O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al Romanieie, sau poate fi executata la orice notar, apoi apostilata in tara de executare? Stiu ca cele pentru vanzare/cumparare de proprietati (Case, terenuri) TREBUIESC executate la Consulat. Dar o simpla procura pentru dezbatterea mostenirii?
De ce unele procuri sunt acceptte facute la un notar local si apostilate si unele nu? Unde este legea care spune ca o procura TREBUIE executata la un Consulat din exteriorul tarii? Conventia de la Haga cu privire la apostilare nu se aplica in mod egal TUTUROR tipurilor de procuri?
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Nu știu care tipuri de procuri sunt acceptate, însă cele pentru încheierea actelor de dispoziție va spun sigur ca nu.
In mute state nu exista procedura autentificării, iar în tarile cu sistem de drept latin, 99% dintre notarii străini întocmesc procuri cu legalizare de semnătura, nu in forma autentica.
În plus, ei legalizează semnătura pe ceea ce solicitați dvs, nu pe forma juridica corecta a actului.
Apostila nu înlocuiește forma autentica a procurii. O procura apostilata nu este și autentica.
Testați, dacă vreți sa aruncați pe geam vreo 300-400 euro pe notar străin, traducere și apostilare, când puteti face procura la Consulat/Ambasada cu 3 euro, în forma autentica și direct în limba romana, în conformitate cu legislația din România.