avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am fost înfiată. Mai am drept de moștenire după ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am fost înfiată. Mai am drept de moștenire după bunica?

As dori sa stiu in cazul in care am fost infiiata cu drepturi depline mai am vreun drept la apartamentul bunicii|? dar cu drepturi restranse? mama mea a decedat in1994, bunica s-a recasatorit , apoi a divortat iar inainte de a muri (anul trecut a decedat) s-a dat in tinere la tigani, sincer nu stiu ce contract a incheiat cu tigani , pt ca niciun notar din oras nu a vrut sa ii faca asemena acte. dar bunicul vitreg e in proces cu tiganii pt acel apartament, si asteapta si psihodiagnostic de la Mina Minovici, prin care sa demonstreze ca nu avea discernamant ( bunica) cand a facut acele acte cu tiganii. mi-a cerut certificatul de deces al mamei ca sa arate ca bunica nu mai are mostenitori in viata...eu in acte nu am nici numele mamei , nici al bunicii...deoarece mama m-a dat la matusa ei sa ma infiieze cand eram mica. si sincer nu stiu daca am fost infiiata cu drepturi depline sau cu drepturi restranse. cum as putea sa aflu? eu sunt nascuta in 1987 dar pe certificatul meu de nastere scrie 1991 cand au reusit sa imi faca actele de adoptie. si din familie nu am pe cine sa intreb intrucat au murit cu toti. Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 12:22, 25 Februarie 2018
Mătușa e sora mamei?
nu. a fost sora bunicului , care a fost tatal mamei... dar din punct de vedere legal sora bunicului imi e mama in acte...si ea a decedat...ce mi se pare mie acum dubios e faptul ca acest bunic vitreg m-a sunat acum seara si insista ca are nevoie de la mine de certificatele de deces ale parintilor mei, de certificatul meu de nastere. si de actul de infiere. dar pt. ce anume nu vrea sa imi zica. e foarte evaziv si doar se asteapta ca eu sa merg maine la dna notar care se ocupa de el, cu aceste documente. am sunat-o si pe aceasta doamna notar si la fel de evaziva a fost si a intrebat ,,dar nu ti-a zis el pt.ce?,, si dansa doar a zis iarasi de acte si nu cumva sa imi uit buletinul dar in calitate de ce anume si pt ce trebuie eu sa merg maine la notar nu mi-a zis nimeni. oricum ceva e foarte putred aici si stiu ca mi se ascund lucruri. mai ales ca el e foarte insistent cu telefoane si face presiuni asupra mea...si sincer eu momentan chiar sunt in necunostiinta de cauza...sg. varianta plauzibila cred e daca as avea vreun drept acolo si de aia e el asa de disperat si nu imi da pace.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Și „actul de înfiere” îl aveți? Ar trebui să fie o hotărăre judecătorească. Și în condițiile în care ar avea și oareșce motivări în drept (articole de lege) ar lămuri multe ...

Povestea dvs. este destul de complicată pentru un forum, oricât aș încerca eu să ... „dau în cărți” (a se citi: aș încerca să corelez ceea ce spuneți cu biblioteca juridică)

Având în vedere data noului act de naștere (1991) pare a fi fost o infiere sub imperiul Legii 11/1990 (care prevedea în art. 8. - Cererile pentru încuviinţarea înfierii, în curs de soluţionare la organele de autoritate tutelară, vor fi înaintate de îndată, instanţelor competente, potrivit dispoziţiilor prezentei legi).

Pe de altă parte, ați spus așa: „mama mea a decedat în 1994, bunica s-a recăsătorit, apoi a divorțat”.
Este o întreagă poveste printre rânduri. Poate că ordinea evenimentelor este corectă. Dar bunica, dacă s-a recăsătorit, nu s-a recăsătorit pentru că i-a murit fiica, ci pentru că...? (pentru că i-a decedat soțul dintâi ori pentru că a divorțat de soțul dintăi?).
Și așa mai departe. Aș avea multe întrebări, care decurg unele din altele. (în funcție de răspunsul la o întrebare se nasc alte întrebări).

Dacă „bunica s-a recăsătorit și apoi a divorțat”, înseamnă că bunicul vitreg nu este moștenitorul buncii. O fi el pe două picioare (supravietuitor) dar nu mai era soț la data morții bunicii. Iar pentru ca bunica „să se dea în întreținere” cui s-a dat, presupune că a înstrăinat acel apartament. Și am ajuns în punctul în care se pune întrebarea al cui era, mai exact, apartamentul. Oare n-o fi fost al bunicii și al soțul ei dintâi?

Caci povestea dvs. are, ca spor de complicație, faptul că dvs. ați fost înfiată de sora bunicului Adică ați devenit ... nepoată de soră a bunicului.
Altfel spus, într-o anumită ordine a deceselor (și cu condiția ca acel ap. să fi fost bun comun al bunicii și bunicului dintâi) ar putea rezulta că aveți o parte din acel ap. ... pe orice cale aș lua-o (chiar dacă adopția ar fi fost cu efecte depline și a încetat legătura de rudenie cu mama biologică).

