avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum pot face o afacere pe facebook legală pe timpul ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum pot face o afacere pe facebook legală pe timpul ccc?

Bună ziua!
De curand m-am gandit să imi fac o pagina de facebook si sa vand anumite produse destinate bebelusilor! Cum as putea face sa fiu in legalitate, sa emit facturi clientilor , in conditiile in care inca sunt in concediu de crestere copil pana in august anul acesta.
Va multumesc!
Ultima modificare: Joi, 1 Martie 2018
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:38, 1 Martie 2018
Buna ziua,
In principal recomand un studiu aprofundat asupra Legea nr. 365/2002 privind comerțul in mediul virtual.
Pe de alta parte daca incasati indemnizatie, trebuie sa cunoasteti faptul ca:
1. - Veniturile din activitati independente (cum este si in cazul unui SRL) sunt venituri profesionale impozabile luate in calculul indemnizatiei pentru CCC.
- Asadar daca veti obtine venituri din SRL vi se va suspenda indemnizatia pentru CCC.

2. Ordinul MMFPS 1474/2011 spune:

Situatie:
Ce reprezintă concediul în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente sau agricole şi care nu lucrează în baza unui contract de muncă?

Solutie:
În cazul acestor persoane, concediul reprezintă întreruperea activităţii pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
De asemenea, în cazul asociaţilor din cadrul unor societăţi comerciale, care nu pot prezenta documente care să ateste faptul că nu realizează venituri profesionale pe perioada până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, 2 ani sau respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, aşa cum se menţionează la art. 6 alin. (5) lit. f) din Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul în indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, denumite în continuare Normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 52/2011, este suficientă declaraţia pe propria răspundere a persoanei că nu realizează astfel de venituri şi data de la care solicitantul se află în concediu pentru creşterea copilului, datele şi informaţiile prezentate de respectiva persoană fiind supuse Codului penal cu privire la falsul în declaraţii.

3. Nu ar fi rau daca ati intreba si la Agentia Judeteana pentru Prestatii Sociale cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
Succes!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. OUG 111/2010
art.16
.....
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (2) lit. i), plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu se suspendă în cazul în care persoana îndreptăţită se află în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
.....
c) realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri supuse impozitului, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi în perioada de concediu, al căror nivel nu depăşeşte de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei stabilit la art. 2 alin. (2).

2. Normele metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010
art.9^1
(1) În perioada concediului prevăzut la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, persoana îndreptăţită poate realiza venituri supuse impozitului până la nivelul prevăzut la art. 16 alin. (3) lit. c) din ordonanţa de urgenţă, prin desfăşurarea efectivă a unei activităţi, cu condiţia menţinerii întreruperii/suspendării uneia dintre activităţile care au stat la baza stabilirii dreptului la indemnizaţie.
....


Asadar, pe durata CCC se poate incheia un c.i.m. cu un alt angajator, insa veniturile realizate in baza acestuia nu pot depasi de trei ori cuantumul minim al indemnizaţiei pe an calendaristic (altfel spus, maxim 3750 lei pe an calendaristic - echivalent a unui c.i.m. cu timp partial de maxim 27 ore/luna)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa in concediu de crestere copil si stimulent de insertie stelutanicoleta stelutanicoleta Buna seara! daca inregistrez un pfa dar nu am activitate decat foarte putin, cateva ore pe saptamana si venituri de asemenea foarte mici si renunt la ... (vezi toată discuția)
Ccc Mada87lina Mada87lina Daca am deschis un PFA si sunt in CCC,beneficiez de indemnizatie daca suspend CIM-ul...asa am inteles...si daca venitul nu este mai mare de 3000 lei?dar daca ... (vezi toată discuția)
Venituri realizate în timpul cic Mina2u Mina2u Bună ziua. Dacă câștigi la pariuri sportive fiind în indemnizatie creștere copil acesta se suspenda? (vezi toată discuția)