avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1065 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Martor în proces pentru dare de mită
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Martor în proces pentru dare de mită

Buna seara! Ma poate lamuri va rog frumos cineva cu o situatie in care ma aflu? Mai exact,acum doi ani am fost nevoit sa fac un denunt impotriva unei persoane pe care daca nu il faceam ma distrugeA FINANCIAR. Dupa flagrantul efectuat,persoana respectiva a recunoscut tot,eu am primit hartie acasa ca se claseaza infractiunea de dare de mita in ceea ce ma priveste iar persoana respectiva a fost condamnata cu suspendare. In timpul audierilor,aceasta persoana a declarat ca si seful lui era parte la bani si i sa deschis si lui dosar penal. Precizez ca eu cu seful lui nu am discutat niciodata despre spaga,nu imi-a cerut niciodata nimic dar persoana respectiva de cate ori vorbeam imi comunica ca face jumate=jumate cu seful lui! Acum,mi-a venit citatie sa ma prezint in calitate de martor in procesul sefului sau la tribunal camera preliminara!! Va rog sa ma lamuriti si pe mine daca,imi trebuie avocat,ce inseamna camera preliminara si ce ar trebui sa fac,poate sa fie vreo problema in ce ma priveste?? Va multumesc din suflet!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Septembrie 2017
daniel_ionut2006, utilizator
Camera preliminară este o procedură de regularizare a cererii de judecată.
Această procedură privește în principal pe inculpați.
Ca și martor nu sunteți implicat în această primă etapă.
Veți primi o altă citatie când se va stabili primul termen de judecată.
Martorul nu poate fi asistat de avocat în fața instanței de judecată.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu zic ca nu sunteti citat in procedura de camera preliminara, s-a dispus inceperea judecatii.
Dosarul are numar cu a1 la sfarsit ? daca imi spuneti nr. de dosar, verific si va spun exact.

@Aurel Fleancu:
Martorul nu poate fi asistat de avocat în fața instanței de judecată.

Conform art. 31 C.P.P. care ”Avocatul asistă sau reprezintă părţile ori subiecţii procesuali în condiţiile legii”, conf. art. 34 C.P.P. martorul este subiect procesual, situatie fata de care si martorul poate fi asistat de avocat.
Mai mult, sintagma ”in conditiile legii” indica faptul ca acest articol se poate completa si cu alte dispozitii legale, inclusiv cu cele din Legea 51/1995 care conf. art. 2 alin. 3 ”Avocatul are dreptul să asiste şi să reprezinte persoanele fizice şi juridice în faţa instanţelor autorităţii judecătoreşti şi a altor organe de jurisdicţie.....”. iar in categoria persoanelor fizice intra si martorul.
Este adevarat ca exista o neconcordanta cu dispozitiile art. 88 alin.1 c.p.p. ”Avocatul asistă sau reprezintă, în procesul penal, părţile ori subiecţii procesuali principali, în condiţiile legii.” dar trebuie avut in vedere ca art. 88 nu interzice si nici nu limiteaza dreptul subiectilor procesuali la asistenta din partea avocatului, mai mult art. 31 reprezinta o dispozitiie penala mai noua, fiind modificat prin Legea 255/2013, pe cand art. 88 a ramas neschimbat asa cum a fost reglementat prin Legea 135/2010.

Buna ziua
Va multumesc pentru raspuns!
In citatie mi se comunica ora si unde sa ma prezint,tribunalul si Complet: C 4 Camera Preliminara - Fond
Trebuie sa scrie si numarul de dosar pe citatie, verificati ce v-am spus.
Nu are a1 la sfarsit! E in format ..../../2016 si e disjuns din doasarul celui pe care l-am denuntat

Alte discuții în legătură

Pune avocat cmarian90 cmarian90 Care este perioada maxima pentru a angaja un avocat ?? .sunt citat ca martor (vezi toată discuția)
Plangere penala-martorul poate fi asistat de avocatul ales la declaratia data? pitic1991 pitic1991 Buna seara, In timpul urmaririi penale un martor are voie sa se prezinte la declaratie asistat de avocat? Am facut o plangere penala si martorul s-a ... (vezi toată discuția)
Avocat ales pitic1991 pitic1991 Poate un avocat sa reprezinte in acelasi timp, intr-un dosar penal, in timpul urmaririi penale sa fie aparator ales al martorilor si sa-i insoteasca la ... (vezi toată discuția)