Ceea ce am făcut eu aici este un fel de ... a gândi cu voce tare. Nu este deloc ok. Dar poate vă ajută să înțelegeți ceva nuanțe din discuția de astăzi.

Înțeleg că astăzi sunteți chemată la notar.
Nu vă oprește nimeni. Dar nici nu vă obligă nimeni să semnați ceva!
Eu aș învărti un pix în mână, ca și cum așa avea ceva de semnat, pănă aș afla câte în lună și în stele. Iar de semnat ... mâine, poimâine. Obișnuiți-vă cu ideea că nu este nimic obligatoriu de semnat (astăzi). Mai ales în biroul unui notar care nu este în stare să vă spună ... cu subiect și predicat ce se vrea de la dvs. și de ce.

Și e valabil în orice profesie! Dacă eu dau de-un medic care nu e în stare să-mi spună decât denumirea în latină a durerii mele, mă duc la altul care nu-și ascunde incompetența în spatele limbajului specific profesiei sale.
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
romascanu, moderator
Va multumesc din suflet pt. ce ati scris aici chiar m-a ajutat mult. si sa va si raspund.
Da este destul de complicata situatia.
-Bunica mea a divortat de primul sot cand avea mama mea biologica 6 sau 7 ani, si s-a recasatorit cu acest bunic vitreg de care a divortat prin 2001.
-Apartamentul unde s-a mutat bunica dupa divortul de bunicul natural ea l-a cumparat din vanzarea casei a lui mama ei si tatal ei ( strabunicii mei) bunicul vitreg tot aia incearca sa sustina investitiile lui in acel apartament de a lungul timpului. nu contest asta. ca e ceva firesc in relatiile de cuplu.
-Apartamentul unde a locuit cu bunicul natural , era a lui si la divortul lor ea a pierdut si custodia fiicei sale (mama mea) fiinde nevoita sa ii plateasca pensie alimentara. ea (mama mea biologica) fiind crescuta de tata.


1. Azi am aflat de la starea civila ca am fost infiiata cu drepturi depline

2. ,M-am dus singura la d-na notar ca sa imi zica in fata ce vrea el de fapt si pt ce imi cere acele acte, am fost sa cer lamuriri.

3. ,D-na notar mi-a aratat la viteza un testament in care maria ( bunica mea) a scris ca are o fiica decedata si o ,, nepoata mostenitoare rezervatara,, din pacate nu am vazut decat primul aliniat care era cu subsemnata si al doilea unde scria ce am zis mai sus dar fara sa apara numele mamei sau al meu si a inchis pe urma repede acel dosar

4. D-na notar mi-a explicat ca are nevoie de acele acte ca sa demonstreze infiierea mea si a zis ca fiind infiiata cu drepturi depline nu am niciun drept asupra apartamentului, si sa demonstreze ca nu sunt nepoata lui bunica. i-am raspuns dar de sange sunt poate nu dupa nume!

5. Apoi tot ea a zis ca nu crede ca el ar avea castig de cauza cu tiganii si mi-a aratat ce cheltuieli de judecata are, si cate datorii deja...de parca asta ma intereseaza pe mine ce datorii si-a facut el,

6. Am amanat intrevederea pe sapt. viitoare ca sa ma mai informez, ca chiar nu vreau sa fiu pacalita iarasi, si d-na notar a fost de acord iar el inca ma suna insistent si mi-a dat mesaj sa ii duc actele mele cat mai urgent. si pt ca nu am mai raspuns a inceput sa il sune pe prietenul meu si sa ii ceara lui documentele mele

-editare majuscule-
Ultima modificare: Marți, 13 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu furnizati nici un act înainte de a putea citi si fotocopia dosarul ascuns cu atâta grijâ.
Atât dvs cât si prietenul dvs va trebui sâ puneti piciorul în prag vis-a-vis de insistentele bunicului cu pretentii.
Dacâ vrea ceva, sâ furnizeze el întâi atât actele în posesia lui cât si copiile actiunilor intentate.
Reveniti cu detaliile acestea pt a avea un râspuns pe mâsurâ.

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire - tata vitreg, tata biologic m_1980 m_1980 Buna ziua, Avocatnet.ro Parintii mei sunt divortati, nu imi cunosc direct tatal biologic, dar imi cunosc sora vitrega din partea lui. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)
Drept de mostenire affahrer71 affahrer71 Buna seara. Rog sa ma lamuriti in legatura cu niste intrebari. Mama mea a murit cu 21 de ani in urma. Tatal meu s-a recasatorit, iar mama vitrega avea o fata ... (vezi toată discuția)
Frati vitregi la mostenire andapaun andapaun As vrea sa va rog sa-mi spuneti care este ordinea succesiunii si care sunt cei cu drept de mostenire in urmatorul caz: o prietena a mamei a decedat. Decedata ... (vezi toată discuția)