019/3/1 + 0/6/0 = 2019/9/1. Deci 01.09.2019 are dreptul la pensie anicipata partial (nu aiureala de data care am pus-o mai sus), Apoi din anul la care are dreptul la pensie pentru limita de varsta scadem anul la care a intrat la pensie anticipata partial. Avem:
2021/12/14 - 2019/9/1 = 2/3/13. Adica 2 ani si 3 luni veti lua pensie anticipata partial. Avand in vedere ca stagiul ce cotizare nu este depasit penalizarea va fi de 0,5/% pentru fiecare luna de anticipare. Deci 27 de luni x 0,5% = 13,5%. Cuantumul pensiei va fi diminuat cu 13,5/%.
negru daniel
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
buna , domnu ,,procesoman " simpatic numele cu ghilimele , vam urmarit postarile sunt ok dar conform ord 489/2018 oricine se poate incheia contract la casa de pensi dar cum se specifica la obligati se valorifica doar la pensia pentru limita de varsta nu si la cea de invaliditate , urmas sau anticipata cum se specifica in ord 501din 2011 in care erau mentionate ca se utilizeaza la toate categorile de pensie
Varsta pensie
Ana-Maria35
Buna ziua,
Mama mea este nascuta in data de 3 iulie 1959 si are 32 de ani vechime cotizati, din care 11 ani 3 luni si 22 zile lucrati in grupa a II-a a de ... (vezi toată discuția)