avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu Prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu Prenatal

Concediul prenatal este 85% din media veniturilor brute din ultimele 6 luni consecutive dinaintea intrarii in concediu? In luna ianuarie nu am realizat venituri. Vreau sa intru luna aceasta in prenatal, o sa mi se ia in calcul lunile septembrie- februarie si pe luna ianuarie o sa mi se considere brutul 0 sau o sa se ia in calcul lunile august-feb?
in ianuarie am avut intreruperea contractului de munca. Asta inseamna ca o sa am
luna 1 2 3 4 5 6
V 4000 4000 4000 4000 - 4000
NZ 21 22 21 18 - 20

dar daca zice "se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare," eu in luna ianuarie nu am cotizat, deci cele 12 luni de cotizare nu ar trebui sa fie februarie 2017- februarie 2018? si ultimele 6 de cotizare sa fie lunile februarie 2018 decembre- august 2017?
Ma scuzati tot nu am inteles pe luna ianuarie o sa se puna 0 sau o sa se ia in calcul lună a 7 dinaintea depunerii prenatalului în locul lunii ianuarie?

IULIA NEDELCU a scris:

Avand in vedere ca ma lovesc de aceste situatii zilnic prin meseria de economist salarizare pe care o practic, concediul medical luat in luna martie se va calcula asa cum am mentionat mai sus.

Calculul concediului prenatal va fi urmatorul :
Media zilnica : 4000 lei x 5 luni ( a sasea luna este 0) / 102 = 196,08 lei
Indemnizatia zilnica de concediu = 196,08 x 85% = 166, 66 lei
Cunatumul concediului este = 166,66 x cate zile de concediu medical veti avea.
De retinut este ca acest concediu medical nu se impoziteaza, automat restul de plata creste.
Din brut nu se va retine CAS (contributia de asigurari sociale)?
Ultima modificare: Joi, 8 Martie 2018
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din care brut mai exact? din cei 4000*5=20000 ? si cat este cas-ul?

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal. spețe, lămuriri Mirela Stănciulescu Mirela Stănciulescu Bună ziua aș vrea să mă ajutați și pe mine cu câteva răspunsuri am fost în risc maternal din noiembrie până în 15 ianuarie pe luna noiembrie am ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal larisa891 larisa891 buna ziua..am intrat in concediu prenatal..cat ar trebui sa iau banii in mana daca salariul este de 1450 lei? (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu prenatal harnica harnica Buna ziua Sunt in concediu prenatal din 1 ianurie 2017. Pe statul de plata apare suma de 898 RON pe care trebuie sa o primesc de la angajator. Precizez ca ... (vezi toată discuția)