avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 975 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Tinerele Cadre Didactice Asociate in Universitatile ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Tinerele Cadre Didactice Asociate in Universitatile din RO - Munca la negru?! Ce spune ANAF-ul?

Stimată echipă și stimați cititori,

Am următoarea întrebare: Tânărul cadrul didactic asociat la plata cu ora, care prestează servicii în baza unei CERERI impuse acestuia de către Instituția statului, în vederea aprobării prestării serviciilor didactice și implicit remunerării, este sau nu ASIGURAT? Pentru această activitate se eliberează o adeverință de vechime în specializare ci nu una de vechime în muncă! Este legal să muncești - la stat - în baza unei cereri fără contract de muncă? Instituțiile nu încalcă nicio lege, în contextul în care pregătirea tânărului cadru didactic este similară celor angajați? Se poate considera discriminare? Ce statut are pe piața muncii un TÂNĂR ,,cadru didactic asociat la plata cu ora,, în 2018?

Mențiune: Recrutarea cadrelor didactice pentru mediul universitar se face, în general, în baza unor relații tacite și dosare ,,umflate cu dovezi de toate culorile,,... și nu neapărat pe baza unor competențe reale. Aceste aspecte se cunosc dar nimeni nu îndrăznește să le spună public. Revenind la ideea esențială: Ce pot să facă tinerii care au pregătirea și competența necesară, în contextul în care sistemul le oferă astfel de OBSTACOLE în exercitarea echitabilă a meseriei?!

Aștept cu nerăbdare opiniile tuturor. De asemenea, m-ar bucura și un răspuns al unui profesionist. Vă mulțumesc.

Cu deosebită considerație,
Anne Maria.
Cel mai recent răspuns: Anne Maria , utilizator 00:42, 11 Februarie 2018
Codul Muncii
Art. 15^1
In sensul prezentei legi, munca nedeclarata reprezinta:

a) primirea la munca a unei persoane fara incheierea contractului individual de munca in forma scrisa, in ziua anterioara inceperii activitatii;
b) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii;
.......

art.260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a unei persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
e1) primirea la munca a unei persoane fara transmiterea raportului de munca in registrul general de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii, cu amenda de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata;
......

Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Mulțumesc foarte mult pentru răspuns.

Foarte mulți tineri sunt astfel ,,folosiți,, de către sistemul de învățământ Universitar din RO. Nimeni nu ia atitudine în această privință pentru că Universitățile au autonomie. Există totuși o dilemă: dacă acest fapt reprezintă CONTRAVENȚIE, oare cum ,,se protejează,, Universitățile care încalcă în mod conștient acest articol de lege? Sunt convinsă că juristul Universității cunoaște legea! Să fie oare CEREREA tânărului documentul lor salvator? Probabil că da, întrucât din aceasta rezultă că tânărul solicită ,,munca la negru,, și NU reiese că Instituția îl aduce acolo pentru că are nevoie. Cu alte cuvinte, dacă tânărul vrea o carieră în educație trebuie să se supună unor reguli nescrise menite să-l reducă la tăcere și nu numai...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucru la negru Cristiez Cristiez Am fost găsit lucrând pt o firma, deși eu sun angajat mapn, cadru militar activ. Când au venit cei de la itm, m-am speria și am completat hârtia ... (vezi toată discuția)
Munca la negru mioarailina mioarailina Daca am lucrat la negru si sunt in somaj iar patronul nu mi-a facut contract pt ca nu a vrut ce pateste daca îi fac reclamatie la ITM (vezi toată discuția)
Este abuziv sa prestez servicii pentru 2 firme diferite , chiar dacă in contract am specificat clar firma pentru care trebuie sa muncesc? APITG APITG Buna ziua ! Vreau sa știu dacă dpdv juridic este legal sa prestez servicii și pentru alta firma , chiar dacă face parte din același brand comun , și ... (vezi toată discuția)