avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 362 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical

Buna ziua ! Lucrez din 07.08.2016 la o firma cu capital privat si in data de 17.01.2018 am cazut de acord cu administratorul firmei ca in data de 26.01.2018 sa incheiem contractul. Intre timp in data de 25.01.2018 in timpul programului de lucru m-am simtit rau si am ajuns la urgente,unde am fost internat 12 zile + repaus la domiciuliu 3 saptamani. In prima faza cei de la firma mi-au spus ca se suspenda lichidarea si o sa beneficiez de concediu medical ca apoi in data de 8.02.2018 sa se razgandeasca invocand motive ca nu le-am dus concediu medical personal, eram in spital, ca s-a eliberat cu data tarzie, ca patronul nu sta dupa C.A.S sa isi recupereze banii . Intrebarea mea este: Am dreptul la concediul medical si ce pot face in legatura cu ei?
Multumesc !
Cel mai recent răspuns: Ionutfrog , utilizator 15:49, 8 Februarie 2018
Pana la urma , ce s-a intamplat cu data de 26.01.2018 a fost sau nu modificata?
in prima faza mi-au spus ca se suspenda , apoi s-au decis sa nu beneficiez de medical., cred ca nu s-a modificat .
Nu angajatorul decide daca beneficiati de concediu medical sau nu ...

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
am vorbit la CNAS si m-au indrumat catre ITM, am facut o sesizare acolo, asa e la noi... Multumesc de raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata concediului medical MadaPanait MadaPanait In urma unui anevrism abdominal cu rupere de aorta, tatal meu este in concediu medical. Operatia a avut loc in 24 august. Operatia fiind destul de grea la fel ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)
Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)