avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume

Buna ziua!
Sunt mama a trei copii,recunoscuti de tata,copiii purtand numele de familie al tatalui.Tatal nu a vrut niciodata sa se casatoreasca.Nu am stiut pana recent ca imi pot schimba numele de familie sa pot purta acelasi nume cu al copiilor,ceea ce mi-am dorit enorm si din cauza ca nu a fost asa am avut de suferit.
Am depus dosarul pt schimbare nume,raspunsul celor de la Starea Civila fiind negativ motivul invocat a fost ca trebuie declaratie la notar din partea tatalui ca e de acord sa ii port numele.Discutia cu tatal in care i-am cerut acest lucru s-a finalizat cu violenta atat fizica cat si verbala.
M-am informat si am aflat ca in acest caz nu e nevoie de nimic din partea tatalui.Cand am mers din nou la Starea Civila sa le spun ca,conform legislatiei nu e nevoie de declaratia tatalui,doamnele de acolo foarte revoltate mi-au spus ca nu e adevarat,ca ele cunosc foarte bine legea.
Cum trebuie sa procedez acum si ce trebuie sa fac mai departe?
Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 11:53, 5 Martie 2018
Buna ziua,
In aceasta situatie doar pe calea instantei de judecata puteti opta pentru a va schimba numele.
Trebuie sa aveti in vedere considerentele aratate in Procedura schimbării de nume pe cale administrativă este reglementată de Ordonanța Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea și schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, aprobată prin Legea nr. 323/2003, cu modificările și completările ulterioare
Evident cei de la Starea Civila fac analogie cu situatia :
,,când fostul soț dorește să poarte numele de familie pe care l-a avut în căsătorie, pentru a avea un nume comun cu copiii încredințați spre creștere și educare, cu consimățământul fostului soț, dat în formă autentică''
Insa nu va incadrati in statutul de fosti soti, ci doar de parinti ai celor 3 copii, astfel, doar instanta va putea decide asupra chimbarii numelui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume Andrei Serban Andrei Serban buna seara . am implinit 18 ani si vreau sa imi schimb numele de familie . parintii mei au divortat acum 4 ani si eu, conform legii,am ramas pe numele tatalui ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil lucialuca lucialuca Buna ziua! Un copil a fost recunoscut de tatal biologic la nastere, dar mama a dorit ca baiatul sa poarte numele ei, parintii nefiind la acel moment casatoriti ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui Andreea565 Andreea565 Buna ziua as avea si eu o întrebare,si anume:As dori sa revin la numele de fata ,am divorțat in 2015 in Austria ,si acum sunt in România si as vrea sa stiu ... (vezi toată discuția)