avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... exercitare temporara a functiei de conducere
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

exercitare temporara a functiei de conducere

Va rog sa ma lamuriti ce cond trebuie indeplinite pt execitarea cu caracter temporar a unei fct de cond de sef birou sau sef serviciu in adm publ locala? Pt ce perioada poate exercita fct resp si cat poate fi prelungita perioada respectiva?
Multumesc.
termenul nu are limita si se poate face in baza unei hotarari a consiliului local, a primarului, presedintele cons.jud, sau chiar si a sefului serviciului/directiei respective
Totusi art.92 alin 1 din Legea nr.188/1999 spune:
,,exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are în cazierul administrativ sancţiuni disciplinare neradiate în condiţiile prezentei legi"
Aici este nedumerirea mea in ce cond de studii si vechime? Despre procedura sunt lamurita dar nu stiu sigur ce colegi indeplinesc aceste cond.
Conform art. 57 alin 6 si 7 din Legea nr. 188/1999, republicata, pentru functia de sef serviciu trebuie sa ai minim 2 ani vechime in specialitatea studiilor necesare pentru ocuparea functiei publice si masterat in domeniul de specialitate, management sau in administratie publica.

Daca functia publica de conducere este vacanta, promovarea temporara se poate face pentru cel mult 6 luni, care se poate prelungi in mod exceptional cu inca 3 luni, conform art. 92 alin. 2 si 3. In aceasta perioada institutia are obligatia de a organiza concurs pentru ocuparea postului.

Daca functia este temporar vacanta (in caz de suspendare din functie a titularului), exercitarea functiei de conducere se face de catre functionarul de executie promovat temporar pe toata durata suspendarii.

Conditii de studii ce trebuiesc indeplinite cumulativ:
- studii superioare in specialitatea necesara exercitarii functiei. (ex. pentru sef serviciu juridic trebuie sa aiba facultatea de drept, pentru sef serviciu contabilitate trebuie studii economice, etc).
- masterat in domeniul de specialitate, management sau in administratie publica.
Buna ziua

Speta:
Un FP cu studii superioare poate exercita o functie publica de conducere daca are 3 1/2 ani pe SS din care ~ 1 1/2 a fost pe ss?
Care ar fi baza legala sa poata sa beneficiez de o indemnizatie atat timp cat i se cere(impuna) sa preia atributiile unei functii publice de conducere?
Acum cu Legea 330/2009 ce se inelege prin specifice?
Art. 28. -
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei functii de conducere se realizeaza prin numirea temporara a unei persoane angajate care indeplineste conditiile specifice pentru ocuparea functiei de conducere si care nu a fost sanctionata disciplinar.
(2) In perioada prevazuta la alin. (1), persoana beneficiaza de salariul de baza aferent functiei de conducere respective.


Ultima modificare: Duminică, 14 Februarie 2010
alexandru andra, utilizator
eu.ro.lex a scris:

termenul nu are limita si se poate face in baza unei hotarari a consiliului local, a primarului, presedintele cons.jud, sau chiar si a sefului serviciului/directiei respective

Legea nr. 188/1999
"ART. 92*)
(1) Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau temporar vacante se realizează prin promovarea temporară a unui funcţionar public care îndeplineşte condiţiile de studii şi de vechime în specialitatea studiilor pentru ocuparea funcţiei publice şi care nu are în cazierul administrativ sancţiuni disciplinare neradiate în condiţiile prezentei legi.
(1^1) În mod excepţional, la propunerea justificată a conducătorului autorităţii sau instituţiei publice în al cărei stat de funcţii există funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici vacantă sau temporar vacantă, exercitarea cu caracter temporar a acesteia poate fi realizată de către funcţionari publici sau, după caz, de funcţionari publici cu statut special, care îndeplinesc condiţiile prevăzute la alin. (1), cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. Această măsură se dispune prin act administrativ al persoanei care are competenţa legală de numire în funcţia publică corespunzătoare categoriei înalţilor funcţionari publici în condiţiile în care, din motive obiective, funcţia publică nu a putut fi ocupată prin mobilitate.
(2) Dacă funcţia publică este vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, pe o perioadă de maximum 6 luni într-un an calendaristic, astfel:
a) cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru funcţiile din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică centrală;
b) cu obligaţia înştiinţării înainte cu cel puţin 10 zile a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, pentru funcţiile publice din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din administraţia publică locală. În situaţia în care Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale privind exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere, dispune neefectuarea măsurii sau, după caz, încetarea acesteia.
(3) În mod excepţional, perioada prevăzută la alin. (2) poate fi prelungită cu maximum 3 luni(prin O.U.G.90/2009, se poate prelungi pentur o perioada de pana la 6 luni intr-un an calendaristic), cu avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, dacă autoritatea sau instituţia publică a organizat concurs de recrutare sau promovare şi funcţia publică nu a fost ocupată, în condiţiile legii.
(4) Dacă funcţia publică este temporar vacantă, măsura prevăzută la alin. (1) se dispune de către persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, până la data încetării suspendării din funcţia publică, a detaşării titularului funcţiei publice, până la expirarea perioadei pentru care a fost aplicată sancţiunea disciplinară prevăzută la art. 77 alin. (3) lit. c) sau, după caz, în situaţia în care funcţionarul public de conducere exercită cu caracter temporar o altă funcţie publică de conducere vacantă sau temporar vacantă ori din categoria înalţilor funcţionari publici, până la expirarea perioadei pentru care s-a dispus exercitarea cu caracter temporar, în condiţiile legii.
(5) Dacă salariul corespunzător funcţiei publice pe care o exercită cu caracter temporar este mai mare, funcţionarul public are dreptul la acest salariu." :)

Alte discuții în legătură

Exercitarea cu caracter temporar a unei functii de conducere redirina redirina Buna ziua. Sunt consilier asistent ( deocamdata, examenul de promovare in grad principal il dau deabia luni) cu o vechime de 5 ani si studii superioare, ... (vezi toată discuția)
Exercitarea cu caracter temporar a unei funcþii publice de conducere lora64 lora64 Potrivit art.92 alin. (1) din Legea 188/1999, cu modificarile la zi, \"Exercitarea cu caracter temporar a unei funcţii publice de conducere vacante sau ... (vezi toată discuția)
Functie publica de conducere aneta-aneta aneta-aneta Pot fi numita intr-o functie publica de conducere daca am doar 1 an si 6 luni vechime in functie publica de executie clasa I.? (vezi toată discuția)