avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Despre pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Despre pensie

Buna ziua asi dori sa stiu si eu daca pensia de urmas se ia dupa moartea unuia din sot toata perioada sau doar 6 luni si dupa la varsta de pensionare .M.A.I este vorba despre o pensia militara
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 10:36, 28 Februarie 2018
Legea 223/2015

Art.49

(1) Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, la împlinirea vârstei prevăzute la art. 16 alin. (2), dacă durata căsătoriei cu persoana decedată a fost de cel puțin 15 ani și nu realizează venituri lunare provenite dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
(2) În cazul în care durata căsătoriei a fost mai mică de 15 ani, dar de cel puțin 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenite soțului supraviețuitor se diminuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus.

Art.51
Soțul supraviețuitor care nu îndeplinește condițiile prevăzute la art. 49 sau la art. 50 alin. (1) beneficiază de pensie de urmaș pe o perioadă de 6 luni de la data decesului soțului susținător, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare pentru care asigurarea este obligatorie ori acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas ccbn ccbn CARE ESTE VARSTA LA CARE BENEFICIEZ EU DE PENSIA DE URMAS IN CONDITIILE IN CARE SOTU MEU DECEDAT A FOST MILITAR SI S-A PENSIONAT LA 56 ANI SI 5 LUNI IN ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas m.a.n irinoaia irinoaia Buna ziua! va rog sa ma ajutati cu un raspuns cu privire la pensia de urmas, in conditiile in care sotul a efectuat stagiul militar in puncte strategice ... (vezi toată discuția)
Vârsta pentru pensir tinely1 tinely1 Sunt sotie de fost cadru militar care a decedat în decembrie 2015. La ce varsta pot beneficia de pensie de urmas? (vezi toată discuția)