avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Evacuare din casă după decesul soției. Are dreptul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Evacuare din casă după decesul soției. Are dreptul fratele ei să facă asta?

Buna ziua. Fratele meu locuieste intr-un apartament cedat verbal din partea soacrei. Soacra avea 3 copii, 2 fete si un baiat. Fratele meu a fost casatorit cu cea mica ( si au un copil impreuna ), spun " a fost" pentru ca, acum 2 ani de zile a murit. Acum cateva zile baiatul soacrei a venit sa-l anunte pe fratele meu ca trebuie sa plece din apartament, neavand acte doveditoare privind locuitul in casa. Mentionez ca apartamentul este mostenit de soacra de pe urma sotului, impreuna cu alte bunuri ( o alta casa in care locuieste singura ). Intrebarea mea este: poate fi indepartat din aparatament, fratele meu impreuna cu copilul minor, avand in vedere ca traieste acolo si a trait impreuna cu sotia (decedata ulterior), de mai bine de 10 ani? Mentionez ca, in aceasta perioada nu s-a impus si nu s-a cerut nici un fel de chirie si nu s-a intocmit nici un act necesar incredintarii sau donarii apartamentului catre fratele meu sau sotiei ( decedate ).
Ultima modificare: Joi, 15 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:57, 20 Februarie 2018
Da, poate.
stiti care ar fi procedeul prin care poate ramane in casa? documentatie , etc?

pute-ti fi mai detaliat in raspuns, va rog?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie dezbatuta succesiunea dupa soacra, mostenitori fiind cei 3 copii (inclusiv fiica decedata), fiecare cu o cota de 1/3.
Apoi, fratele dvs trebuie sa dezbata succesiunea dupa sotie, succesiunea care cuprinde cota de 1/3, mostenitor fiind el, in calitate de sot cu o cota de 1/4 (adica 1/12) si copilul 3/4 (adica 3/12).

In final, fiul va avea 1/3, fiica 1/3, fratele dvs 1/12 si copilul 3/12.
Toti 4 vor fi proprietari in indiviziune pe apartament. Mai departe, fratele dvs poate solicita pe cale judecatoreasca (e putin probabil sa ajunga la o intelegere) iesirea din indiviziune.
In functie de decizia instantei, este posibil ca apartamentul sa fie atribuit fratelui dvs, cu obligatia de plata a unor sulte, cumnatilor sai
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum de era soacra singura mostenitore, nu erau si copii ei, respectiv fata ce a decedat de curand ?
Oricum, nu fratele e in masura sa ii zica sa plece.

Alte discuții în legătură

Mostenire angtatiana angtatiana Ce drept la mostenire am eu si copilul din prima casatorie, asupra proprietatii sotului meu, dupa moartea lui. Casa si terenurile sunt pe numele soacrei mele, ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa moartea sotului - sotia ce drepturi are? ioanadaniel ioanadaniel buna ziua. poate ma puteti lamuri si pe mine intr-o problema. Unei prietene ia murit sotul. Ce drepturi are ea in urmatoarele conditii: Sotul ei avea o fata ... (vezi toată discuția)
Anulare la renuntare la mostenire? sch sch Dupa deschiderea succesiunii de la tata, sora face renuntare la mostenire care ii revine fratelui casatorit. Intentia acestui gest e ca, in contrapartida, ... (vezi toată discuția)