Socrul meu a decedat in 2004, lasand in urma o casa, o masina si mai multi mostenitori. Succesiunea inca nu a fost dezbatuta, el figurand in continuare la primarie ca titular.
In cei 14 ani care au trecut de la deces, nici eu nici alt mostenitor, nu am primit vreo comunicare din partea primariei referitoare la sumele de plata datorate de socrul meu aferent casei si masinii.
Ieri am primit de la primarie o instiintare (titlu executoriu plus somatie de plata) in care sunt anuntat ca eu impreuna cu ceilalti mostenitori datoram primariei o suma in jurul a 4000 de roni reprezentand debite si penalizari calculate pana la 31 decembrie 2017. (Documentul imi este adresat numai mie, sunt precizat a fi mostenitor al defunctului socru, fara referire la alti mostenitori. Contactandu-i pe cailalti, am aflat ca ei n-au primit nimic). Suma este defalcata pe cladiri, terenuri si masina (debit si penalizare) fara a detaliata pe fiecare an in parte si fara a se preciza anul de la care s-au luat in consideratie obligatiile fiscale.
Va rog sa ma ajutati raspunzand la cateva intrebari
1. Primaria este sau nu obligata sa ma anunte anual asupra obligatiilor fiscale pe care le am? Daca da si nu a facut-o nu mi-a incalcat dreptul de a formula o eventuala contestatie?
2. Primaria are sau nu obligatia ca in aceasta somatie sa precizeze perioada luata in consideratie precum si sa detalieze anual fiecare obligatie in parte? Faptul ca in somatia trimisa nu se face detalierea anuala a obligatiilor si nici nu se specifica perioada de calcul nu este tot o incalcare a dreptului meu de a fi instiintat corect pentru a putea formula eventuale observatii?
3. Daca timp de 14 primaria nu si-a respectat obligatia de a-mi comunica in fiecare an suma pe care trebuie sa o achit drept impozit, poate cere acum impozitul retroactiv pe intreaga perioada, desi nu si-a exprimat niciodata dorinta de a-l incasa? Ce zice legea in acest caz? Poate ca sunt obligat sa platesc pe 1-2-3 sau 5 ani, dar nu pe toata perioada. Acei salariati care au ignorat obligatia legala de a ma instiinta in fiecare an, n-au nicio raspundere conform nerespectarii atributiilor de serviciu?
4. Sunt obligat sa achit penalizari daca eu nu am refuzat plata impozitului din moment ce primaria nu si-a exprimat anual obligatia de a-l incasa?
5. Este corect ca Titlul executoriu si Somatia de plata sa fie semnate de catre 'Conducatorul organului fiscal' si nu de catre primar?
6. In ce termen pot formula o contestatie si catre cine? Catre primar, catre innstanta de judecata?
7. Ce as putea sa contest?
8. As putea cere sa platesc pe 5-6 ani in urma lasand restul obligatiei in responsabilitatea celui care s-a neglijat atributiile de serviciu?
Trebuie sa plecati de la realitatea ca masa succesorala este alcatuita din activ=bunurile defunctului si din pasiv=debitele defunctului
Atat timp cat nu a fost dezbatuta succesiunea este evident ca titularul rolului fiscal este inca socrul dv pentru care nu ati depus certificat de deces
Legal exista termen de prescriptie de 5 ani dar aceste termen se intrerupe prin orice act emis de creditor pentru recuperare debit
Necunoscand actele din dosarul de urmarire de la autoritatea fiscala nu ne putem pronunta daca se poate sau nu invoca prescriptia dreptului de executare datorii
La 1 si 2 nu. La 3 cam exagerati (scuze). La 4, daca va duceati la ghiseu si va refuza primirea banilor, atunci aveati tot dreptul sa va revoltati. La 5 este corect cum a fost semnata. In rest, incercati si mergeti sa platiti asa in mici rate. Fara alte sanse.
Multumesc pentru raspuns, scurt si la obiect.
Dar punctul 8 de ce nu se poate aplica? Am citit ca ar fi o perioada de 5 ani de prescriptie conform careia din cei 14 ani as fi scutit de vreo 6-7 plus de cele mai vechi si consistente penalizari. Concret, am dedus ca perioada 2005 - 2011 inclusiv este anulata de prescriptie.
Urmare normelor în vigoare, termenul general de prescriptie al datoriilor fiscale este de cinci ani, cu exceptia cazului in care creantele fiscale rezulta din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala