Pt declaratia de cas in conditiile somajului tehnic la un angajat cu timp partial de lucru, la contract de munca 4 se mai trece si 5 (pt ST), ca eu am incercat si imi semnaleaza eroare. Daca nu trec 5 iar este eroare, iar daca trec numai 5, ma gandesc ca nu reflecta realitatea, este ca si cum angajatul ar avea norma intreaga.
Cum se procedeaza corect?
Interventie moderator: Colegii de la forumul contabilitate salarii cu siguranta ca vor ajuta mai mult decat noi, cei de la dreptul muncii. Acesta este motivul pentru care mi-am permis sa mut topicul aici.
Angajatorii care au si personal care beneficiaza de prevederile OUG 28/2009 vor completa pentru acestia o declaratie separata, astfel:
- se introduce codul unic de inregistrare al angajatorului;
- prima pozitie din numarul de inregistrare in Registrul comertului se înlocuieste cu asterisc (*);
- campul CM are valoarea 5;
- campul NN reprezinta numarul de zile lucratoare in care asiguratii au beneficiat de prevederile OUG 28/2009 (in luna martie 2009 numarul maxim de zile de intrerupere temporara a activitatii este 5);
- campul TVN se calculeaza automat in functie de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata si numarul de zile lucratoare in care asiguratii au beneficiat de prevederile OUG 28/2009;
- contributiile de asigurari sociale si contributiile de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale pentru zilele în care asiguratii au beneficiat de prevederile OUG 28/2009 sunt 0 (nu se datoreaza contributii).
Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului prevăzută la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificările şi completările ulterioare, dar nu mai mult de 3 luni, angajatorul şi salariaţii sunt scutiţi de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate atât de angajatori ceea ce inseamna ca in Actualizare anexa 1.1 la tip asigurat apare implicit 5,adica somaj tehnic intrucat norma de munca nu are nici o relevanta.