Niste cetateni straini vor sa doneze niste imobile (apartamente, case si terenurile aferente) unei institutii a statului roman.
Au redactat procurile bilingve, au mers la un notar din tara lor de origine unde le-au autentificat si apostilat.
Cinci notari din orasul in care sunt proprietatile plus unul din Bucuresti au refuzat sa le ia in considerare spunand ca procurile trebuie semnate la Ambasada Romaniei din tara respectiva.
Oare acesti notari nu cunosc faptul ca Romania a semnat Conventia de la Haga cu privire la recunoasterea reciproca a actelor ?
Am luat legatura cu doi avocati, cu Uniunea Notarilor din Bucuresti, cu Prefectura din judetul respectiv. Persoanele contactate au spus ca apostilarea este buna, dar ca nu pot influenta / forta notarii.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Ati fost refuzat pentru ca:
Codul civil spune la art.1011, alin 1, ca: " (1) Donaţia se încheie prin înscris autentic, sub sancţiunea nulităţii absolute."
Tot Codul civil consacra la art.1301 principiul simetriei formelor actelor juridice. Adica "Împuternicirea nu produce efecte decât dacă este dată cu respectarea formelor cerute de lege pentru încheierea valabilă a contractului pe care reprezentantul urmează să îl încheie."
Si tot Codul civil prevede la art.2013, alin 2: "Mandatul dat pentru încheierea unui act juridic supus, potrivit legii, unei anumite forme trebuie să respecte acea formă, sub sancţiunea aplicabilă actului însuşi. Prevederea nu se aplică atunci când forma este necesară doar pentru opozabilitatea actului faţă de terţi, dacă prin lege nu se prevede altfel."
Reprezentantul urmeaza sa incheie un contract de donatie, avand ca obiect dreptul de proprietate asupra unui imobil.
Forma contractului de donatie trebuie sa fie cea autentica.
Pe cale logica, si imputernicirea, pentru a produce efecte trebuie sa fie data tot in forma autentica.
Potrivit art.90 din Legea 36/1995, actul autentic este „cel întocmit sau, după caz, primit şi autentificat de către notarul public ori de către personalul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare, în forma şi în condiţiile stabilite de prezenta lege.” Potrivit art. 100 din aceeaşi lege, „înscrisul autentic notarial face deplină dovadă, faţă de orice persoană, până la declararea sa ca fals, cu privire la constatările făcute personal de către cel care a autentificat înscrisul, în condiţiile legii”.
Există numeroase sisteme de drept care nu cunosc instituţia „actului autentic notarial”, acestea fiind în special din familia sistemelor de common law. Procedura autentificării nu este reglementată în statele de drept anglo-saxon (de aia v-am intrebat care e tara).
Daca procura trebuie sa aiba forma autentica si este facuta la un notar din sistem juridic Commonwealth( unde actele se certifica ( cam acelasi lucru ) dar nu suficient ) si apoi apostilata - acea procura nu este autentica. Apostila nu inlocuieste forma autentica ceruta de lege.
Apostila de la Haga nu conferă valoare de autentic unui act, ci doar atestă calitatea instituţiei emitente.
Deci, cat ati umbla dupa traducere, apostilare, legalizare, etc etc, mai bine ati reface procura la Ambasada sau Consulat.
Avantajul fiind si ca:
-sunt redactate direct in limba romana,
- in conformitate cu legislatia din Romania,. Poate in statul respectiv este permisa o astfel de operatiune, iar in Romania nu.
- sunt inregistrate intr-un registru special numit Registrul de Evidenta a Procurilor, astfel incat la momentul perfectarii actului notarul are obligatia verificarii acelei procuri sub aspectul existentei ei (poate fi un fals, poate notarul respectiv nici nu exista, poate persoana care a autentificat-o nu este notar) si sub aspectul posibilitatii de a fi revocata (cel ce a dat-o s-a razgandit si fie nu mai vrea sa vanda, fie nu mai vrea sa imputerniceasca acea persoana) sau poate mandantul e decedat. Deci este vorba despre siguranta actelor juridice.
Or, procurile facute pe la notari straini nu permit posibilitatea unei astfel de verificari.
In Regatul Unit al Marii Britanii, in afara de Ambasada Romaniei, puteti face procura autentica la Birourile de SCRIVENERS. Ei intocmesc documente echivalente celor autentice si, din experienta proprie, sunt recunoscute aici.
Din nefericire, sunt foarte putini.
Succes!