In firma la care lucrez, in Regulamentul de Ordine Interioara, spune ca avem la dispozitie 3 luni sa ne programam zilele de de concediu ramase de pe anul precedent. Nu este specificat care sunt consecintele in cazul in care nu iti faci programarea.
In codul muncii spune ca ai la dispozitie 18 luni, daca inteleg corect.
Intrebarea mea este care din cele doua are prioritate. Trebuie sa luam in considerare ROI-ul sau Codul Muncii in aceasta situatie?
Daca ati fost in concediu medical si nu ati putut efectua concediul de odiha aveti la dispozitie 18 luni ptr. a-l efectua( art.145 modificat din Codul muncii) .In rest, daca aveti prevazuta aceasta procedura in R.I. al unitatii, asa va trebui sa procedati.
1. Codul Muncii nu prevede niciun termen pentru angajat , ci pentru angajator.
2. Art. 245 C.mun.
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.
(2) Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate potrivit alin. (1).
Codul Muncii:
" (6) Salariatul are dreptul la concediu de odihna anual si in situatia in care incapacitatea temporara de munca se mentine, in conditiile legii, pe intreaga perioada a unui an calendaristic, angajatorul fiind obligat sa acorde concediul de odihna anual intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care acesta s-a aflat in concediu medical.
Articolul 145, alineatul (6) completat de art.I pct.5 din Legea 12/2015
Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca."
Prin urmare, numai daca salariatul justifica prin probe concrete ca in mod repetat a solicitat concediu de odihna si acesta nu i-a fost aprobat de catre angajator sau din alte "motive justificate", nu a putut efectua concediul de odihna in anul in care i se cuvenea, numai atunci are posibilitatea de a-l solicita in urmatoarele 18 luni.Altfel, este legala, justificata si trebuie respectata prevederea angajatorului din .R.I. cu cele 3 luni in care se mai poate solicita concediul ramas neefectuat din anul precedent. Ba chiar mi se pare bunavointa din partea angajatorului faptul ca da posibilitatea angajatilor de a efectua concediul de odihna restant, caci altfel s-ar fi aplicat numai prevederile Codului muncii cu obligatia de a justifica foarte clar zilele restante de concediu de odihna.
Concediu odihna
basic
Conf. Codului muncii toti angajatii trebuie sa-si ia concediul de odihna.
Intrebare: Un angajat nu vrea concediul de odihna, poate sa refuze? Cum poate ... (vezi toată discuția)