avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura pt dezbaterea mostenirii - Consulat sau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura pt dezbaterea mostenirii - Consulat sau apostila?

O procura pentru dezbaterea mostenirii si eliberarea certificatului de mostenitor, realizata in strainatate, trebuie NEAPARAT sa fie facuta la un Consulat al Romanieie, sau poate fi executata la orice notar, apoi apostilata in tara de executare? Stiu ca cele pentru vanzare/cumparare de proprietati (Case, terenuri) TREBUIESC executate la Consulat. Dar o simpla procura pentru dezbatterea mostenirii?
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
NickN70, utilizator
Cel mai recent răspuns: Manuela Rășină , administrator 07:00, 28 Februarie 2023
( editat) explicati mai bine ce inseamna "autentificare". Mai ales atunci cand procura este facuta IDENTIC cu modelul oferit de notarul roman. Cum adica rezolvam treaba pe semnatura altuia? Ce diferenta face ca semnez procura, cu ABSOLUT acelasi text, in fata unui Consul roman, care NU neaparat are studii juridice, si o semnez in fata unui notar (pentru cultura Dvs generala, notarii in Mexic au acelasi statut ca cei din Romania, sunt avocati, deci AU studii juridice) ... document care apoi este Apostilat? De ce a mai semnat si ratificat Romania Conventia de la Haga (Convention de La Haye du 5 octobre 1961) daca nu are de gand sa se respecte aceasta? Un proces la Curtea Internationala de la Haga si sa vedeti ce repede se schimba legile ...
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
gi-jane2, moderator
Nu era mai simplu să fi scris Mexic de la început?
Abia în a 7-a postare a dvs. ați pomenit despre Mexic. (țară de drept latin).
Cuvântul de ordine este AUTENTIFICARE.

Actele notariale ce pot fi întocmite de-a stânga ori de-a dreapta globului pot fi:
1. autentificate
2. și/sau (doar) legalizate

Apostila se pune și pe actul autentificat și pe actul legalizat (în cazul statelor membre ale Convenției de la Haga)

Dar dacă punem șaua pe măgar, nu devine cal.
Tot astfel, dacă apostila este pusă pe un act care este doar legalizat el nu devine autentic și nici viceversa. (apostila nu modifică ...substanța actului; rămâne ce era și înainte de a fi fost extra-ștampilat). Asta au încercat să vă explice cei care au postat înaintea mea.

Asigurați-vă că notarul mexican autentifică acte. Concret, nu știu care le sunt atribuțiile. Dar fiind vorba de o țară de drept latin, am măcar siguranța că notarul n-o să clipească des, căci el are proprietatea ambilor termeni. (cunoaște semnificația ambelor noțiuni). Ce poate și ce nu poate să facă, o să vă spună el. (presupun că poate autentifica, întrucât este țară cu sistem de "tip latin").



Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
romascanu, moderator
Multumesc foarte mult de raspuns. Din nou, mentionez ca textul procurii este oferit de notarul public din Romania care va dezbate mostenirea. Care este duferenta intre faptul ca procura se semneaza in fata notarului din Romania, sau in fata unui notar public din Mexic. Documentul are inclusiv o "Incheiere de autentificare" pe spate, IDENTICA cu cele oferita de notarul roman. Notarul roman ii da cu tamaie, si apoi cu apa sfintita, in prezenta unui sobor de preoti, in timp ce ia 3 inghitituri de anafura? Din nou nimeni nu poate sa-mi lamureasca diferenta intre "legalizare" si "autentificare' ... Legalizarea unui act nu produce aceleasi efecte LEGALE la fel ca si un document "autentificat"? Documentul autentificat are cumva bula si dispensa de la Vatican care spune ca este "autentificat"? Cine "autentifica" un document?
Ultima modificare: Miercuri, 1 Februarie 2023
NickN70, utilizator
Autentificarea o fac doar notarii publici, investiți prin lege speciala.
Legalizarea este a semnăturii solicitantului. Notarul legalizează semnătura persoanei nu și conținutul documentului. Nu interesează ce scrie în act.
Autentificarea este atestarea faptului ca persoana s-a prezentat in fata notatului, ca înscrisul a fost citit, i-a fost înțeles conținutul de către solicitant, ca aceea a fost vointa sa, ca a semnat originalul, plus formula "se declara autentic prezentul înscris "
NickN70 a scris:

De ce unele procuri sunt acceptte facute la un notar local si apostilate si unele nu? Unde este legea care spune ca o procura TREBUIE executata la un Consulat din exteriorul tarii? Conventia de la Haga cu privire la apostilare nu se aplica in mod egal TUTUROR tipurilor de procuri?


Bună dimineața,

Avem o explicație oficială de la Uniunea Națională a Notarilor Publici, o puteți citi aici:
www.avocatnet.ro/articol_637...

Pe scurt,
(...) mandatarea unei persoane doar pentru acceptarea succesiunii se poate face la un notar din țara unde este succesibilul care nu poate fi prezent la biroul notarial unde se dezbate moștenirea.

Declarația de acceptare arată, totuși, numai că succesibilul și-a însușit calitatea de moștenitor. O procură care dă mai multe drepturi mandatarului este ”un act mai complex, cu conținut variabil” și poate fi întocmită la un notar din străinătate doar dacă decedatul era necăsătorit sau văduv și nu avea datorii.
Ultima modificare: Marți, 28 Februarie 2023
Manuela Rășină, administrator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procura de vanzare cu apostila in usa danbala danbala Am intocmit o procura de vanzare, notarizata de un notar public din USA si autentificata cu apostila conform Conventie de la Haga. Totusi notarul din Romania ... (vezi toată discuția)
Procura cu apostila din sua infojuridic infojuridic Buna ziua, Un caz in care vanzatorul are o procura cu apostila din SUA. Articolele sunt din legea notarilor 36/1995. Pe mine ma intereseaza daca: - ... (vezi toată discuția)
Respingere de catre autoritatile din romania a procurii incheiate in sua global_bystander global_bystander Buna ziua, Sunt titularul unui permis de conducere romanesc obtinut in Romania in anul 2008 pentru categoria B de vehicule, iar in luna martie a acestui ... (vezi toată discuția)