avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1094 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acordare retroactiva alocatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acordare retroactiva alocatie copil

Buna ziua,
Am un copil in intretinere, si mi-am schimbat domiciliul acum 2 ani, timp in care nu am facut mutarea dosarului de alocatie, distanta fiind mare si neavand timpul necesar.Acum am reusit, de la fostul domiciliu din Bucuresti mi s-a trimis o adeverinta prin care se spune ca nu am ridicat alocatia in toata perioada.Doar ca aici, la Hunedoara , la ghiseu, functionara imi spune ca nu mi se va plati nimic retroactiv, deoarece nu e vina nimanui ca nu am mutat dosarul la timp.As vrea sa stiu care imi sunt drepturile, daca am dreptul la plata retroactiva si cum pot face acest lucru posibil
Cu multumiri, Anca.
Cel mai recent răspuns: ContSters47264 , utilizator 21:39, 25 Octombrie 2009
Buna ziua,

solicitati in scris plata; inregistrati cererea si pastrati o copie impreuna cu numarul de inregistrare;

solicitati sa primiti un raspuns scris, in care sa vi se arate in ce temei legal refuza plata sumelor;

dupa aceea va puteti adresa instantelor de judecata; evident, va trebui ca raspunsul primit sa fie examinat de un avocat ;

Avocat Boncu
Va citez din Legea 61/1993:
Art. 6. - (1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.
Va multumesc.
pakos a scris:

Va citez din Legea 61/1993:
Art. 6. - (1) Stabilirea dreptului de alocaţie de stat pentru copii se face pe baza cererii şi a actelor din care rezultă îndeplinirea condiţiilor de acordare a acestui drept.
(4) Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata drepturilor se face începând cu luna următoare depunerii cererii.
(5) În cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul, plata alocaţiei de stat pentru copii se poate face şi pentru perioadele anterioare, dar nu mai mult de 12 luni.

In situatia descrisa de user nu cred ca este aplicabil acest text. Parerea mea este ca textul se limiteaza strict la cazul in care se depune initial cererea pntru solicitarea platii alocatiei. Or, in speta data de user aceasta cerere era depusa, fiind vorba despre o alta situatie - mutarea in alt judet.

Avocat Boncu
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
Boncu Constantin, Avocat
Cred ca aici este vorba despre o suspendare a platii pensiei de intretinere, iar relauarea dupa suspendare se face printr-o cerere a reprezentantului legal , comunicand noua adresa . Plata se poate face si retroactiv, insa, din cate stiu , pentru o perioada de 1 an doar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alocatie copil alinaleu70 alinaleu70 Buna seara. As dori sa va intreb daca un copil nascut in februarie 1999 (are 16 ani) nu a incasat alocatia pentru copii decat 3 ani si anume intre 0-1 an si ... (vezi toată discuția)
Alocatie copil neridicata de 6 ani Carmen1000 Carmen1000 Buna ziua. Am o fiica de 16 ani si de 6 ani nu i-am ridicat alocatia. Am fost la Directia de asistenta sociala si mi s-a spus ca trebuie sa fac dosar nou si ... (vezi toată discuția)
Alocatie minor luciaemilia luciaemilia DACA MINORUL A FOST NASCUT IN SPANIA,SI NU A BENEFICIAT DE ALOCATIE,IAR IN PREZENT LOCUIESTE IN ROMANIA,SI AM DEPUS ACTELE PENTRU ALOCATIE,O POATE PRIMI ... (vezi toată discuția)