avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nevirarea contributiei retinute de la angajat, la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nevirarea contributiei retinute de la angajat, la fondul de pensii de angajator

patronul firmei la care am lucrat nu a virat la fondul de pensii pentru mai multe luni din mai multi ani , acestea fiind trecute in cartea de munca si deci eu beneficiez de vechime ( ani lucrati) in munca DAR NU SI CA PERIOADA DE COTIZATIE deci punctaj ZERO PENTRU ACEA PERIOADA , Exista vreo lege ,articol sau reglementare juridica care sa-i oblige la remedierea celor de mai sus sau trebuie sa rezolvam personal si prin metode neortodoxe ..ca de gasit..??? nu scapa ei ... PROBLEMA E CA SITUATIA E destul de veche din anii 1999-2001 !!?? ./
Ultima modificare: Luni, 12 Martie 2018
VW2000, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:14, 12 Martie 2018
1. Art.40 C.mun.
.....
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
f) sa plateasca toate contributiile si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa retina si sa vireze contributiile si impozitele datorate de salariati, in conditiile legii;
....

2. Angajatorul poate achita retroactiv aceste contributii.

Neplata contributiilor sociale de catre angajator poate face obiectul :
- unei actiuni in instanta
Modalitatea corecta si eficienta prin care puteti actiona este declansarea unui litigiu de munca care sa vizeze neexecutarea contractului de munca de catre angajator, prin neindeplinirea obligatiei de a plati contributiile sociale aferente veniturilor salariale realizate de angajat. Actiunea va viza toate contributiile sociale datorate.

- unei sesizari la ANAF in legatura cu neplata acestora, ceea ce poate declansa un control de specialitate.
Recuperarea creantelor privind contributiile sociale, reprezinta obligatia institutiilor statului, iar actiunea lor vizeaza platitorul (angajatorul) care are obligatia de a calcula, retine si vira contributia datorata de angajat si de a calcula si vira contributia datorata de angajator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii la bugetul de stat iselina iselina Buna seara, Spuneti-mi va rog ce pot face daca angajatorul nu mi-a platit contributiile la bugetul de stat de 3 ani? Vreau sa plec in alta parte si am ... (vezi toată discuția)
Plata contributii cas, cass fritache fritache Buna ziua, Potrivit codului muncii art. 40 (f), angajatorul este obligat sa plateasca toate contributii si impozitele aflate in sarcina sa, precum si sa ... (vezi toată discuția)
Asigurare medicală posibil neplătită de angajator Andrey_Hd Andrey_Hd Ce pot face dacă lucrez și apar neasigurat la casa de sănătate? (vezi toată discuția)