avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Indicare gresita temei de drept
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Indicare gresita temei de drept

Buna ziua,

In vazul unei cereri de valoare redusa, reclamantul a indicat in formularul CVR ca temei de drept 1014 - ordonanta de plata. Ce pot invoca? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:53, 2 Martie 2018
Buna seara!
Daca considerati gresit temeiul de drept invocat de reclamant, puteti solicita reclamantului, prin intermediul instantei, sa precizeze daca intelege sa isi mentina sustinerea pretentiilor sale prin acea motivare in drept.
Dar dvs aveti optiunea de a raspunde prin formular, la Partea II-a, pct. 1 daca Cererea nu se incadreaza in domeniul de aplicare a procedurii cu privire la cererile de valoare redusa. Daca dvs considerati ca se incadreaza pentru cererea de valoare redusa, atunci va decide instanta daca ii va pune in vedere sa faca precizari cu privire la justificarea in drept.

C.P.C. Titlul IX PROCEDURA ORDONANTEI DE PLATA

Art. 1.014
Domeniu de aplicare
(1) Prevederile prezentului titlu se aplica creantelor certe, lichide si exigibile constand in obligatii de plata a unor sume de bani care rezulta dintr-un contract civil, inclusiv din cele incheiate intre un profesionist si o autoritate contractanta, constatat printr-un inscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui inscris, insusit de parti prin semnatura ori in alt mod admis de lege.
(2) Nu sunt incluse in sfera de aplicare a prezentului titlu creantele inscrise la masa credala in cadrul unei proceduri de insolventa.


C.P.C. Titlul X PROCEDURA CU PRIVIRE LA CERERILE DE VALOARE REDUSA

Art. 1.026
Domeniu de aplicare
(1) Prezentul titlu se aplica atunci cand valoarea cererii, fara a se lua in considerare dobanzile, cheltuielile de judecata si alte venituri accesorii, nu depaseste suma de 10.000 lei la data sesizarii instantei.
(2) Prezentul titlu nu se aplica in materie fiscala, vamala sau administrativa si nici in ceea ce priveste raspunderea statului pentru acte sau omisiuni in cadrul exercitarii autoritatii publice.
(3) De asemenea, prezenta procedura nu se aplica cererilor referitoare la:
a) starea civila sau capacitatea persoanelor fizice;
b) drepturile patrimoniale nascute din raporturile de familie;
c) mostenire;
d) insolventa, concordatul preventiv, procedurile privind lichidarea societatilor insolvabile si a altor persoane juridice sau alte proceduri asemanatoare;
e) asigurari sociale;
f) dreptul muncii;
g) inchirierea unor bunuri imobile, cu exceptia actiunilor privind creantele avand ca obiect plata unei sume de bani;
h) arbitraj;
i) atingeri aduse dreptului la viata privata sau altor drepturi care privesc personalitatea.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
""... neindicarea sau indicarea greşită a temeiului de drept, în acţiunea introductivă de instanţă, nu poate atrage respingerea acesteia, întrucât instanţa de judecată este obligată să releve norma de drept aplicabilă în speţă, pornind de la situaţia de fapt reţinută în cauză."
(ICCJ. Decizia nr. 2818/2012. Comercial, [ link extern ] )

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare suma mica - temei de drept, procedura iancu123 iancu123 conform noului cod de procedura s-a introdus o noua procedura de judecata in cazul recuperarii sumelor mici? (vezi toată discuția)
Cui ma adresez, carei instante de judecata. noiembriesm noiembriesm Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa ma adresez in cazul unui litigiu comercial, valoare 2500 lei. Stiu ca recent a intrat in vigoare o procedura ... (vezi toată discuția)
Drept procesual civil, partea speciala anairda2 anairda2 care este diferenta dintre procedura in ordonanta si ordonanta presedintiala (vezi toată discuția)