avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Conducere cu permisul suspendat, prima abatere. Cât ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Conducere cu permisul suspendat, prima abatere. Cât poate dura până la recuperarea lui?

Bună ziua! Fratele meu a condus fara permis acesta fiind suspendat pe o luna și îi s-a făcut proces penal. Ce ii se poate întâmpla? Este la prima abatere , nu era sub influența alcoolului. Cat ar dura până va lua din nou permisul ? Va mulțumesc mult!
Ultima modificare: Duminică, 25 Februarie 2018
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Conform Codului penal Art. 335 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Aceasta nu înseamnă că va primi neapărat pedeapsa cu închisoarea, ci, dacă se ajunge la proces (ceea ce nu este obligatoriu, poate procurorul de caz nu consideră necesar să ducă cazul în instanță) instanța poate decide fie spre o pedeapsă la a cărei aplicare să renunțe, fie la o pedeapsă a cărei aplicare să o suspende, fie spre o pedeapsă cu executare. Nimeni nu poate spune cu certitudine în avans ce soluție va exista deoarece soluția o dă judecătorul, totuși eu aș înclina spre a crede că nu va primi o pedeapsă cu executare.

Cel mai bine ar fi ca fratele să își ia un avocat încă de pe perioada cercetărilor penale, poate aceasta îl ajută astfel încât cazul să nu ajungă nici măcar în instanță (având în vedere circumstanțele, pericolul social al faptei nu este foarte mare, astfel că e posibilă o soluție în favoarea fratelui dvs).

Găsiți aici un link cu o speță în care în situația conducerii fără permis s-a procedat la renunțarea la aplicarea pedepsei [ link extern ]

Mult succes fratelui!
Incadrarea este art. 335 alin. 2 c.p. Cat dureaza cercetarile are dreptul de conducere suspendat.
Nu este exclusa o solutie de renuntarea la urmarire penala.
ART. 335
Conducerea unui vehicul fără permis de conducere
(1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
(2) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv ori al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) sau sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive*).

Buna seara , am avut proces pt conducere permis suspendat , procuroarea a propus o amenda penală .Poate judecatorul sa nu tina cont de decizia acesteia , sa-mi dea altceva , in asa fel incăt sa raman cu permisul de conducere ? Deocamdata solutia a fost -amanarea inițială sa pronunțării. Va mulțumesc.
Dana Fatol a scris:

Bună ziua,

Conform Codului penal Art. 335 (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Aceasta nu înseamnă că va primi neapărat pedeapsa cu închisoarea, ci, dacă se ajunge la proces (ceea ce nu este obligatoriu, poate procurorul de caz nu consideră necesar să ducă cazul în instanță) instanța poate decide fie spre o pedeapsă la a cărei aplicare să renunțe, fie la o pedeapsă a cărei aplicare să o suspende, fie spre o pedeapsă cu executare. Nimeni nu poate spune cu certitudine în avans ce soluție va exista deoarece soluția o dă judecătorul, totuși eu aș înclina spre a crede că nu va primi o pedeapsă cu executare.

Cel mai bine ar fi ca fratele să își ia un avocat încă de pe perioada cercetărilor penale, poate aceasta îl ajută astfel încât cazul să nu ajungă nici măcar în instanță (având în vedere circumstanțele, pericolul social al faptei nu este foarte mare, astfel că e posibilă o soluție în favoarea fratelui dvs).

Găsiți aici un link cu o speță în care în situația conducerii fără permis s-a procedat la renunțarea la aplicarea pedepsei [ link extern ]

Mult succes fratelui!

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este posibil, individualizarea pedepsei se face de catre instanta in functie de circumstantele reale si personale.
Vă multumesc .

Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” a scris:

Este posibil, individualizarea pedepsei se face de catre instanta in functie de circumstantele reale si personale.

Alte discuții în legătură

Dosar penal Bara Stefania Bara Stefania Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti si mie la ce consecinte sa ma astept. Am condus o masina neimatriculata cu nr rosii provizorii expirate fara a detine ... (vezi toată discuția)
Suspendare + nr rosi expirate robertgeorge robertgeorge Buna ziua, am fost prins astazi dimineata de catre politia romana, cu permisu suspendat dupa data de 17 \"a expirat dovada de 4 zile\" si m-a prins cu o ... (vezi toată discuția)
Am condus cu dovada expirata Georganakali Georganakali Salut.,..am aproape 4luni de cand nu primesc un raspuns de la politie. Am cat.B.C.E de 23 ani si asta este primul dosar prin asta ami cadtig ezistenta .va ... (vezi toată discuția)