avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plângere penală
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Plângere penală

Bună seara, am făcut o plângere penală fostei soţii pentru neplata pensiei alimentare, plângerea a fost făcută la Parchetul din Ploiești, apoi a fost înaintată la secția de poliţie unde am fost chemat am dat declarații, au fost chemați martori să îmi susţină plângerea și a fost chemată și fosta soţie, după aceste proceduri fosta soţie a achitat suma datorată, am anunțat agentul de poliție care s-a ocupat de caz si m-am prezentat la sectia de poliţie să fac dovada plăţii, agentul de poliție m-a întrebat dacă mai îmi susțin plângerea făcută inițial am răspuns că nu deoarece am primit suma de bani, astăzi m-am prezentat la Parchetul din Ploiești să mi se înmâneze o copie a încheierii plângeri și in care este mentionat la una din concluzi că sunt amendat cu suma de 30 de lei pentru ca am retras plangerea. Pentru ce primesc această amendă, de ce au încadrat neplata pensiei alimentare la abandon de familie, cum se concluziona sau încheia plângerea penală dacă eu după ce mi-am primit banii nu imi retrageam plângerea, care ar mai fi fost obiectul dosarului odată ce am anunțat ca am primit banii?unde pot face o sesizare in privinta asta pentru că nu mi se pare normal sa plătesc banii aceștia.
Va mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: Adrian1801 , utilizator 20:12, 12 Martie 2018
Solutia este legala. Nu ati fost amendat, este vorba de cheltuielile judiciare care cad in sarcina dvs daca v-ati retras plangerea.
ART. 275 c.p.p.
Plata cheltuielilor avansate de stat în celelalte cazuri
(1) Cheltuielile judiciare avansate de stat sunt suportate după cum urmează:
1. în caz de achitare, de către:
a) persoana vătămată, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;
b) partea civilă căreia i s-au respins în totul pretenţiile civile, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;
c) inculpatul care a fost obligat la repararea prejudiciului;
2. în caz de încetare a procesului penal, de către:
a) inculpat, dacă există o cauză de nepedepsire;
b) persoana vătămată, în caz de retragere a plângerii prealabile sau în cazul în care plângerea prealabilă a fost tardiv introdusă;
c) partea prevăzută în acordul de mediere, în cazul în care a intervenit medierea penală;
#M2
d) inculpatul şi persoana vătămată, în caz de împăcare;
#B
3. dacă inculpatul cere continuarea procesului penal, cheltuielile judiciare sunt suportate de către:
#M35
a) persoana vătămată, atunci când aceasta şi-a retras plângerea prealabilă ori s-a dispus clasarea în temeiul dispoziţiilor art. 16 alin. (1) lit. a) - c) sau achitarea inculpatului, în măsura în care i se reţine o culpă procesuală;
#B
b) inculpat, atunci când se dispune clasarea pentru alte situaţii decât cele prevăzute în dispoziţiile art. 16 alin. (1) lit. a) - c) ori încetarea procesului penal;
4. în caz de restituire a cauzei la parchet în procedura camerei preliminare, cheltuielile judiciare sunt suportate de către stat.
(2) În cazul declarării apelului, recursului în casaţie ori al introducerii unei contestaţii sau oricărei alte cereri, cheltuielile judiciare sunt suportate de către persoana căreia i s-a respins ori care şi-a retras apelul, recursul în casaţie, contestaţia sau cererea.
(3) În toate celelalte cazuri, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.
(4) În cazul când mai multe părţi sau persoane vătămate sunt obligate la suportarea cheltuielilor judiciare, instanţa hotărăşte partea din cheltuielile judiciare datorate de fiecare.
(5) Dispoziţiile alin. (1) pct. 1 şi 2 şi ale alin. (2) - (4) se aplică în mod corespunzător în cazul dispunerii în cursul urmăririi penale a unei soluţii de clasare şi în situaţia respingerii unei plângeri formulate împotriva actelor şi măsurilor dispuse de organele de urmărire penală.
#M35
(6) Cheltuielile privind avocaţii din oficiu şi interpreţii desemnaţi de organele judiciare, potrivit legii, rămân în sarcina statului.
(7) În situaţia contestaţiilor formulate de către administraţia penitenciarului în cazurile prevăzute de Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările şi completările ulterioare, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului.

Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Bună seara din nou, mulțumesc de răspuns cu toate că nu mi se pare corecta solutia dată sa plătesc, institutia este plătită din banii publici nu ar trebui sa mai ceară bani in plus tot de la mine ca nu de drag am apelat la instanta , tot p cel care s a sustras de la anumite obligatii legale ar fi trebuit sa îl pună sa plătească, dar asta e tara in care trăim.mulțumesc încă odată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli judiciare conform art 275 petre89 petre89 Buna ziua am primit de la procuror o solutie la care conform art 275alin 5rap la alin 2 cpp am fost obligat la cheltuieli judiciare este legal asa cv ,si unde ... (vezi toată discuția)
Justificare "cheltuieli judiciare avansate de stat" in procesul penal . nimar nimar Buna seara, Va rog sa ma \"luminati\" in privinta cheltuielilor judiciare avansate de catre stat prin rechizitoriul Parchetului intr-un proces penal : - ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli judecatoresti getaz getaz a avut un proces dosar penal pe rol la prima infatisare persoana vatamata si.a retras plangerea,a venit hotararea iar chelt.de judecata sa le plateasca partea ... (vezi toată discuția)