avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... drepturi la revenire din CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

drepturi la revenire din CCC

Buna seara!
In cursul lunii aprilie va trebui sa ma reintorc din CCC la fostul loc de munca, avand o functie de manager intr-o companie multinationala. In locul meu a fost angajata o alta persoana cu contract de munca pe perioada nedeterminata (acest lucru a fost posibil incadrand persoana respectiva cu o alta functie similara (“director” in loc de “manager” …). La o discutie libera cu angajatorul mi s-a sugerat sa imi gasesc alt loc de munca (persoana care m-a inlocuit fiind incadrata pe perioada nedeterminata nu poate fi concediata si nu este un job care poate fi executat de 2 persoane).
Va rog sa ma ajutati cu articolele din lege in care se specifica faptul ca:
- nu pot fi concediata o anumita perioada dupa intoarcerea din CCC
- sunt obligati sa ma incadreze pe aceeasi functie sau una similara si cu acelasi salariu net (in conditiile in care s-au transferat contributiile de la angajator la angajat de la 01.01.2018 si toti angajatii au avut salariile brute ajustate astfel incat sa nu le fie afectat netul ar trebui sa beneficiez si eu de aceeasi ajustare?)
- la data plecarii in concediu de maternitate mai aveam aproximativ 20 de zile de CO neefectuate pe care nu am mai avut timp sa le iau intrucat am nascut mai devreme de data estimata, aceste zile dupa cat timp expira? Mai am dreptul sa le solicit la intoarcerea din CCC?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:01, 28 Februarie 2018
1. Potrivit art.10 alin.8 din Legea nr.202/2002, la încetarea concediului de maternitate sau a concediului de creştere şi îngrijire a copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se întoarce la ultimul loc de muncă sau la un loc de muncă echivalent, având condiţii de muncă echivalente şi, de asemenea, de a beneficia de orice îmbunătăţire a condiţiilor de muncă la care ar fi avut dreptul în timpul absenţei.

2. Asadar, persoana aflata in CC are dreptul sa revina la ultimul loc de munca avut inainte de intrarea in CCC sau la un loc de munca echivalent cu acesta ...Cu toate ca textul de lege nu reglementeaza expres si obligatia angajatorului de a va primi la munca la terminarea CCC, aceasta obligatia decurge dintr-unul din principiile dreptului civi, conform caruia, un drept subiectiv apartinând unui subiect de drept, de regula îi corespunde o obligatie altui subiect de drept (a celui de la care se pretinde sa savârseasca ceva). Altfel spus, dreptului persoanei de a reveni la locul de munca dupa terminarea CCC ii corespunde obligatia angajatorului de a va primi inapoi.

Reluarea activitatii se va face in baza aceluiasi contract individual de munca, angajatorul emitand o decizie de incetare a suspendarii c.i.m. si de reluare a activitatii.

In cazul in care s-a desfiintat locul de munca, angajatorul va trebui, mai intai, sa ofere un alt loc de munca echivalent.

3. La revenirea din CCC se poate modifica c.i.m. cu acordul partilor sau unilateral de catre angajator in conditiile prevazute de Codul Muncii.

4. Art.25 din OUG 111/2010:
.......
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
.......
(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu 6 luni, după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.

(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

In acest caz, interdictia concedierii se extinde pe o durata fixa de 6 luni incepand cu data incetarii CCC.

5.
... la data plecarii in concediu de maternitate mai aveam aproximativ 20 de zile de CO neefectuate pe care nu am mai avut timp sa le iau intrucat am nascut mai devreme de data estimata, aceste zile dupa cat timp expira? Mai am dreptul sa le solicit la intoarcerea din CCC?


Cand ati intrat efectiv in CCC?
In concediu de maternitate am intrat in iunie 2016 iar in CCC in octombrie 2016. Va multumesc!
Pentru CO aferent anului 2016, angajatorul are obligatia sa vi le acorde pana la 01.07.2018.

Codul Muncii
art.146
...
(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
.....
Ultima modificare: Miercuri, 28 Februarie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere a copilului simionsilviunicolae simionsilviunicolae Firma de unde am iesit in concediu de crestere a copilului nu mai are punct de lucru in orasul meu. Ce statut am in momentul in care se termina concediul? Ma ... (vezi toată discuția)
Locul de muncă și indemnizația maternală Dustinthewind Dustinthewind Bună ziua, am o mare nelămurire. Sunt managerul unei librarii de câte luni și recent am aflat ca sunt însărcinată. Întrebarea mea este următoarea: ... (vezi toată discuția)
Angajata it - conditii revenire din ccc map566 map566 Buna ziua, Sunt angajata in domeniul IT, am fost in CCC pentru ambii copii din 2020 pana in 2024, iar angajatorul spune ca nu se poate ajusta salariul la ... (vezi toată discuția)