avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1000 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... legislatie pensii
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

legislatie pensii

Doresc să aflu care este legea care stabilește faptul că unui pensionar nu i se poate micșora pensia, dacă se află în plată, la o recalculare a pensiilor. Știam, dar acum nu găsesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:06, 22 Octombrie 2009
Buna ziua !
Trebuie sa va dezamagesc, din pacate nu exista asa ceva. Legea se aplica in limitele ei, conform prevederilor stipulate si respectand principiile generale si particulare de aplicare odata cu intrarea ei in vigoare.
Probabil dumneavoastra cunoasteti un principiu de drept care spune ca legea se aplica numai pentru viitor cu exeptia legii penale mai favorabile.... . Nu poate fi cazul in astfel de situatii, cand de regula in continutul legii se stipuleaza expres recalcularea cuantumului pensiei incepand cu data de.... sau alta formula de acest gen.
Cu stima !
Ultima modificare: Joi, 22 Octombrie 2009
Marius Zaharia, Avocat
Aceasta prevedere exista in art. 6, alin. (2) din OUG nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public.

ART. 6
(2) In situaţia în care cuantumul pensiei aferent noului punctaj determinat este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plata, se menţine cuantumul cuvenit sau aflat în plata pana la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de Legea nr. 19/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se va obţine un cuantum al pensiei mai mare decât acesta.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

:offtopic:

@zahariamarius

Sper ca nu v-am produs eu o prea mare dezamagire. B-)
Va multumesc pentru raspuns.Doresc sa stiu care este legea in care apare aceeasi prevedere pentru persoalul auxiliar din justitie.Imi cer scuze ca nu am precizat de la inceput.
Cu stima
Este vorba despre art. 68, alin. (12) din Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, dar vreti sa spuneti, probabil, actualizarea pensiei de serviciu, aceasta nu se recalculeaza.

ART. 68
(12) Pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate, precum şi pensiile de urmaş prevăzute la alin. (8)-(10) se actualizează ori de câte ori se majorează salariul de bază brut lunar al personalului auxiliar de specialitate în activitate, în condiţii identice de funcţie, vechime şi nivel al instanţei sau parchetului, cu menţinerea numai a sporurilor intrate în baza de calcul la acordarea pensiei de serviciu. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie de serviciu mai mică, personalul auxiliar de specialitate îşi poate păstra pensia aflată în plată.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de serviciu (justitie) Adelaida27 Adelaida27 Pot beneficia de pensia de serviciu in cazul unei vechimi in justitie (personal auxiliar) de 23 de ani, dar fara a iesi la pensie din justitie (din motive ... (vezi toată discuția)
Despre pensie oltean florentina oltean florentina Am lucrat in mediu radioactiv 15 ani la UZ. R FELDIOARA ,conform H. G. 407/1990 am iesit la pensie in 25 03 2001.In urma recalculari din 2005 mi se comunica in ... (vezi toată discuția)
Pensii speciale Manoliu Eugen Manoliu Eugen Buna ziua va rog sa imi precizati urmatoarele: 1-Ce categorii de pensionari se incadreaza la \"PENSII SPECIALE\"; 2-De la ce valoare a pensiilor speciale ... (vezi toată discuția)