avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical

Bună ziua.un angajator trimite angajații in continuare.deoarece are gol de producție.cei care au zile de anul trecut le iaupe alea apoi angajatorul oferă în avans 10/12zile de anul acesta.in aceasta perioadă dacă te îmbolnăvești și ai nevoie de concediu medical,el că angajator are dreptul sa NU ți-l plătească(cm?)menționând că Tia oferit Co?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:17, 12 Martie 2018
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca in perioada concediului de odihna, salariatul beneficiaza de concediu medical, se intrerupe concediul de odihna pana la expirarea concediului medical, iar dupa aceea se efectueaza in continuare concediul de odihna.
Nu exista dreptul angajatorului de a nu plati concediul medical, doar obligatia acestuia de a-l plati.
PS. Va rog frumos nu mai schingiuiti limba romana !
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…..

1. Pentru neplata concediului medical de catre angajator , va puteti adresa Casei de asigurari de sanatate

Art. 47 OUG nr.158/2005
.....
(2) Constituie contraventii urmatoarele fapte, savarsite prin incalcarea obligaţiilor prevazute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de plată a indemnizatiilor;
b) calculul şi plata eronata a indemnizatiilor;
c) eliberarea certificatelor de concedii medicale, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

Art. 48
Contraventiile prevazute la art. 47 se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei şi constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Art. 49
Constatarea contraventiilor prevazute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de către organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurări de sănătate.

2. De asemenea, pentru neplata concediilor medicale aveti posibilitatea de a actiona in instanta angajatorul, astfel incat acesta sa fie obligat la plata acestora.
Actiunea se va depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata concediului medical beldie beldie Cum se face plata certificatului medica, lunar de angajator sau dupa recuperarea sumelor de la Casa Nationala de Sanatate? Am un caz in familie, accidentul s-a ... (vezi toată discuția)
Concedi medical Carmenkamy Carmenkamy Buna ziua ,Angajatorul nu vrea sa-mi plateasca concediul medical pe Ianuarie si Februarie2018 .Am fost la Casa de asigurări si bani au fost virati în contul ... (vezi toată discuția)
Nu am primit concediu pre si post natal mariana_ene32 mariana_ene32 Buna ziua. Am nascut in decembrie 2015 ,si fostul angajator nu mi-a platit concediul pre si post natal,pe motiv ca nu ia virat statul banii.Copilul are deja 2 ... (vezi toată discuția)