avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citație la poliție/parchet în calitate de martor. ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citație la poliție/parchet în calitate de martor. Este admisă prezentarea cu un avocat?

Buna ziua!
Doresc sa stiu daca un martor se poate prezenta cu un avocat atunci cand este chemat la politie/parchet.
Care ar fi temeiul legal?
Există jurisprudenta?
Multumesc mult!
Ultima modificare: Luni, 19 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: trailer1234 , utilizator 21:56, 20 Februarie 2018
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Deși legea nu prevede în mod expres dreptul martorilor de a fi asistați de avocați, totuși, am înțeles că în practică este posibil, în virtutea faptului că avocații, conform legii, asistă persoanele fizice și juridice în fața organelor judiciare. În special în cadrul procedurilor penale, atunci când matorul poate dobândi ulterior calitatea de suspect/inculpat, ar fi util ca martorul să fie prezent la audieri cu un avocat, pentru garantarea respectării drepturilor acestuia.
Uitați aici și un articol care v-ar putea ajuta să înțelegeți mai clar: [ link extern ]
Avocatul asistă sau reprezintă părțile ori subiecții procesuali principali, în condițiile legii.
Cu încuviințarea organului judiciar, avocatul poate asista și alți subiecți procesuali.
intra in categoria altor subiecți procesuali: martorul, expertul, interpretul, agentul procedural, organele speciale de constatare, precum și orice alte persoane sau organe prevăzute de lege având anumite drepturi, obligații sau atribuții în procedurile judiciare penale.
Cu încuviințarea organului judiciar, avocatul poate asista și alți subiecți procesuali.

Aceasta este si problema.
Ramane la latitudinea organului judiciar posibilitatea asistăriii de către un avocat?
Va multumesc pentru raspuns si pentru link.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu cred ca ramane la latitudinea clientului ce avocat își alege.
Ce vrea organul este una si ce vrea avocatul este alta, dar important este ca avocatul sa aiba dreptate.
Si dreptatea se poate obține de avocat deoarece cu asa ceva se ocupa.

Astfel.de aspecte se rezolva in concret si avocatul daca este hotarat sa apere martorul o va face.

Chestiunea cu martorul se aseamănă cumva cu cea ă faptuitorului din vechiul cod.
Si faptuitorul avea dreptul la avocat desi se contesta de organul de poliție ca ar avea dreptul...

Ca sa fiti sigur ca nu exista probleme si sa depindă de organ incercatinsa angajați un avocat care sa stie exact ce ar avea de facut in caz de probleme...
Solutii juridice exista...nu va faceti griji...

Alte discuții în legătură

Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ales la declaratia data? pitic1991 pitic1991 Buna seara, In timpul urmaririi penale un martor are voie sa se prezinte la declaratie asistat de avocat? Am facut o plangere penala si martorul s-a ... (vezi toată discuția)
Martor în proces pentru dare de mită daniel_ionut2006 daniel_ionut2006 Buna seara! Ma poate lamuri va rog frumos cineva cu o situatie in care ma aflu? Mai exact,acum doi ani am fost nevoit sa fac un denunt impotriva unei persoane ... (vezi toată discuția)
Qui tacet, consentire videtur ! dogele dogele Am citit recent un articol pe tema dreptului martorului de a (nu) fi asistat în faza de urmărire penală. Am să redau câteva rânduri rugându-i pe ... (vezi toată discuția)