Ce i se poate întâmpla unui asistent personal al bolnavului care este de fapt angajatul primăriei, în momentul în care este depistat cu încă un contract de munca pe 8 ore la un magazin? Vreau sa știu concret dacă pot avea probleme, dacă încalc legea și dacă pot pierde salariul de asistent personal ?
Orice salariat are dreptul de a muncii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (art. 35 alin. (1) din Codul muncii ).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.
Codul muncii nu face distinctia intre diferitele tipuri de contracte de munca care pot fi incheiate de o singura persoana si nici nu limiteaza numarul contractelor de munca incheiate de o singura persoana, astfel incat acestea pot fi, dupa caz, cu norma intreaga sau cu timp partial, pe perioada nedeterminata sau pe perioada determina, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator.
In speta, persoana respectiva poate incheia un alt c.i.m. cu noma intreaga cu un nou angajator chiar daca mai are un c.i.m. cu norma intreaga.
@Betismihis
Dvs aveti obligatia, asumata prin CIM dar si prin declaratia pe proprie raspundere pe care ati dat-o la angajare, sa prestati pt pers cu handicap toate activitatile si serviciile prevazute in Planul de recuperare. Aceasta inseamna ca cel putin 8h/zi sa fiti permanent langa bolnav........ deci cele doua perioade de munca magazin/asistent personal nu se pot suprapune.
De obicei programul de lucru la un magazin este mai lung de 8h/zi si e in perioada in care ar trebui sa aveti grija de bolnav, asa ca .......atentie mare, intrucat raspundeti disciplinar, civil si chiar penal daca bolnavului i se intampla ceva in perioada in care ar trebui sa se afle sub supravegherea dvs.