As dori sa stiu daca cineva de pe acest forum a mai trecut prin aceasta situatie, sau daca are cineva vreun sfat.
Evenimentul s-a intamplat in felul urmator: in ianuarie nu am acordat prioritate unui alt autovehicul, iar actiunea s-a soldat cu un accident rutier. Au sosit la fata locului pompierii, salvarea si politia. Avariile autovehiculelor nu au fost majore, iar noi soferii am fost testati cu aparatul de alcoolemie, rezultatul amandurora fiind zero. Eu si soferul celuilalt autovehicul am semnat la ambulanta ca nu avem probleme de sanatate, atat noi cat si pasagerii ambelor autovehicule. Dupa masuratori si teste la fata locului, am fost la sectia de politie a orasului de pe raza caruia s-a produs accidentul, unde am dat declaratia standard, in care am descris cinetica accidentului. In acea declaratie am recunoscut ca am fost de vina, iar agentii de politie au spus ca fapta va fi incadrata la accident rutier fara victime, intocmindu-mi-se un proces verbal in care se scria ca mi s-a dat o amenda de 870 lei, 60 zile de de suspendare a permisului de conducere cu drept de examinare si 6 puncte. Eu am plecat catre casa cu masina, iar celalat sofer a plecat spre casa cu trenul. A doua zi am fost rechemat de unul din ofiterii de politie ai sectiei de pe raza unde s-a produs accidentul, spunandu-mi ca trebuie sa revin la sediu pentru a mi se schimba incadrarea. Mi s-a comunicat ca soferul celuilalt autovehicul s-a prezentat la spital spunand ca a avut un accident cu o seara inainte. Protocolul cere ca spitalul sa instiinteze sectia de politie de pe raza unde s-a produs accidentul. M-am prezentat a doua zi la sectia de politie si mi s-a adus adus la cunostinta ca mi s-a schimbat incadrarea de la accident rutier, in accident cu vatamare corporala. Adica de la 60 de zile de suspendare a permisului de conducere, la 90 de zile. S-a inceput cercetarea penala la procuratura, timp in care am condus in baza dovezii eliberate de catre politie si prelungita mai apoi cu o luna, de catre procuror, pana cercetarea penala s-a incheiat. Procurorul a inchis cazul printr-o ordonanta in care a diapus "clasarea pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prev si pedepsita de art.196 alin.2,3, cod penal, intrucat persoana vatamata nu a formulat plangere penala prealabila."
Acesta ordonanta mi-a fost trimisa mie, cat si Inspectoratului judetean de politie, de pe raza caruia s-a produs accidentul. M-am prezentat la Inspectoratul judetean cu dovada, Ordonanta procurorului cat si buletinul, pentru a intreba daca permisul a fost trimis catre Bucuresti si daca testul 13 din 15 il voi da tot la Bucuresti.
De aici incepe confuzia mea, cand cei de la inspectoratul judetean de politie mi-au comunicat scurt, ca mi s-a retinut permisul de conducere pe 90 zile fara drept de examinare.
Intrebarea mea este aceasta, daca in procesul verbal au fost trecute 60 de zile de suspendare cu drept de examinare (in baza documentului primit de la I.P.J. prin posta, la 4 zile dupa accident), de ce mi s-a suspendat permisul de conducere pe 90 de zile fara drept de examinare, daca in Ordonanta procurorului scrie ca dosarul s-a clasat?
Doream sa stiu daca IPJ s-a transformat in instanta judecatoreasca, ce decide cate zile de suspendare sa dea conducatorilor auto implicati in accidente, fara a tine cont de ordonantele procurorilor.
Daca stie cineva, imi poate spune daca este legal sau nu, ceea ce a facut Inspectoratul de Politie Judeteana, decizand sa-mi schimbe incadrarea, peste decizia procurorului?
Mentionez ca am procesul verbal in original cu chitanta amenzii platite.
Ar trebui sa fac initial o contestatie la IPJ sau sa-i dau in judecata?
Daca ii voi da in judecata, banuiesc ca voi astepta (5 - 6 luni) fara carnet, pana la solutionarea procesului.
