avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Protectia muncii
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Protectia muncii

Daca angajatorul ma obliga sa nu tin cont de normele de protectie a munci la locul de munca poate fi tras la raspundere?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 12:51, 21 Februarie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul este obligat să vă asigure condiții optime de muncă fără a vă periclita sănătatea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajatorul nu va poate obliga sa nu respectati normele ssm in vigoare. Sesizati in scris ITM, cu nr. de inregistrare/ data.
Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 6. - (1) Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă.
-Art. 7. - (1) În cadrul responsabilităţilor sale, angajatorul are obligaţia să ia măsurile necesare pentru:
a) asigurarea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor;
-Art. 11. - (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să informeze, cât mai curând posibil, toţi lucrătorii care sunt sau pot fi expuşi unui pericol grav şi iminent, despre riscurile implicate de acest pericol, precum şi despre măsurile luate sau care trebuie să fie luate pentru protecţia lor;
Art. 12. - (1) Angajatorul are următoarele obligaţii:
a) să realizeze şi să fie în posesia unei evaluări a riscurilor pentru securitatea şi sănătatea în muncă, inclusiv pentru acele grupuri sensibile la riscuri specifice;
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
LEGEA nr.319/2006 securitatii si sanatatii in munca

Art. 13. - In vederea asigurarii conditiilor de securitate si sanatate in munca si pentru prevenirea accidentelor de munca si a bolilor profesionale, angajatorii au urmatoarele obligatii:
lit. f) sa asigure si sa controleze cunoasterea si aplicarea de catre toti lucratorii a masurilor prevazute in planul de prevenire si de protectie stabilit, precum si a prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca, prin lucratorii desemnati, prin propria competenta sau prin servicii externe;

Art. 39 alin. (4) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.000 lei la 8.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 13 lit. f),
Ultima modificare: Marți, 20 Februarie 2018
inspectorSSM, utilizator
Lucrez ca stivuitorist iar din cauza greutati mari a unei piese care trebuia procesata pe un strung am fost pus sa alimetez strungul cu stivuitorul piesa find fixata an lanturi si ocheti dar trebuia manevrata de 2 persoane cea ce e strict interzis nerespectanduse distanta fata de sarcina.An refuzat si de acea se fac presiuni si mi se cere note explicativ de catre conducere'......nu mai vorbesc de stres.Ce pot face?!Multumesc..
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ati primit deja raspuns in primul meu mesaj - sesizati ITM in scris, cu nr. de inregistrare/ data, In sesizare puteti nominaliza persoane care au cunostinta de "dispozitia" primita.
Daca se insista cu nota explicativa, mentionati interdictia efectuarii unor astfel de manevre.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incarcare/descarcare camion micutu50 micutu50 Buna ziua, Am o intrebare: Stivuitoristul incarca marfa pe paleti in camion. El a fost prins ca se suie pe oblonul lateral a camionului pentru a aranja ... (vezi toată discuția)
Cine este responsabil pentru greselile muncitorilor de pe santier? dornseiff dornseiff Un director de santier trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru greselile muncitorilor pe care ii coordoneaza? Daca muncitorii pe care ii coordonam au ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! GigiQ GigiQ Lucrez la un depozit că stivuitorist, acolo ne pune sa tăiem folia de pe palet ( cu produse pe el) înainte să-l punem pe locație. E legal? Daca nu ,să ... (vezi toată discuția)