Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti ce se intampla in situatia in care un angajator prezinta unui anjagat un preaviz (motiv: dificultati economice, perioada 20 zile lucratoare), se semneaza de luare la cunostinta de salariat si se inmaneaza un exemplar salariatului. In perioada preavizului, dupa 5 zile, salariatul isi prezinta demisia, motivand verbal ca a gasit un alt loc de munca. Angajatorul ii accepta demisia, nu i se cere sa stea in perioada de preaviz (15 zile), inchiderea cim urmand a se face chiar cu data prezentarii demisiei. La ce riscuri se expune angajatorul in situatia data avand in vedere ca exista acel previz, exemplar care a ramas la salariat.
Si inca o intrebare. Decizia de inchidere a cim in cazul demisiei, trebuie semnata de salariat? Nu ma refer la situatii de alta natura, ci doar in cazul demisiei.
Multumesc frumos.
Daca nu aveti o cerere scrisa de demisie din partea salariatului nu prea este OK.
In fond, demisia este un act unilateral la salariatului. El trebuia exercitat in scris. Verbal nu tine! Ptr ca poate sa vina si sa spuna ca el nu a cerut demisie (mai ales ca are un ex din preaviz) ca ati facut asa cu demsiai ca sa nu mai beneficieze de drepturile lui (plata 20 zile, salariu compensator, somaj).
Miroase a proces!
NU e bine deloc.
Faceti rost de cererea lui in scris!
In perioada preavizului contractul de munca isi pastreaza toate efectele. Dupa parerea mea, nu se intampla nimic daca ati fost de acord cu demisia salariatului, a fost dorinta dansului. Daca si-a gasit loc de munca si nu a vrut sa mai beneficieze de somaj, ceea ce mi se pare legal si corect, nu cred sa aveti probleme. Daca a fost concediere colectiva si ati depus la AJOFM lista cu persoanele care urmeaza sa fie disponibilizate, anuntati institutia sa radieze persoana respectiva.
buna ziua!
daca angajatului i s-ar fi cerut sa stea in perioada de preaviz (15 zile), ar fi fost legal?
In cazul acesta preavizul de la concediere de 20 zile lucratoare ar fi fost intrerupt de preavizul demisiei (15 zile calendaristice), iar data la care ar inceta CIM s-ar modifica. Este legal?
Preaviz
Lary_13
Buna ziua. Nu mai lucrez din data de 1mai. Astazi am primit preavizul, dupa lungi insistente din parte mea. Am lucrat ca vanzatoare. Imi dau preaviz pana pe 20 ... (vezi toată discuția)