Va rog sa ma sfatuiti, sau sa-mi trimiteti cateva raspunsuri referitoare la ceea ce s-a intamplat sau de la cineva cineva ce a mai trecut prin aceasta situatie.
Va multumesc frumos anticipat
ART. 103 OUG 195/2002
(1) *) Suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule şi tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioadă de 30 de zile, dacă titularul permisului de conducere a săvârşit contravenţii care cumulează 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioadă de 60 de zile, dacă titularul permisului de conducere cumulează din nou cel puţin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
#M18 c) ***) pentru o perioadă de 90 de zile când fapta conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmărită ca infracţiune la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi în cazul accidentului de circulaţie din care a rezultat decesul sau vătămarea corporală a unei persoane şi instanţa de judecată sau procurorul a dispus clasarea, renunţarea la urmărirea penală, renunţarea la aplicarea pedepsei sau amânarea aplicării pedepsei, dacă pentru regula de circulaţie încălcată prezenta ordonanţă de urgenţă prevede suspendarea exercitării dreptului de a conduce.
#M5
(1^1) ***) În situaţia prevăzută la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de către şeful poliţiei rutiere pe raza căreia a fost săvârşită fapta.
..................
In primul caz a fost vorba despre o contraventie, suspendare 60 de zile in urma unui accident cu daune materiale, obligatie testare 13/15 conf. art.106 OUG 195/2002, neacordare de prioritate.
Contraventia s-a transformat in infractiune in urma schimbarii incadrarii in accident cu victime, nu se mai aplica posibilitatea examinarii 13/15 pentru reducerea suspendarii la 30 de zile, procurorul a clasat cazul iar suspendarea devine 90 de zile fara posibilitatea 13/15 pentru ca a fost vorba de infractiune si nu de contraventie,
Reducerea la 30 zile cu cerere conform art 104 se aplica numai in cazul contraventiilor.
Testul 13/15 tot veti fi obligat sa il sustineti (art. 106 lit. b) dar nu se reduce perioada la 30 de zile.
Articolul 103
(1) Suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule si tractoare agricole sau forestiere se dispune:
a) pentru o perioada de 30 de zile, daca titularul permisului de conducere a savarsit contraventii care cumuleaza 15 puncte de penalizare;
b) pentru o perioada de 60 de zile, daca titularul permisului de conducere cumuleaza din nou cel putin 15 puncte de penalizare in urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce.
c) pentru o perioada de 90 de zile cand faptaconducatorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice, precum si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus clasarea, renuntarea la urmarirea penala, renuntarea la aplicarea pedepsei sau amanarea aplicarii pedepsei, daca pentru regula de circulatie incalcata prezenta ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.
(1^1) In situatia prevazuta la alin. (1) lit. c), suspendarea exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se dispune de catre seful politiei rutiere pe raza careia a fost savarsita fapta.
Articolul 104
La cererea titularului permisului de conducere, perioadele de suspendare se reduc de catre seful politiei rutiere a judetului sau a municipiului Bucuresti pe raza careia a fost savarsita fapta ori de catre seful politiei rutiere din Inspectoratul General al Politiei Romane, dar nu mai putin de 30 de zile, in conditiile prevazute in regulament.
Articolul 106
(1) Pana la expirarea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conducatorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier si tramvai trebuie sa se prezinte la serviciul politiei rutiere care il are in evidenta, pentru verificarea cunoasterii regulilor de circulatie, dupa cum urmeaza:
a) cand permisul de conducere i-a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;
b) cand fapta a fost urmarita ca infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice, iar procurorul a dispus clasarea ori renuntarea la urmarirea penala sau instanta a dispus renuntarea la aplicarea pedepsei ori amanarea aplicarii pedepsei;
c) cand a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, conform art. 104.
(2) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se prelungeste cu 30 de zile, daca titularul permisului de conducere nu promoveaza testul de cunoastere a regulilor de circulatie, in situatiile prevazute la alin. (1) lit. a) si b), sau nu se prezinta la serviciul politiei rutiere pentru sustinerea verificarii cunoasterii regulilor de circulatie.