avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida dublă şi ... Facturi incomplete de la furnizori extracomunitari. ...
Discuție deschisă în Contabilitate - partida dublă şi obligaţii fiscale declarative pentru societăţile comerciale

Facturi incomplete de la furnizori extracomunitari. Cum le putem înregistra având în vedere că nu respectă legile din România?

Buna ziua,
Colaboram sau achizitionam diverse pe domeniul nostru de activitate (IT) de la diversi furnizori din afara tarii.
Facturile sunt trimise fara detalii ca: invoice (scriu order pe ele in cel mai fericit caz), nu includ detaliile firmei lor, nici macar numele; si nici a firmei noastre.

1. Cum putem contabiliceste sa inregistram aceste facturi avand in vedere ca nu respecta legile din Romania (instiintare catre ei facem, dar ori ne spun ca suntem primii din Romania ce le cer asta; ori nu raspund deloc).

2. Putem lua astfel amenzi? Incercam sa fim cat mai corecti din punct de vedere legal, dar furnizorii nu inteleg legile.

3. Mai exista situatia cand se achizitioneaza online cu cardul si te astepti sa primesti factura, dar nu primesti

Ca o concluzie: daca pastram ceea ce primim de la furnizori (cu acele minime de date) are relevanta la un eventual control?

Mii de multumiri!

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: benjy , utilizator 18:30, 14 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit Ordin 2434/2015:

1. Persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) - (4) din Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare (denumite în continuare entităţi), consemnează operaţiunile economico-financiare, în momentul efectuării lor, în documente justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitate (în jurnale, fişe şi alte documente contabile, după caz).

2. Documentele justificative trebuie să cuprindă următoarele elemente principale:
- denumirea documentului;
- denumirea/numele şi prenumele şi, după caz, sediul persoanei juridice/adresa persoanei fizice care întocmeşte documentul;
- numărul documentului şi data întocmirii acestuia;
- menţionarea părţilor care participă la efectuarea operaţiunii economico-financiare (când este cazul);
- conţinutul operaţiunii economico-financiare şi, atunci când este necesar, temeiul legal al efectuării acesteia;
- datele cantitative şi valorice aferente operaţiunii economico-financiare efectuate, după caz;
- numele şi prenumele, precum şi semnăturile persoanelor care răspund de efectuarea operaţiunii economico-financiare.
..............
4. Documentele care stau la baza înregistrărilor în contabilitate pot dobândi calitatea de document justificativ numai în condiţiile în care furnizează toate informaţiile prevăzute de normele legale în vigoare.


Deci daca nu se respecta aceste cerinte, acele documente nu se pot inregistra in contabilitate. Iar "order" este comanda, nu factura. De unde stiti ca acesti furnizori nu sunt de fapt persoane fizice, care de fapt nu au o forma comerciala de exercitare a profesiei lor?
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
Ioan Petru Butariu, Contabil
La comenzile online conform Regulamentului Vamal si coroborat cu codul fiscal atat timp cat la baza importului documentul justificativ este comanda online si dovada platii externe PayPall sau extras de cont bancar ,aceasta se va accepta si ca document contabil dat fiind la ca data importului acesta este documentul acceptat de catre autoritatea fiscala respectiv Autoritatea Vamala care incaseaza drepturile de import datorate de catre importator ,cand pentru marfa importata se platesc taxe vamale si TVA la valoarea de achizitie demonstrata prin documentele mentionate mai sus sau orice alte documente justificative solicitate de catre Autoritatea Vamala in caz de suspiciuni , altfel spus daca nu ar fi acceptata decat factura (INVOICE) si nu comanda online atunci tot comertul online ar fi estompat ! Sa nu ne referim la valorile declarate eronat de catre exportator (China in special) care se recunoaste la nivel international ca are regulile de export permisive astfel ca exportatorul poate declara orice valoare la momentul exportului nefiind obligat sa declare in mod real valoarea efectiva a achizitiei astfel ca se ajunge la inadvertentele dintre valoarea declarata la export si valoarea comenzii si a platii efectuate de catre importator , care pot fi reglementate la momentul importului de catre importator care pune la dispozitia Autoritatii Vamale documentele justificative care sa faca dovada achitarii unui pret superior fata de pretul declarat de catre exportator , astfel importatorul va achita drepturile cuvenite Statului Roman si in contabilitate va fi inregistrata comanda ca document contabil alaturi de plata si alte documente justificative (chitanta vamala la valori sub 150 EUR/ comanda sau declaratie vamala la valori ale comenzii de peste 150 EUR.).
Dpvd practic mai aveti o posibilitate, înainte de a semna un bon de comandâ cereti furnizorului o facturâ pro-forma, dacâ nu furnizeazâ schimbati de furnizor, dacâ furnizeazâ si este non-conformâ modificati-o cnf legislatiei în vigoare si cereti furnizorului punerea în conformitate.
Dacâ furnizorul este corect, o va face pt a fideliza clientul!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2018
Demos, utilizator


benjy a scris:

La comenzile online conform Regulamentului Vamal si coroborat cu codul fiscal atat timp cat la baza importului documentul justificativ este comanda online s...


Intrebarea era despre servicii IT, nu importuri.
Ba nu se intelege c-ar fi servicii, cred mai degraba ca sunt componente IT sau anumite device-uri luate din China.

Alte discuții în legătură

Facturare client ue,livrare tara non-ue tommy22 tommy22 buna seara, Avem o livrare de bunuri in Norvegia,facturarea se face catre o tara membra UE. in acest caz, factura se declara in 390 si in intrastat? ... (vezi toată discuția)
Tva extracomunitar stegeran stegeran Buna ziua. Am o problema si cautand pe forum nu m-am lamurit. Firma din Romania platitoare de TVA realizeaza un prototip pentru un produs pentru un client din ... (vezi toată discuția)
Factura prestari servicii emisa in 6 iunie pentru luna mai iirina_19 iirina_19 Factura de prestari servicii website (avand la baza un contract) este emisa cu data de 06 iunie si este aferenta lunii mai. Pentru a respecta prevederile Legii ... (vezi toată discuția)