avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura de vanzare cu apostila in USA
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura de vanzare cu apostila in USA

Am intocmit o procura de vanzare, notarizata de un notar public din USA si autentificata cu apostila conform Conventie de la Haga. Totusi notarul din Romania nu validazea aceasta procura si solicita ca procura sa fie autentificata la Ambasada. Intrebarea mea este daca aceasta este o incalcare a conventiei de la Haga si de ce notarul nu valideaza procura cu apostila?
Ultima modificare: Vineri, 29 Aprilie 2016
danbala, utilizator
Cel mai recent răspuns: danbala , utilizator 15:33, 29 Aprilie 2016
Procura pentru vanzare trebuie intocmita în forma ceruta în tara în care urmeaza a fi folosita, pentru cazul dvs.,în Romania. În Romania, procura trebuie sa fie intocmita în forma autentica, iar notarii din America nu au o asemenea competenta. Desi activitatea notarilor din America are anumite laturi care ar putea duce la interpretarea gresita ( și frecventa) ca actele intocmite de ei au aceeasi forta cu cele intocmite de notarii publici din Romania, nu este asa! Degeaba se pune apostila pe un act care, el în sine, nu este intocmit în forma ceruta ( în tara în care urmeaza a fi folosita)

Pentru detalii, cititi aici:
[ link extern ]
Procura a fost intocmita in forma ceruta de catre un notar din Romania dar a fost legalizata de catre un notar local din USA and autentificata cu apostila conform Conventie Haga. Dar notarul din Romania solicita ca Procura sa fie autentificata de catre Ambasada RO in USA pentru ca procura sa fie valabila.Prevederile conventie sunt foarte clare ca nu este necesara autentificare de catre ambasada sau consulat atata timp cat procura a fost intocmita de catre un notar local si autentificata cu apostila.Inca nu sunt lamurit asupra acestui aspect.
Imi cer scuze pentru faptul ca nu m-am exprimat suficient de clar. Din punct de vedere juridic, “forma ceruta” nu se referea doar la continutul actului, la felul în care sunt spuse lucrurile și lucrurile care se spun în act, ci , prin aceasta “forma ceruta” se intelege și cine a intocmit actul. Adica, în Romania se solicita “forma autentica” și în aceasta categorie se incadreaza, conform legislatiei noastre :
- procura autentificata de un notar public din Romania ,
- procura autentificata de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei,
- procura autentificata de o anumita autoritate din tara respectiva ( nu stiu care sunt acestea în SUA, dar sigur nu sunt notarii…), aceasta urmand apoi sa fie apostilata sau supralegalizata, de la caz la caz.
În cocluzie, chiar daca modelul actului l-ati avut de la un notar din Romania, chiar și în situatia în care procura a fost scrisa în totalitate de un notar din Romania, cu datele concrete pe care le-ati cerut si, banuiesc, v-a fost trimisa prin mail astfel incat nu era necesar sa mai schimbati niciun cuvant, notarul din SUA nu este competent, din punctul nostru de vedere, sa instrumenteze procedura autentificarii. Nu vreau sa intru în detalii, însă este important sa intelegeti ca procedura autentificarii presupune niste verificari pe care nici notarul din SUA, nici autoritatea care aplica apostila, nu le fac. Aceasta este ratiunea pentru care actul respectiv nu intra în categoria actelor în “forma autentica”( pentru ca nu a fost instrumentata procedura autentificarii).Apostilarea nu echivaleaza cu autentificarea.
Apostila este certificatul care atestă faptul că actul supus acestei proceduri este un act oficial, veracitatea semnăturii, calitatea în care a acţionat semnatarul procedurii, sau, după caz, identitatea sigiliului sau a ştampilei de pe act. Daca notarul din SUA nu are, din punct de vedere al legislatiei din Romania, calitatea necesara de a autentifica, acel act intocmit de el nu va deveni autentic prin apostilare.
Multumes pentru detalii dar pentru mine pare ca nu se aplica/respecta prevederile Conventiei de la Haga. Mentionez ca procura a fost intocmita in limba romana si engleza si apostilata conform prevederilor internationale. In acelasi timp notarul local este vorbitor de limba romana si engleza aceasta mentionandu-se in cuprinsul procurii in acelasi timp procura a fost contra semnata de un martor deasemenea vorbitor de limba romana si engleza. In opinia mea cred ca procura a indeplinit toate prevederile conventie pentru a putea fi valida in Romania fara a fi necesara autentificarea la Ambasada or Consulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Procura din strainatate vanzare imobil NicolTudor NicolTudor Buna ziua, Doresc sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare a unui imobil dobandit prin programul ''Prima casa''. Vanzatorul imobilului a incheiat in ... (vezi toată discuția)