Am divorțat la notar și convenit cu mama copiilor să plătesc o pensie de întreținere mare. Cum o pot diminua? Veniturile nu s-au ridicat pe măsura așteptărilor și nu-mi pot permite s-o plătesc
La sfârșitul lunii ianuarie 2018, am divorțat, de comun acord, la notar, de fosta mea soție împreună cu care am doi copii minori, stabilind ca minorii să rămân în custodia ei. Veniturile mele financiare sunt obținute exclusiv din activitatea de prestare de servicii ca P.F.A.
În convenția notarială a fost stabilită o sumă de 3000 de lei pe lună pe care o virez în contul soției reprezentând „contribuție la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”.
Am considerat de la început că este o sumă mare, însă mă bazam pe un contract care urma să-mi crească veniturile.
Din păcate, între timp, acel contract s-a încheiat, iar acum, veniturile mele lunare, ce pot fi dovedite prin decizia de impunere de la ANAF, nu depășesc 2000 de lei. În aceste condiții, aș dori să diminuez (să o înjumătățesc) suma pe care o virez lunar fostei soții, având în vedere și faptul că-n timpul scurs de la încheierea actului de divorț minorii au petrecut cu mine jumătate din timp, deși în actul notarial este menționat că eu voi petrece dar două weekend-uri pe lună cu ei.
Consider că suma de 1500 de lei/lună este o sumă rezonabilă pentru fi investită în „creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor”, în condițiile în care fosta soție realizează un venit lunar net de maxim 1600 de lei.
Fosta soție nu acceptă această diminuare de comun acord (prin act notarial), deși nu poate justifica în ce au fost investiți cei 3000 de lei/lună plătiți până acum. În aceste condiții, aș dori să știu dacă este posibil a instanța să-mi dea o decizie favorabilă având în vedere tote aspectele menționate mai sus.
Vă mulțumesc pentru răspuns! Îmi închipuiam că asta trebuie să fac, însă credeți că există șanse să obțin câștig de cauză? Există situații similare în care pensia de întreținere a fost diminuată?
ContSters454516
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Sansele sunt prevazute de codul civil, acolo unde se mentioneaza faptul ca, atunci cand a intervenit o modificare in ceea ce priveste cuantumul veniturilor obtinute de cel care datoreaza intretinere se poate formula o cerere..... "Sansele" pot fi aplicabile sau nu, in functie de modalitatea in care veti formula motivarea cererii....
ContSters369380
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Spuneti ca in Ianuarie 2018 ati divortat si ati stabilit acea suma de comun acord, bazandu-va pe un contract anume...din Ianuarie 2018 pana acum au trecut doar doua luni!! Daca acel contract pe care va bazati s-a incheiat, ma gandesc ca rolul si scopul d-voastra ca PFA este sa cautati si sa incercati sa obtineti contracte noi...pentru succesul business-ului si, nu in ultimul rand, pentru bunastarea d-voastra.
Imaginati-va ca aveti inca copiii cu d-voastra, acasa, si ca trebuie sa le oferiti tot ce au nevoie....si cautati contracte noi.
As vrea sa cred ca, daca obtineti diminuarea contributiei, in momentul in care veti castiga un contract bun, veti creste contributia d-voastra la cresterea copiilor. Nu zic ca nu ati face-o...