avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 483 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Are vecinul voie sa-si puna cusca cainelui langa gard, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Are vecinul voie sa-si puna cusca cainelui langa gard, in dreptul bucatariei mele ?

Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda care are casa, imprejmuita de un gard, care separa proprietatile, respectiv de curtea vecinului. Gardul se afla la o distanta de 60 cm. de peretele casei rudei mele, perete care are geamuri de la bucatarie si sufragerie. Vecinul intentioneaza sa plaseze cusca cainelui chiar langa gard. Ma intreb daca ar avea voie, tinand cont ca ori de cate ori as deschide geamurile pentru aerisire, ar intra in locuinta miros de caine. Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva.
Cel mai recent răspuns: Camlia , utilizator 13:43, 14 Februarie 2022
Buna ziua, atata timp cat respectiva cusca este amplasata pe domeniul proprietatii vecinului, nu vad de ce ar fi ilegal. Cusca de caine nu necesita aprobare de constructie/intabulare.
Multumesc pentru raspuns domnule george4444, dar totusi...daca dv. ati deschide geamul ca sa aerisiti casa si s-ar umple casa de miros de la cusca cainelui (care este chiar sub gemul dv.), cum ati vedea chestia asta, ati fi multumit, ati lasa-o asa balta ?...zic si eu asa...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este obligatorie păstrarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparţinând proprietarului vecin şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.
Multumesc mult trandafir2
Distanţa minimă, 60 cm
Potrivit art. 612 din Codul Civil, orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 cm faţă de linia de hotar (care desparte cele două proprietăţi), dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism. Aşadar, între cele două construcţii, distanţa minimă este de 120 cm.
Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor, exprimat printr-un înscris autentificat la notar. De asemenea, potrivit art. 611, cel care construieşte este obligat să-şi facă streaşina casei astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe terenul vecinului.

Arborii, la cel puţin 2 metri
Distanţa minimă (faţă de brazda vecinului) la care pot fi sădiţi arbori este de 2 metri (art. 613). În cazul nerespectării distanţei legale, vecinul este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea arborilor, pe cheltuiala celui care i-a plantat.
Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul să le taie, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural în curtea (grădina) sa.

Limite pentru ferestre
Şi în ceea ce priveşte plasarea ferestrelor sunt prevăzute reguli stricte. De exemplu, potrivit art. 614, este obligatorie respectarea unei distanţe de cel puţin 2 metri între fondul vecinului (îngrădit sau neîngrădit) şi fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări, ce ar fi orientate către acest fond.
Dar, potrivit art. 616, se pot deschide ferestre de lumină, fără limită de distanţă, dacă acestea sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre casa/ograda învecinată.

Alte discuții în legătură

Amplasarea unui panou publicitar. distanta legala alex2012 alex2012 va rog, daca poate cineva sa ma lamureasca la ce distanta de gardul vecinului pot amplasa un stalp pt panou publicitar, cu fundatie de beton? (vezi toată discuția)
Distanța între construcții daca construim o casa cu etaj ?CITI METRII TREBUIESC lasati de gardul vecinului? daca au lasat si 3 geamuri inspre curtea mea ? (vezi toată discuția)
Distanta legala dintre constructia vecinului-sala gimnastica si piscina- si gard ContSters402493 ContSters402493 Buna seara. Vecinul meu a construit la o distanta de 24 de cm fata de gard o chestie lunga de aprox. 10 m si inalta de aprox. 3.5 m si la o distanta de 5 cm ... (vezi toată discuția)